Tietyssä iässä hyvät kengät eivät riitä. Kenkien pitää olla täydelliset, ja täydellisyys mitataan mukavuudella. Ketäpä enää huvittaisi kulkea kantapäät verillä tai rakot varpaissa, ja myös nivelrikko, vaivaisenluut ja liikavarpaat asettavat jalkineille vaatimuksensa. Silti kenkien tulisi mielellään myös näyttää hyviltä.

Hankin ihan hyvät, kiiltonahkaiset herrainkengät pari-kolme vuotta sitten. Ne ovat nopea tapa nostaa asun siisteystasoa, kun jalassa on farkut, mutta ne sopivat myös hameiden ja mekkojen seuraan. Olen kuitenkin melkein aina riisunut ne pois heti, kun olen pystynyt, ja viime aikoina ne ovat jääneet kaappiin pölyttymään. Ne tuntuvat liian kovilta.

Nyt hyvät kenkäni pääsevät kierrätykseen. Uudet kenkäni ovat niin paljon paremmat. Eroa on:

 

 

1. Nahan laadussa. Täydelliset kengät ovat laadukasta, pehmeää ja joustavaa nahkaa. Vanhempien kenkieni päällinen on kova ja tuntuu muoviselta eikä todellakaan jousta yhtään. Vuori ei ole nahkaa nähnytkään, vaikka tarralappu niin väittää. Uusissa kengissä on tekstiilivuori varpaiden päällä, mutta muuten nahkavuori. Pohjallinen on irrotettava.

 

 

2. Kannassa. Uudet kengät hiertävät melkein aina kantapääni verille. Hyvät kengät eivät juurikaan ole hiertäneet, mutta vain, koska olen käyttänyt niiden kanssa paksuhkoja puuvillasukkia. Täydelliset eivät hierrä, vaikka jättäisin sukat pois. Tiedän, koska kokeilin. Täydellisissä kengissä on pehmeä vuori- ja päällysnahka, ei ompeleita kantapään kohdalla ja millilleen oikea mitoitus. Jos kenkä on hiukankin liian korkea kantapäästä, se hiertää ikuisesti. Ongelma ratkaistaan kantapohjallisella, mutta täydellisessä kengässä niitä ei tarvita.

 

 

3. Pohjassa. Hyvissä kengissäni on nahkapohja, mikä onkin klassinen hyvän kengän merkki. Suomen ilmastoon nahkapohja ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, joten minulle käy yhtä hyvin kumipohja. Usein olen jopa vaihdattanut nahkapohjat suutarilla kumipohjiin. Tietyssä iässä pohjan tärkein ominaisuus ei kuitenkaan ole materiaali, vaan hyvä iskunvaimennus. Olipa nivel- tai jännevaiva sitten nilkassa, polvessa, reidessä tai lantiossa, kannattaa valita kengät, joissa on ilmatyynyvaimennus. Täydellisissä herrainkengissäni on.

 

 

4. Tilavuudessa. Varpaani mahtuvat kyllä nipin napin hyviinkin kenkiini, mutta täydellisissä niillä on enemmän tilaa. Täydelliset kengät ovat sekä hivenen korkeammat että vähäsen leveämmät. Kapeajalkaiselle ne olisivat varmasti liiankin tilavat, mutta iän myötä jalka tuppaa levenemään.

 

 

5. Ulkonäössä. Iskuja vaimentava pohja ja kengän tilavuus vaikuttavat kengän ulkonäköön, eikä vaikutus ole pelkästään edullinen. Joku voi väittää, että täydellisistä kengistäni näkyy kauas, että ne on tarkoitettu vanhuksille. Voi voi sentään, kaikille ei voi olla mieliksi, eikä tietyssä iässä enää tarvitsekaan.

--

Päivän kuvat: Täydelliset kenkäni maksoivat vain noin 20 euroa enemmän kuin ihan hyvät, mutta lievästi epämukavat kengät.

Kommentit (2)

Mannis, yökukkuja

Oi, upeat kengät! Uskaltaako tiedustella, mistä tuollaiset lösit?

Kenkien hyvälaatuisuus on kyllä aliarvostettu asia. Mikään ei pilaa niin helposti päivää kuin huonot kengät (ja epämukavat alusvaatteet...).

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin nelisen vuotta sitten terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain hermokivut ja 15 kiloa massaa sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta pitkille kävelyretkille en enää tässä elämässä pääse. Identiteettini sain takaisin erilaisena.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 58-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016