Tietyssä iässä hyvät kengät eivät riitä. Kenkien pitää olla täydelliset, ja täydellisyys mitataan mukavuudella. Ketäpä enää huvittaisi kulkea kantapäät verillä tai rakot varpaissa, ja myös nivelrikko, vaivaisenluut ja liikavarpaat asettavat jalkineille vaatimuksensa. Silti kenkien tulisi mielellään myös näyttää hyviltä.

Hankin ihan hyvät, kiiltonahkaiset herrainkengät pari-kolme vuotta sitten. Ne ovat nopea tapa nostaa asun siisteystasoa, kun jalassa on farkut, mutta ne sopivat myös hameiden ja mekkojen seuraan. Olen kuitenkin melkein aina riisunut ne pois heti, kun olen pystynyt, ja viime aikoina ne ovat jääneet kaappiin pölyttymään. Ne tuntuvat liian kovilta.

Nyt hyvät kenkäni pääsevät kierrätykseen. Uudet kenkäni ovat niin paljon paremmat. Eroa on:

 

 

1. Nahan laadussa. Täydelliset kengät ovat laadukasta, pehmeää ja joustavaa nahkaa. Vanhempien kenkieni päällinen on kova ja tuntuu muoviselta eikä todellakaan jousta yhtään. Vuori ei ole nahkaa nähnytkään, vaikka tarralappu niin väittää. Uusissa kengissä on tekstiilivuori varpaiden päällä, mutta muuten nahkavuori. Pohjallinen on irrotettava.

 

 

2. Kannassa. Uudet kengät hiertävät melkein aina kantapääni verille. Hyvät kengät eivät juurikaan ole hiertäneet, mutta vain, koska olen käyttänyt niiden kanssa paksuhkoja puuvillasukkia. Täydelliset eivät hierrä, vaikka jättäisin sukat pois. Tiedän, koska kokeilin. Täydellisissä kengissä on pehmeä vuori- ja päällysnahka, ei ompeleita kantapään kohdalla ja millilleen oikea mitoitus. Jos kenkä on hiukankin liian korkea kantapäästä, se hiertää ikuisesti. Ongelma ratkaistaan kantapohjallisella, mutta täydellisessä kengässä niitä ei tarvita.

 

 

3. Pohjassa. Hyvissä kengissäni on nahkapohja, mikä onkin klassinen hyvän kengän merkki. Suomen ilmastoon nahkapohja ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, joten minulle käy yhtä hyvin kumipohja. Usein olen jopa vaihdattanut nahkapohjat suutarilla kumipohjiin. Tietyssä iässä pohjan tärkein ominaisuus ei kuitenkaan ole materiaali, vaan hyvä iskunvaimennus. Olipa nivel- tai jännevaiva sitten nilkassa, polvessa, reidessä tai lantiossa, kannattaa valita kengät, joissa on ilmatyynyvaimennus. Täydellisissä herrainkengissäni on.

 

 

4. Tilavuudessa. Varpaani mahtuvat kyllä nipin napin hyviinkin kenkiini, mutta täydellisissä niillä on enemmän tilaa. Täydelliset kengät ovat sekä hivenen korkeammat että vähäsen leveämmät. Kapeajalkaiselle ne olisivat varmasti liiankin tilavat, mutta iän myötä jalka tuppaa levenemään.

 

 

5. Ulkonäössä. Iskuja vaimentava pohja ja kengän tilavuus vaikuttavat kengän ulkonäköön, eikä vaikutus ole pelkästään edullinen. Joku voi väittää, että täydellisistä kengistäni näkyy kauas, että ne on tarkoitettu vanhuksille. Voi voi sentään, kaikille ei voi olla mieliksi, eikä tietyssä iässä enää tarvitsekaan.

--

Päivän kuvat: Täydelliset kenkäni maksoivat vain noin 20 euroa enemmän kuin ihan hyvät, mutta lievästi epämukavat kengät.

Kommentit (3)

Mannis, yökukkuja
4/3 | 

Oi, upeat kengät! Uskaltaako tiedustella, mistä tuollaiset lösit?

Kenkien hyvälaatuisuus on kyllä aliarvostettu asia. Mikään ei pilaa niin helposti päivää kuin huonot kengät (ja epämukavat alusvaatteet...).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla