Minusta tuntuu, etten ole istuttanut Palaseen vielä juuri mitään, mutta luettelo todistaa toista. Nämä monivuotiset kasvit istutin Villa Palaseen ensimmäisenä siirtolapuutarhurikautenani:

1.  Kevään esikasvatukset

- Kerrottu akileija Winky Double Red-White, 4 kpl. Näistä kolme istutin sisääntulopenkkiin ja yhden korkeiden perennojen penkkiin. Eivät kukkineet vielä tänä vuonna.

- Leikkokärsämö Summer Pastels F2, 9 kpl. Kaikki menivät sisääntulopenkin aukkoihin ja kukkivat jo ensimmäisenä kesänään. Osa odottaa tällä hetkellä uutta paikkaa vaihtopenkillä. Kuvassa on kärsämön taustalla loistotädykkeitä.

- Daaliat. Lajikkeet Gold Crown, Strawberry Cream, Creme de Cassis ja Ambassador. Tein näille oman penkin tontin vasemmanpuoleiselle rajalle. Vain Ambassador ei ehtinyt kukkaan vielä tänä kesänä. Parhaiten menestyi Gold Crown, joka keräsi edellisen kesän ajan voimia parvekkeellani. Se juurakko oli muhkeudessaan aivan eri luokkaa kuin muiden.

2. Kuunliljat

- Summer Music 3 kpl (vaalea keskusta), Wide Brim 1 kpl (vaalea reuna), Brim Cup (matala, vaalea reuna) ja Fragrant Bouquet (kapea vaalea reuna). Kuvassa uskoakseni Wide Brim.

Vanhoista kukkapenkeistä pääsi ensimmäisenä käsittelyyni sisääntulopenkki, jossa oli isoja aukkoja jo alun perin. Kun lisäksi poistin kaikki siniset perennat eli kurjenpolvet, kellokukat, loistotädykkeet ja jalopähkämön sekä valtaosan keltaisista valeunikoista, pääsin mylläämään lähes koko alueen. Möyhentelin, lisäsin hiekkaa ja ostomultaa. Istutin elokuun lopulla kuunliljat tasaisin välein koko pitkän penkin matkalle. Enemmänkin olisi mahtunut.

3. Viheraita

Valkoherukka Piikkiön helmi 1 kpl. Paras tuoreena syötävä herukka on mielestäni valkoherukka, ja tämä on Luonnonvarakeskuksen jalostama, tavallista (Valkoista hollantilaista) makeampi ja isomarjaisempi lajike. Istutin taimen karviaispensaan viereen.

- Syysvadelma Autumn Bliss 2 kpl. Heräteostos, joka olisi saattanut jäädä tekemättä, jos olisin tiennyt, että englantilaisen lajikkeen marjoilla on vaikeuksia kypsyä Suomen suvessa. Lajike tekee marjoja sekä saman vuoden että edellisen vuoden versoihin, ja niitä tuli jo tänä syksynä. Itse asiassa vadelman satoaika on parhaillaan käynnissä. Marjat ovat isoja ja kauniita, mutta eivät yhtä aromikkaita kuin kesän auringossa kypsyneet. Oheinen kuva on otettu 8. lokakuuta.

- Tulppaani Estella Rijnveld 10 kpl. Ihana punavalkoinen tulppaani, jota olen kasvattanut aikaisemmin parvekkeella. Se ei tuntunut sopivan sisääntulopenkin pastelliseen väriharmoniaan, joten istutin sipulit valkoherukan ja vadelmien väleihin. Siellä oli sopivasti myllättyä maata valmiina.

Tontin oikeanpuoleisen reunan viheraita on perinteisesti ollut vadelma-aita, mutta nykyään myös muut kasvit sallitaan. Villa Palasen aidassa oli vanhastaan vadelmia, karhunvatukka, taikinamarjaa, tuija, karviaispensas, kolme pensasmustikkaa ja raparperi. Pensasmustikat olivat käytännössä pystyyn kuolleita, joten kaivoin ne pois. Tilalle piti saada jotakin. Aidassa on jo ennestään vähintään yksi syysvadelma Polka, joka on Autumn Blissistä Puolassa kehitetty, aikaisemmin marjova lajike. Polkakin tekee marjoja myös edellisen vuoden versoihin, joita tosin en viime keväänä ymmärtänyt säästää.

4. Jasmikepöheikkö

- Pihajasmike, Philadelphus Coronarius, 1 kpl. Tuoksuva pihapensas, jota kutsutaan perinteisesti jasmiiniksi. Kuvassa juuri istutettu pihajasmikkeen taimi.

- Kameliajasmike, Philadelphus x virginalis, 1 kpl. Puolikerrotut kukat.

- Jasmike Little White Love, 1 kpl. Matala ja pieni lajike, jonka kukat ovat kerrotut.

- Narsissi Ice Follies, 10 kpl. Valko-keltainen, perinteinen torvinarsissi.

- Narsissi Manly, 10 kpl. Vaaleankeltainen, kerrottu.

- Narsissi Albus Plenus Odoratus, 7 kpl. Valkoinen, kerrottu, tuoksuva lajike, jota on kasvatettu 1600-luvulta lähtien.

- Loistokurjenmiekka (Iris Siberica) Tipped in blue, 6 kpl

- Värililja Forever Susan, 6 kpl. Tummasävyinen, viininpunainen/oranssi.

Vasemmanpuoleisella naapurilla on poikkeuksellisesti ikkuna meidän pihaan päin. Loikoessani sängyllä Villa Palasessa näen suoraan naapurin ikkunaan ja vastaavasti heidän näköalansa on Palasen oven eteen ja terassille – en usko, että he sisään asti näkisivät. Varmuuden vuoksi aion tukkia näköalan kahdella rotevaksi kasvavalla pensaalla. Matalampi jasmike tulee niiden väliin.

Pöheikkö aloittaa uuden istutusalueen, joka tulee ulottumaan lähes marjapensaisiin ja syreeneihin asti. Siitä on tarkoitus tulla monivärinen ja runsas. Aloitin istuttamalla pensaiden ympärille narsissipenkin, kurjenmiekkoja ja muutaman liljan sipulin. Mahdollisesti liian tiheään, mutta katsotaan.

5. Varjopuutarha

- Murattisyklaami, Cyclamen hederifolium, 2 kpl

- Oregoninkoiranhammas White beauty, 5 kpl

- Narsissi Albus Plenus Odoratus, 3 kpl

Pikkumökin varjossa, puutarhan kauimmaisessa nurkassa oli aikaisemmin lavakauluksia, jotka poistin jo keväällä. Aion perustaa sinne varjopuutarhan. Aloitin päärynä Pepin juurelta ja aion edetä kohti orapihlaja-aitaa. Kuvassa Pepin kukkia.

6. Sisääntulopenkin sipulikasvit

- Tulppaani Verona, 20 kpl. Aikainen, matala, kerrottu valkoinen.

- Tulppaani Mount Tacoma, 20 kpl. Myöhäinen, noin 45 cm korkea, kerrottu valkoinen.

- Tulppaani Exotic Emperor, 10 kpl. Aikainen tulppaani, jonka korkeus on noin 40 cm. Kerrottu valkoinen, mukana vihreää.

- Tulppaani Florosa, 10 kpl. Matala, vain 30-35 cm korkea liljatulppaani, väreinä vihreä ja pinkki.  Kukkii myöhään, toukokuussa.

- Tulppaani Greenlad, 10 kpl. Hieman korkeampi, 45-50 cm. Myöhään kukkiva viridiflora väreinä vihreä ja pinkki.

- Tulppaani Elegant Lady, 10 kpl. Myöhäinen, keskikorkea liljatulppaani, värit kerma ja pinkki.

- Tulppaani Apricot Beauty, 10 kpl. Aikainen ja matala lajike, nimensä mukaan aprikoosin värinen.

-  Tulppaani Charming Lady, 10 kpl. Myöhäinen, korkea (55-60 cm) ja kerrottu tulppaani, väriltään aprikoosi/oranssi.  

- Iris Reticulata Harmony, 10 kpl. Kevään ensimmäinen kukkija.

- Iris George, 10 kpl. Vaaleampi iirislajike.

- Jättilaukka Allium Gladiator ja Allium Mount Everest, yhteensä 10 kpl. Yli metrin korkuiset varret ja lilat ja valkoiset kukat. Kukkii kesäkuun lopulla.

- Värililja Kent, 10 kpl. Valkoinen, 60-70 cm korkea lilja, joka kukkii heinä-elokuussa

- Oriental-lilja Hachi, 10 kpl. Valkoinen, mukana pinkkiä, korkeus 90-120 cm, kukkii elo-syyskuussa.

Pitkä sisääntulopenkki jakautuu viiteen jaksoon, joista jokaiseen istutin kymmenen valkoista ja kymmenen pastellinväristä tulppaania. Jokaisessa jaksossa on myös kaksi jättilaukkaa sekä liljoja, vuorotellen valkoisia ja valko-pinkkejä. Lisäksi muutama perenna: akileijoja, kärsämöitä, hopeahärkkiä, valeunikkoja ja päivänliljoja sekä pari tiikerililjaa.

Istutin sipulit useassa erässä. Merkitsin ensin istuttamieni liljojen paikat valkoisilla tikuilla, jotta en tuikkaisi tulppaaneja samoihin kohtiin. Keräsin muoviset tikut myöhemmin pois, jotta voin käyttää ne uudelleen nimilappuina. Istutuspenkki oli työssä tärkeä - tuskin olisin päässyt enää illan suussa maasta ylös ilman tukea.

6. Pikarililjapenkki

- Kirjopikarililja mix, 20 kpl. Omenapuun alla oli kohta, jossa ei kasvanut mitään, koska se oli ollut puuhun kiinnitetyn keinun vauhdinottopaikkana. Kaadoin siihen säkillisen multaa ja istutin pikarililjoja. Voi olla, että tämäkin penkki ajan mittaan laajenee. Kuvan kirjopikarililjat kukkivat Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa.

Joten pöytä on katettu, arvoisat myyrät, jänekset ja peurat!

--

Päivän kuvat: Ihana tulppaani Estella Rijnveld kukki parvekkeellani keväällä 2019.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla