Kasvatin kukkia lasitetulla parvekkeella nyt kolmatta kesää. Tämän kauden opetukset tulevat tässä.

 

 

1. Luonnonmukainen lannoite haisee. Luulenpa, että vaihdan tummanpuhuvan nesteen ensi kesänä takaisin vaaleanpunaisiin rakeisiin. Tuoksu oli lämpiminä kesäpäivinä sen verran juureva. Ei jatkoon.

 

 

2. Kerrotut miljoonakellot kukkivat sykleissä. Ensimmäinen kukinta oli lyhyin ja vaatimattomin. Kaikkiaan kukintakertoa kertyi kolme, ja niiden väleissä kasvi oli lähes kukaton. Kerrotut kukat ovat näyttäviä, mutta muut miljoonakellolajikkeet ovat kukkineet runsaammin ja yhtäjaksoisemmin. Ei jatkoon.

 

 

3. Freesiat ovat vaikeita kasvattaa. En saanut sipuleista irti mitään muuta kuin vihreät lehdet. Nekin alkoivat nopeasti lakastua. En tiedä, mitä tein väärin. Ei jatkoon.

 

 

4. Kerrotut liljat kukkivat kauan. Ruusuliljat olivat uusi, miellyttävä tuttavuus. Kun vanhat terälehdet lakastuivat pois, tilalle aukesi aina uusia. En koskaan nähnyt kukkien emejä tai heteitä. Jatkoon.

 

 

5. Gladiolus tarvitsee tukea. Istutin sipulit ohjeen mukaan niin, että niiden yläosa näkyi, mutta ne olisi kannattanut istuttaa kunnolla mullan alle. Sekä lehdet että kukkavanat kasvoivat erittäin korkeiksi, ja painavat kukkavanat vetivät kasvit vinoon. Ensi kesäksi täytyy miettiä parempi tapa tukea niitä. Jatkoon.

 

 

6. Altakastelu sopii mansikalle ja monelle muullekin. Uudet Lechuza-amppelini osoittautuivat hyväksi hankinnaksi. Etenkin paljon vettä tarvitsevat kasvit, kuten mansikka, voivat niissä paljon paremmin kuin tavallisissa amppeleissa. Jatkoon.

 

 

7. Taimet kannattaa istuttaa tiheään. Hajuherneistutuksistani tuli valjuja, koska istutin taimet liian harvaan. Parvekkeellani taisi olla Villa Roma -lajikkeelle myös hieman liian pimeää. Ei jatkoon.

 

 

8. Kylvöjä voisi porrastaa. Taimet kasvavat lasitetulla parvekkeella huomattavasti nopeammin kuin ulkona, joten myös niiden kukinta on aikainen. Jos kylvää kaiken maaliskuun alussa, parvekkeella on elokuussa jo aika tyhjää. Sinivaulan kasvattaminen viime kesänä omalta parvekkeelta kerätyistä siemenistä onnistui erittäin hyvin - jatkoon!

 

 

9. Myös yrtit kukkivat kauniisti. Kesän yllättäjä oli tuoksuampiaisyrtti, joka tuli Livonsaaren osuuspuutarhan satolaatikossa teeyrttiyhdistelämän mukana.

 

 

10. Orvokkia luotettavampaa alkukesän kukkijaa ei ole. Pikkuorvokkien kukinta kestää pitkään ja on parhaimmillaan juuri silloin, kun tulppaanit ovat jo kuihtuneet eivätkä siemenestä kasvatettavat kesäkukat vielä kuki. Jatkoon.

--

Päivän kuvat: Tuoksuherne Purple Cupid, jonka toinen kukinta oli parempi kuin ensimmäinen. Olin jo heittänyt kaikki muut hajuherneet pois ränsistyneinä, kun tämä istutus vasta riehaantui parhaaseen kukintaansa. Itse asiassa se kukkii yhä, lokakuussa. Olen jo kerännyt siitä siemeniäkin. Jatkoon.

Kommentit (4)

Maija
Liittynyt15.10.2015

Mukavaa, jos vinkeistä on iloa. Napsin kuvia kukista viikoittain, joten valinnanvaraa riittää. Ovat otollisia malleja: pysytvät paikoillaan.

Vierailija

Minulla kävi parvekkeella freesioiden kanssa aivan samoin. Ensi vuonna palaan liljoihin, ne ovat luotettavia ja näyttäviä kukkijoita.

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram