Laadukkaista neuleista tulevat ensimmäisenä mieleen kasmirpuserot ja -neuletakit. Mutta onko merinovillainen neule sittenkin parempi ostos? Makuasia, joka riippuu siitä, mitä vaatteeltaan haluaa. Kasmirilla ja merinolla on nimittäin muutakin eroa kuin se, että ensimmäinen on vuohen karvaa ja toinen lampaan villaa.

1. Hinta. Suhteellisen edullisia kasmirneuleita on voinut löytää kaupoista 1990-luvun lopulta asti (muistankohan nyt oikein?), mutta silti uudet kasmirneuleet ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin merinovillaneuleet. Mietin kyllä aina kaksi kertaa, onko minulla varaa kasmiriin, ja enimmäkseen ei ole. Hinnanero johtuu siitä, että kasmirvuohen turkista käytetään neuleisiin yleensä vain hienoin alusvilla, jota ei kerry yhdestä vuohesta järin paljon. Piste merinolle.

2. Lämpimyys. Kasmirvillan kuidut ovat onttoja, mikä tekee siitä lämpimämpää kuin lampaanvilla. Siten ohut ja kevyt kasmirneule voi olla lämpimämpi kuin paksumpi ja painavampi merinoneule. Keveys on plussaa ja lämpimyyttä tässä ilmastossa tarvitaan, vaikkei pakkanen enää aina paukukaan. Piste kasmirille.

3. Pehmeys. Merino on pehmeintä lampaanvillaa, mutta kasmir on vielä pehmeämpää. Se on yksinkertaisesti ihanaa paljaalla iholla. Piste kasmirille.

4. Helppohoitoisuus. Kasmirneuleet nukkaantuvat ja muodostavat erottuvia nyppyjä heti ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien. Niitä saa kammata tai ajella nypynpoistajalla tämän tästä, mikä tietenkin myös ohentaa neuletta. Nukkainen ja nyppyinen neule on epäsiisti. Merino näyttää kauemmin siistiltä, mutta toisaalta se saattaa rypistyä. Silti piste merinolle.

5. Kestävyys. Yllätyin, kun ensimmäinen kasmirneuleeni kului kyynärpäistä puhki parissa talvikaudessa. Olin ajatellut, että laatuneuleet ovat ikuisia. Se saattaa päteä merinovillaan, mutta ei kasmiriin. Piste merinolle.

Merinovilla voittaa vertailuni luvuin 3-2, koska arvostan käytännöllisyyttä.

Minulla on tällä hetkellä vain yksi kasmirneule enkä olisi ostanut sitäkään, jos sama malli olisi ollut saatavana merinovillasta. Pakko silti myöntää, että käsi osuu neulelaatikossa todella usein pehmeään kasmiriin. Käytän sitä selvästi enemmän kuin samanväristä ja samoihin yhdistelmiin sopivaa merinoneuletta. Kasmirneule on tuo lyhyempi, merinoneule pidempi.

Niin että enpä nyt sitten tiedä, kumpi tässä voitti. Kumpaa sinä suosit, kasmiria vai merinoa? Vai kenties mustaa hevosta, alpakkaa?

--

Päivän kuvat: Kasmirneuleen pehmeä pinta nyppyyntyy nopeasti. Merino pysyy kauemmin sileänä ja siistin näköisenä. Molemmat neuletakit olen tilannut Bodenilta Englannista. Merinoneule on yli vuoden ikäinen, kasmir tämän kesän hankinta.

Kommentit (4)

JattaM
5/4 | 

Kasmiria hartiahuiviin tai lukunuttuun (muistaako kukaan enää mikä sellainen on?), muuten merinovillaa. Alpakkatuotteisiin en ole vielä tutustunut omassa käytössä.

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/4 | 

Minullakaan ei ole vielä täysalpakkaneuletta. Tekeillä tosin on käsityö, jossa toinen lanka on alpakkaa ja toinen mohairia. Kasmir on tosiaan varmaan parhaimmillaan vaatteissa, joiden ei tarvitse kestää kovaa kulutusta.

Vilukissa
7/4 | 

Molemmilla on puolensa. Ostin viime talvena urheilukerraston, joka on villaa, ei kutita, sopivan ohut mutta lämmittävä. Aivan ihana ulkoillessa. Olen niin viluinen, ja lisäksi kulumakivut ja hermokivut vaivaavat niin paljon, että käytän jopa kesällä myös villasilkkihousuja ja aluspaitaa. Kasmirneuleista tykkään kovasti, ne ovat niin ihanan pehmeitä. Käytän niitä lähinnä "parempina" neuleina. Alpakkahuivin sain töistä lahjaksi, kestää hyvin, ohut mutta lämmittävä. Se onkin yksi lempihuiveistani, menee pieneen tilaan, vaikka on leveä, kulkee aina matkoilla mukana hartioita lämmittämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla