Kirjoitukset avainsanalla verenpainetauti

Seisoin nuoremman työkaverin kanssa bussipysäkillä Ruissalossa – olimme molemmat karanneet firman bileistä varhain. Ihastelin, miten hiljainen metsä oli. ”Etkö kuule enää heinäsirkkojen siritystä?”, kysyi hän.

Ällistyin. Onhan minulla vasemmassa korvassa ollut aina kuulon alenema ylä-äänien kohdalla, mutta mielestäni kuuntelin sirkkojen soittelua vielä juhannuksen aikaan. Ja nytkö olin menettänyt hyönteisten hyrinän?

Niin se oli ymmärrettävä, sillä hän vakuutti, että heinikossa sirisi.

En enää kuule heinäsirkkoja, joten mitähän muuta minulta jää kuulematta? Hyttysten ininä kenties? Ja olisiko niin, ettei puoliso olekaan alkanut mutista hiljaa, vaan minä olen lakannut kuulemasta tarkasti?

Tarkan näön alueeni on alkanut rappeutua

Sain viime viikolla taas silmätulehduksen. Silmäluomet olivat turvoksissa ja etenkin silmien sisänurkkia pisteli, kutitti ja särki. Aamulla silmät piti pestä rähmästä auki. Olin varma, että Meibomin rauhaset ne siellä taas kiukuttelevat.

Päivystyksen sijasta päädyinkin työterveyslääkärille, kun hänellä sattui olemaan vapaa aika samana aamuna. Marisin, että tämä on jo kolmas kerta tänä vuonna, kun tarvitsen kortisonitippoja. Olimme yhtä mieltä, että olisi aika hakeutua silmälääkärin vastaanotolle siltä varalta, että jokin on vakavammin vialla.

Silmälääkärillä oli sattumalta vapaa aika 10 minuutin kuluttua, joten eikun oven taakse.

Sain saman tien täydellisen silmien terveystarkastuksen. Uusia silmälaseja en tarvitse, vaan vanhat toimivat yhä riittävän hyvin. Silmänpaineeni olivat normaalit. Minulla ei havaittu varsinaisesti kuivasilmäisyyttä, joskin kyynelnestekerros oli ohuehko. Sain kiitosta säännöllisestä kosteuttavien silmätippojen käytöstä ja kehotuksen jatkaa samaan malliin.

Silmänpohjien tutkiminen tuotti havainnon, että oikeassa silmässäni oli tarkan näön alueella hieman kalvomaista muodostelmaa. Jos ymmärsin oikein, siellä saattaa olla pientä kudostuhoa. En ole kuitenkaan mitenkään välittömästi menettämässä näköäni, vaan riittäisi, kun silmänpohjat tutkittaisiin seuraavan kerran kahden vuoden kuluttua. Tarkan näön alueen rappeuma on tyypillinen ikämuutos, joka etenee yleensä hyvin hitaasti.

Olen allerginen sienten itiöille

Ja miksi sitten silmäni ovat kipeät? Lääkärin mielestä Meibomin rauhaset olivat nyt aivan rauhalliset, ja luomissani oli turvotuksen lisäksi vain pientä atopiaan viittaavaa ihottumaa. Kielsin, kun hän kysyi, onko minulla atopiataipumusta. Ei mielestäni ole – ihoni on laadultaan rasvoittuva, enkä ole saanut ihottumia helposti.

Sitten hän käänsi yläluomeni esiin. ”Täällähän on muhkea allerginen reaktio!”, hän ilmoitti, ja kysyi allergiataustastani. Kerroin, että keväisin minulla on koko allergialääkkeiden arsenaali säännöllisessä käytössä eli antihistamiini, nenäsuihke ja silmätipat. En kuitenkaan tiennyt, että olisin allerginen muulle kuin lepälle ja koivulle, todennäköisesti myös kissalle.

Nyt sitten tiedän. Silmäsairauksien erikoislääkärin mukaan olen suurella todennäköisyydellä allerginen myös sienten itiöille. Home- ja muiden sienten itiöitä seilaa kuulemma suurin määrin ilmassa tähän aikaan vuodesta. ”Kun lumi sataa maahan, alkaa helpottaa”, hän lohdutti.

Olenkin aina inhonnut sieniä. Nyt voin hyvällä syyllä sanoa, että olen niille allerginen.

Uudet silmälääkkeet vaativat vakaata silmää ja kättä

Lääkäri määräsi uudet silmälääkkeet. Kortisonitipaksi tuli nyt Softacort kerta-annospipeteissä ja allergisten silmäoireiden hoitoon säilöntäaineeton Lecrolyn Sine.

Lecrolyn on tippapullossa, jonka korkin keskellä on pikku nuppi, josta tipat puristetaan esiin. Tähtääminen tylpällä pullolla alaluomen alle on niin vaikeaa, että ensimmäiset neljä tippaa menivät poskille. Silmän ja käden täytyy olla täsmälleen oikeassa asennossa, jotta pullo ei koske silmää, mutta lääke putoaa oikeaan paikkaan. Minulla ei ole ollut aikaisemmin tämäntyyppistä pulloa käytössä, enkä enää ihmettele, ettei silmätippojen laittaminen onnistu kaikilta omin päin.

Laitan nyt molempia tippoja silmiin aamuin illoin, mutta lopetan Softacortin heti, kun silmät rauhoittuvat. Kortisonilääkkeitä ei todellakaan ole tarkoitus käyttää ”niin kauan kuin potilas jaksaa”, vaikka aiemmin saamassani silmäluomitulehduksen hoito-ohjeessa virheellisesti niin sanottiin. Päinvastoin, hoitoajan pitää olla niin lyhyt kuin mahdollista.

Allergiasilmätippoja sen sijaan lääkäri määräsi valmiiksi myös ensi kevättä varten. En tullut kysyneeksi, mikä Lecrolynissä on parempaa kuin Zaditenissa, jota olen aikaisemmin käyttänyt. Vaikuttava aine niissä ainakin on eri: Zaditenissa on antihistamiini ketotifeenia, kun taas Lecrolynissä on natriumkromoglikaattia, jonka on tarkoitus estää histamiinin vapautumista. Lecrolyniä voi käyttää ennaltaehkäisevästi toisin kuin Zaditenia.

Juuri nyt Lecrolyn tuntuu minusta lievemmältä hoidolta kuin Zaditen, mutta ensi keväänä nähdään, miten se toimii, kun histamiinihyökkäys on maksimaalinen.

Minulla ei sittenkään ole kilpirauhasen vajaatoimintaa

Kun tässä terveysuutisten parissa ollaan, niin menköön saman hintaan tämäkin: toisin kuin oletin ja toivoin, minulla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa – ainakaan vielä. Elokuussa tehtyjen laboratoriokokeiden tulokset asettuivat siististi tavoitearvojen sisälle. Koska kevään tulokset kuitenkin viittasivat vajaatoimintaan, työterveyslääkäri päätti, että seuraavat kokeet otetaan ensi keväänä. Viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu!

Myös kolesteroliarvoni mitattiin, ja ne olivat erinomaiset. Syön sen verran paljon eläinrasvoja, että tässä(kin) ovat varmasti geenit pelissä. Minulla on geneettinen alttius korkeaan verenpaineeseen, muttei korkeaan kolesteroliin.

Verenpaineen lääkehoito on tehonnut, ja arvoni ovat tällä hetkellä oikein hyvät.

Mitä krooniseen pakaraperäiseen iskiakseeni eli hamstring-syndroomaani eli deep gluteus -syndroomaani tulee, olen jälleen ottanut pienen edistysaskeleen. Jänteeni kestävät istumista entistä paremmin, joten olen jo pari kertaa syönyt kotona pöydän ääressä, ja istun tälläkin hetkellä sohvalla. Aikaisemmin olen viettänyt aikani kotona pääasiassa joko mahallani rahilla tai selälläni vuoteessa, koska jänteeni eivät ole kestäneet työpäivän jälkeen enempää istumista.

Tulen edelleen kipeäksi heti, kun yritän harrastaa liikuntaa. Vain kävely onnistuu. Minusta on kuitenkin tulossa laiska. Vielä vähän aikaa sitten kävelin joka päivä töistä kotiin, mutta nyt otan usein bussin. Aina on jokin tekosyy: sade, kiire tai painava kantamus.

Fyysinen vanheneminen etenee väistämättä. Vastaan haraamisessa ei ole minusta mitään mieltä, joten tänne vaan, krempat ja nyrjähdykset. Sisäpuolelta olen yhä minä.

--

Päivän kuvat: Kosmoskukkia Ruissalossa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen käyttänyt verenpainelääke amlodipiiniä nyt neljä viikkoa, ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Lääke näyttää parantaneen minua pitkään vaivanneen, terveyteen ja jaksamiseen olennaisesti vaikuttavan ongelman, joka ei ole korkea verenpaine.

Kyseessä on pieni, valkoinen pilleri, joka otetaan kerran päivässä. Minua ohjeistettiin nappaamaan se aamuisin veden kanssa. Ruuan suhteen en saanut muita ohjeita kuin että greippejä ja greippimehua pitäisi välttää. Muuten on se ja sama, ottaako pillerin ruuan kanssa vai ilman. 5 milligrammaa on normaali aloitusannos.

Lääke määrättiin minulle korkean verenpaineen hoidoksi, ja se näyttää toimivan aivan odotetusti. Kun yläpaineeni huiteli aikaisemmin yli 160:n, se on nyt asettunut lukemiin 110-140, keskimäärin 121:een. Se on normaali verenpaine. Alapaineeni on alentunut vain hivenen, mutta se ei ollut vaarallisen korkea aikaisemminkaan.

Amlodipiini on selektiivinen kalsiumkanavan salpaaja, jota käytetään usein parantamaan muiden verenpainelääkkeiden vaikutusta. Minulla se kuitenkin riittää yksinään. Verenpaine lähti laskemaan välittömästi. Mittasin paineet kolmen päivän kuluttua aloituksesta, ja yläpaine oli jo silloin alle 125.

Lääke toimii rentouttamalla verisuonten sileää lihasta. Tällöin veri pääsee virtaamaan verisuonissa vapaammin, ja verenpaine laskee. Amlodipiini auttaa myös sepelvaltimotaudissa vähentämällä sydämen kuormaa, energiankulutusta ja hapentarvetta.

Kuinka ihanaa kokonaisten öiden nukkuminen on, sen ymmärtänee täysin vain toinen uneton.

Pharmaca Fennican mukaan amlodipiinin yleisimmin raportoituja sivuvaikutuksia ovat uneliaisuus, heitehuimaus, päänsärky, sydämentykytys, punoitus, vatsakipu, pahoinvointi, nilkkojen turvotus, turvotus ja väsymys. Lääkärikin varoitti, että jos nilkat alkavat kovasti turvota, pitäisi heti ottaa yhteys häneen.

Mutta ei, nilkkani eivät ole ihmeemmin turvonneet. Sen sijaan saan nukutuksi öisin!

Olen nukkunut huonosti jo vuodesta 2013, jolloin repivä särky olkapäässä esti tehokkaasti nukkumisen. Kun olkapää jäätyi seuraavana vuonna kivuttomaksi, alkoivatkin pakarakivut, jotka kroonistuivat väärän diagnoosin ansiosta hamstring-syndroomaksi. Pääsin pari vuotta sitten Sakari Oravan leikkauspöydälle, mutta kivut eivät valitettavasti loppuneet siihenkään. Pakara- ja reisikivut ilmaantuvat edelleen hanakasti öisin, jos liikun ja/tai istun päivällä liikaa.

Minulle on ollut normaalia, että en saa unen päästä kiinni edes melatoniinin voimalla, vaan valvon useita kertoja viikossa noin kolmeen ja muutaman kerran vuodessa läpi koko yön. Ja jos olenkin nukahtanut ennen puoltayötä, olen tyypillisesti herännyt viiden-puoli kuuden aikaan.

Unettomuuteeni ei ole tehonnut kunnolla mikään lääke. Kaikkea mahdollista olen kokeillut, mutta lääkkeet ovat olleet joko tehottomia tai tahmanneet aivot niin pahasti, etten ole pystynyt tekemään töitä. En minä sellaisia tabuja syö. Mieluummin valvon.

Nyt olen kuitenkin nukkunut neljän viikon ajan lähes pelkästään kokonaisia öitä, 7,5-8,5 tuntia yössä. Mahtavaa! Kuinka ihanaa se on, sen ymmärtänee täysin vain toinen uneton. Kun takana on seitsemän unetonta vuotta, tätä osaa todella arvostaa. Jos nyt välillä yhä onkin jokin levottomampi yö, kokonaiskuva on kuitenkin täysin muuttunut.

Että joku voi olla näin onnellinen mahdollisuudesta, että saattaa olla sairas!

Nähtävästi kävi niin, että kehossani aukesi yksi ja toinen perinnöllinen salpa ikääntymisen edetessä, mutta oireille löytyi helppo selitys jännevaivojen kautta. Kaikki muu jäi pitkäksi aikaa tutkimatta.

Minulta otettiin kohonneen verenpainen takia sarja verikokeita ja EKG. Kävi ilmi, että hypertensio ei todennäköisesti ole ainoa krooninen sairaus, joka minulle on kehittynyt viiden viime vuoden aikana. Nyt aletaan seurata myös kilpirauhasarvoja, jotka olivat punaisella.

Että joku voi olla näin onnellinen mahdollisuudesta, että saattaa olla sairas! Kilpirauhasen vajaatoimintahan on helppo hoitaa, ja hoidon avulla saatan saada kadonneet voimani takaisin. Luulin, että voimattomuus johtui lihaskadosta, kun jouduin lopettamaan liikunnan. Mutta koko elimistöni onkin ehkä säästöliekillä.

Hetki vielä pitää odottaa seurannassa, ja sitten kuulkaa hanaa. Siis tyroksiinia, toivottavasti.

--

Päivän kuva: EKG-käyräni. Ihan nätti minusta.

Kommentit (3)

johannes
1/3 | 

Olen syönyt amlodipinia neljä kuukautta ja vaste on huono.alkuun 5mg,sitten nosto kymmeneen.entinen lääke adalat toimi hyvin,verenpaine 120/70.nyt kun amlodipin niin 170/85 eli vaste on huono.

Verenpaine
2/3 | 

Minullepa ei Amlo käynyt ollenkaan! Tuli kaikki mahdolliset haitat, unettomuus, krampit, vatsakivut, näköhäiriöt, paha turvotus, hengenahdistus, paineen liiallinen lasku.. ym ! Niin eritavalla lääkkeet vaikuttaa eri ihmisiin. Tuntuu kun olisi myrkkyä syönyt?

Maija
Liittynyt15.10.2015
3/3 | 

Niin kauan kuin lääkkeitä ei määrätä geenitestien avulla vain niille, joita ne auttavat (eli niin kauan kuin geenitestit ovat kalliita), osalle määrätään lääkettä, joka ei paranna ja osa saa niistä haittoja. Lääke saa myyntiluvan, jos se auttaa riittävälle osalle potilaista. Siksi lääkkeitä joudutaan usein kokeilemaan ennen kuin tehokas hoito löytyy. Minulle amlodipiini sattui sopimaan, muttei lääkäri sitä itsestään selvänä pitänyt, vaan seurasi tilannetta.

Verenpainetautia sanotaan hiljaiseksi tappajaksi, koska se tappaa kaikista tunnetuista terveyden riskitekijöistä eniten ihmisiä maailmassa. Se vie manan majalle noin seitsemän miljoonaa ihmistä joka vuosi. Heistä noin puolet menehtyy sydänkohtaukseen ja puolet aivoinfarktiin.

Olen tietenkin tiennyt pitkään, että kuulun riskiryhmään. Olen joutunut seuraamaan verenpainettani kotona jo noin 30 vuoden ajan joka kerta sen jälkeen, kun se on kertaalleen mitattu lääkärin vastaanotolla. Verenpaineeni reagoi herkästi valkoisiin takkeihin, mutta ennen tätä vuotta se ei ole koskaan ollut pysyvästi normaalirajojen (140/90) yläpuolella – käväissyt vain.

Korkea verenpaine on hiljainen siinä mielessä, että se ei yleensä aiheuta oireita. Useimmiten se ei tunnu missään. Sanotaan, että jos yläpaine on yli 200 ja alapaine yli 130, voi vähän huimata ja särkeä päätä.

Minun kohdallani tuo ei kyllä pidä paikkaansa. Tappaja koputti oveen sen verran selvästi, ettei sitä voinut jättää huomiotta.

Kaivoin verenpainemittarin esille ja kiinnitin mansetin.

Havahduin toissa viikolla siihen, että minulla oli ollut jo jonkin aikaa outo olo etenkin aamuisin. Päätäni särki lievästi mutta laajalta alueelta, korvissa humisi ja asentoa vaihtaessa pyörrytti. Kognitiiviset kyvyt eivät olleet normaalilla tasolla: ymmärsin aivan selviä viestejä väärin, ja tavaroita putoili kädestä. Syytin alkavaa flunssaa tai vatsavirusta, mutta kumpikaan ei tullut kunnolla päälle.

Sitten muistin, että kohonnut verenpaine ja päänsärky ovat minulla ennekin liittyneet yhteen. Kaivoin verenpainemittarin esille ja kiinnitin mansetin. Pröööt, töräytti laite ja puristi kipeästi olkavarttani. Ja lukemat: 164/97. Hälyttävää! Toinen mittaus toi suunnilleen samat luvut. Olin kuitenkin syönyt edellisenä iltana lakua, joten päätin seurata tilannetta hieman pidempään. Ehkä se olikin väärä hälytys?

Ei valitettavasti ollut. Puolentoista viikon seurannan aikana verenpaineeni nousi noita ensimmäisiäkin lukuja korkeammalle. Välissä oli myös muutamia hyviä päiviä; ne osuivat viikonloppuihin ja etätyöpäiviin. Keskiarvolukemat olivat 148/88. Viime kesänä lomalla tekemässäni seurannassa keskiarvolukemat olivat olleet 135/86 eli ihan ok.

Lukemani eivät ole superhyperkorkeat, mutta koska minulla on oireita, ne pitää saada heti alas.

Lääkärillä löin faktat pöytään, ja hän vastasi diagnoosilla ja lääkereseptillä. Minulla on ensimmäisen asteen hypertensio. Lukemani eivät ole superhyperkorkeat, mutta koska minulla on oireita, ne pitää saada heti alas eikä tilannetta jäädä seuraamaan. Lääkkeellä homma onnistuu nopeimmin ja helpoimmin. Lääkkeeksi valittiin amlodipiini, joka on kalsiumkanavan salpaaja.

Nappaan nyt yhden tabletin aamuisin. Sovimme, että varaan soittoajan lääkärille noin kolmen viikon päähän, jolloin kerron, miten hoito on toiminut. Tällä välin mittaan verenpaineen pari kertaa viikossa. Sain myös lähetteen laboratorioon, jossa minulta mitataan joitakin perusjuttua sekä kilpirauhasarvot ja otetaan EKG. Käyn siellä vasta lähempänä soittoaikaa.

Amlodipiinin yleisimpiin haittavaikutuksiin kuuluu kuulemma nilkkojen turvotus. Jos nilkkani turpoavat ylen määrin, pitää soittaa lääkärille. Kasvojen punoitusta voi kaiketi myös ilmaantua. Toistaiseksi mitään epäilyttävää ei ole tullut esiin.

Kaltaiseni potilaat pystyvät usein jättämään verenpainelääkkeet pois siirryttyään eläkkeelle.

Lääkäri totesi, että verenpaineeni näyttäisi olevan stressiin reagoivaa laatua. Minun ei tarvitsisi jatkossa välttämättä ottaa lääkettä viikonloppuisin tai lomilla, jos olo olisi hyvä. Hän kertoi myös, että minun kaltaiseni potilaat pystyvät usein jättämään verenpainelääkkeet pois siirryttyään eläkkeelle. Ihan kiva, mutta alin sallittu eläkeikäni on 64 vuotta 3 kuukautta, ja siihen on vielä viisi vuotta aikaa. Infarkti voi hyvinkin tulla ennen kuin eläke.

Työn määrää ja siitä johtuvaa stressiä voi toki pyrkiä vähentämään jo ennen eläkeikääkin. Keskustelimme lääkärin kanssa muun muassa ylitöiden vähentämisestä, viikonloppujen pitämisestä vapaana ja osa-aikatyöhön siirtymisestä. Nähtäväksi jää, mitä näistä pystyn toteuttamaan ja missä aikataulussa. Työ kun sattuu olemaan myös rakkain harrastukseni.

Muilta osin lääkäri jätti palopuheet väliin. Hän varmisti, etten polta, otti selvää sukurasitteesta (Verenpainetauti lähiomaisella, kyllä. Sydäninfarkteja lähiomaisella, kyllä. Diabetes lähiomaisella, kyllä.) ja kysyi nukkumisestani. Unihäiriöt estävät painon pudottamisen ja jänneongelmat sabotoivat kestävyysliikunnan lisäämisen, joten aika vähissä elämäntapoihin liittyvät keinot ovatkin.  Eikä 20 minuutin vastaanottoaika tietenkään riittänyt ihan kaikkeen.

Jos olisin jättänyt juoksematta, minulla olisi nyt vain yksi krooninen sairaus eikä kahta.

Nyt minulla on sitten sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoja että sydän- ja verisuonitautien ryhmään laskettava sairaus siitä huolimatta, että olen koko ikäni noudattanut terveellisiä elämäntapoja vähintään 80-prosenttisesti eli liikaa nipottamatta, kuten nykyään suositellaan. Ei terveys sittenkään ole ihmisen omista valinnoista kiinni.

En päässyt juoksemalla perimääni karkuun. Jos olisin jättänyt juoksematta, minulla olisi nyt vain yksi krooninen sairaus (tai ehkä jopa nolla) eikä kahta. Mutta kun luulin, että pitää harrastaa liikuntaa, enkä saanut hyvää oloa mistään muusta liikunnasta kuin juoksemisesta. Kestävyysliikunnanhan sanotaan olevan ihan parasta korkean verenpaineenkin ehkäisyä. Katin kontit! Minulla sattuikin olemaan myös syntymässä saatu taipumus takareisijänteiden tendinoosiin, mikä tila hoidon viivästyessä kroonistui hamstring-syndroomaksi ja aiheuttaa nyt kipuja ja rajoituksia liikuntaan.

Mutta eipä surra. Kolmen päivän lääkehoidon jälkeen yläpaineeni oli 124 eli alempi kuin ikinä. Ei kuitenkaan liian alhainen, koska ihanteellinen yläpaine on alle 120. Olen varsinainen lääketehtaiden ihannepotilas: lääkkeet tehoavat melkein aina juuri niin kuin pitäisikin ja vieläpä nopeasti. Eiköhän tämä tästä.

Muuten olen sitä mieltä, että lääkkeet ovat järkyttävän halpoja. Melkein 100 tablettia maksoi kahdeksan euroa.

--

Päivän kuvat: Kieloja.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Tuli mieleen, että ilman juoksemista kuntohan voisi olla vielä huonompi. Tiedä sitä... Ainoa tiedossa oleva asia on, että monipuolinen liikunta on paras vaihtoehti, vaikka voi tuntua puulta. Välillä terveyden takia pitää kuitenkin tehdä asioita jotka eivät ole mieleisiä.
Onnistuisiko uinti? Se on aika lempeää ja helpottaa useampaa ongelmaa. Toivottavasti vyyhti alkaa purkaantua ja elo tasoittuu.

Maija
Liittynyt15.10.2015
2/2 | 

Niinpä. Monipuolinen liikunta on varmasti paras vaihtoehto, jos tavoitteena on pitkä elämä ja hyväkuntoinen ruumis. Itse en enää tavoittele kumpaakaan, joten  en ole ajatellut kuluttaa vähäisiä jäljellä olevia vuosiani tekemään asioita, jotka maistuvat puulta. En suosittele muillekaan asioita, jotka eivät ole mieleisiä.  Tykkäisin kyllä liikkua, jos pystyisin, mutta koen, että nykyisessä tilanteessani minun on parempi etsiä hyvinvoinnin lähteitä muualta. Tutkitusti esimerkiksi lukeminen pidentää ikää ja lisää hyvinvointia yhtä paljon kuin liikunta.  Lisätietoja lukemisen vaikutuksista löytyy esimerkiksi tästä esseestä, joka on ilmestynyt Suomen Kuvalehdessä  viime vuonna. Huomatkaa myös kuvitus, joka on taiteilija Pauliina Mäkelän käsialaa. Veikkaan, että myös kaikenlainen taiteen tekeminen lisää reilusti hyvinvointia ikävuosiin. 

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016