Kasvatin kukkia lasitetulla parvekkeella nyt kolmatta kesää. Tämän kauden opetukset tulevat tässä.

 

 

1. Luonnonmukainen lannoite haisee. Luulenpa, että vaihdan tummanpuhuvan nesteen ensi kesänä takaisin vaaleanpunaisiin rakeisiin. Tuoksu oli lämpiminä kesäpäivinä sen verran juureva. Ei jatkoon.

 

 

2. Kerrotut miljoonakellot kukkivat sykleissä. Ensimmäinen kukinta oli lyhyin ja vaatimattomin. Kaikkiaan kukintakertoa kertyi kolme, ja niiden väleissä kasvi oli lähes kukaton. Kerrotut kukat ovat näyttäviä, mutta muut miljoonakellolajikkeet ovat kukkineet runsaammin ja yhtäjaksoisemmin. Ei jatkoon.

 

 

3. Freesiat ovat vaikeita kasvattaa. En saanut sipuleista irti mitään muuta kuin vihreät lehdet. Nekin alkoivat nopeasti lakastua. En tiedä, mitä tein väärin. Ei jatkoon.

 

 

4. Kerrotut liljat kukkivat kauan. Ruusuliljat olivat uusi, miellyttävä tuttavuus. Kun vanhat terälehdet lakastuivat pois, tilalle aukesi aina uusia. En koskaan nähnyt kukkien emejä tai heteitä. Jatkoon.

 

 

5. Gladiolus tarvitsee tukea. Istutin sipulit ohjeen mukaan niin, että niiden yläosa näkyi, mutta ne olisi kannattanut istuttaa kunnolla mullan alle. Sekä lehdet että kukkavanat kasvoivat erittäin korkeiksi, ja painavat kukkavanat vetivät kasvit vinoon. Ensi kesäksi täytyy miettiä parempi tapa tukea niitä. Jatkoon.

 

 

6. Altakastelu sopii mansikalle ja monelle muullekin. Uudet Lechuza-amppelini osoittautuivat hyväksi hankinnaksi. Etenkin paljon vettä tarvitsevat kasvit, kuten mansikka, voivat niissä paljon paremmin kuin tavallisissa amppeleissa. Jatkoon.

 

 

7. Taimet kannattaa istuttaa tiheään. Hajuherneistutuksistani tuli valjuja, koska istutin taimet liian harvaan. Parvekkeellani taisi olla Villa Roma -lajikkeelle myös hieman liian pimeää. Ei jatkoon.

 

 

8. Kylvöjä voisi porrastaa. Taimet kasvavat lasitetulla parvekkeella huomattavasti nopeammin kuin ulkona, joten myös niiden kukinta on aikainen. Jos kylvää kaiken maaliskuun alussa, parvekkeella on elokuussa jo aika tyhjää. Sinivaulan kasvattaminen viime kesänä omalta parvekkeelta kerätyistä siemenistä onnistui erittäin hyvin - jatkoon!

 

 

9. Myös yrtit kukkivat kauniisti. Kesän yllättäjä oli tuoksuampiaisyrtti, joka tuli Livonsaaren osuuspuutarhan satolaatikossa teeyrttiyhdistelämän mukana.

 

 

10. Orvokkia luotettavampaa alkukesän kukkijaa ei ole. Pikkuorvokkien kukinta kestää pitkään ja on parhaimmillaan juuri silloin, kun tulppaanit ovat jo kuihtuneet eivätkä siemenestä kasvatettavat kesäkukat vielä kuki. Jatkoon.

--

Päivän kuvat: Tuoksuherne Purple Cupid, jonka toinen kukinta oli parempi kuin ensimmäinen. Olin jo heittänyt kaikki muut hajuherneet pois ränsistyneinä, kun tämä istutus vasta riehaantui parhaaseen kukintaansa. Itse asiassa se kukkii yhä, lokakuussa. Olen jo kerännyt siitä siemeniäkin. Jatkoon.

Kommentit (4)

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/4 | 

Mukavaa, jos vinkeistä on iloa. Napsin kuvia kukista viikoittain, joten valinnanvaraa riittää. Ovat otollisia malleja: pysytvät paikoillaan.

Vierailija
7/4 | 

Minulla kävi parvekkeella freesioiden kanssa aivan samoin. Ensi vuonna palaan liljoihin, ne ovat luotettavia ja näyttäviä kukkijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla