Tänä aamuna heti ensimmäiseksi ihmettelin, missä silmälasini oikein ovat. Menin olohuoneeseen etsimään. Siellä ne olivat rahin edessä matolla. Lisäksi matolla makasivat lehdet, jotka vielä illalla lojuivat sänkyni vieressä. Mikä oudointa, tyynyt olivat yön aikana siirtyneet tosi kummalliseen asentoon rahilla.

Olinko kävellyt unissani?

Mieheni kertoi, että olin myöhään illalla, alkuyöstä oikeastaan, yhtäkkiä noussut määrätietoisesti ja ripeästi vuoteesta ja mennyt olohuoneeseen puuhaamaan jotakin. Hän ei tiennyt, mitä, koska jatkoi nukkumista.

En tiedä koskaan ennen kävelleeni unissani.

Työterveyslääkäri määräsi minulle viime viikolla nukkumisen avuksi Stilnoctia, koska särkylääkkeet olivat lakanneet vaikuttamasta, enkä ollut kipujen takia nukkunut kunnolla moneen viikkoon. Kokeilin ensin viiden milligramman annosta, mutta koska en sillä nukahtanut, nostin sen 10 milligrammaan. Se on normaali käyttöannos.

Luen aina pakkausselosteet, kun alan ottaa uutta lääkettä. Selosteen sisältö on aika hurja. Siinä varoitellaan monenlaisista haitoista, jos lääkettä ottaa liikaa, jos sen kanssa käyttää alkoholia tai mielialalääkkeitä tai jos ei varaudu nukkumaan kahdeksaa tuntia.

”Stilnoct-tablettien sekä alkoholin ja muiden keskushermostoon vaikuttavien rauhoittavien lääkkeiden samanaikainen käyttö, kuten myös Stilnoct-tablettien käyttö suosituksen ylittävillä annoksilla, voi aiheuttaa unissakävelyä tai muuta siihen liittyvää käyttäytymistä, johon liittyy muistamattomuus”, selosteessa lukee.

Osasin siis tavallaan odottaa tätä. Silti se tuli yllätyksenä. En tiedä koskaan ennen kävelleeni unissani.

Stilnoct on aiheuttanut hoitoannoksina unissakävelyä ja unissa-ajamista

Googlasin lääkkeen äsken. Helposti löytyikin naisten viikkolehden vain vuoden takainen kirjoitus, jossa kerrottiin tsolpideemia sisältävien lääkkeiden, kuten Stilnoctin, olevan naisille vaarallisempi lääke kuin on aiemmin tiedetty. Se on aiheuttanut hoitoannoksina nimenomaan unissakävelyä ja jopa unissa-ajamista ja liikenneonnettomuuksia.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on antanut jo vuonna 2013 suosituksen, että naisten hoitoannos tulisi laskea viiteen milligrammaan.

En ole mielestäni yhtään lääkekielteinen. Luotan lääkkeisiin, kunnes ne toisin osoittavat. Nytkään en aio lopettaa Stilnoctin käyttöä ihan vielä, vaan lasken vain annostusta. Kahden viikon kuuri saa kuitenkin riittää.

Jännä juttu, että työterveyslääkäri väitti Stilnoctin olevan suositeltavampi lääke kuin takavuosina nukahtamiseen käyttämäni Imovane (tsopikloni). Minulle ei kuitenkaan koskaan tullut Imovanesta niitä haittoja, jotka lääkäri mainitsi. Ei tuntunut metallista makua suussa enkä ollut aamulla tokkurainen.

Stilnoctin vaikutusaika kyllä on periaatteessa lyhyempi (8 tuntia) kuin Imovanen (12 tuntia).

Luulenpa silti, että vanhassa vara parempi.

--

Lisäys: Jätin sitten kuitenkin lääkkeen ottamatta seuraavana yönä, kun oli viikonloppukin. Seuraus: nukuin aamukuudesta kymmeneen. Katsotaan, miten viikolla käy, kun pitäisi herätä töihin.

 

Päivän kuvat: Tältä olohuoneessa näytti, kun aamulla menin etsimään silmälasejani. Kuvaa ottaessa ne olivat jo päässä. Tässä näkyy myös kuuluisa rahini, jolla maaten vietän valtaosan päivästäni. Joku on sitäkin ihmetellyt, että miten rahilla voi maata. No, rahihan on vain sohva ilman käsi- ja selkänojia. Näistä raheista saa avaamalla ja petaamalla kaksi vierasvuodetta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla