Kauanko tulisit toimeen ilman sähköä, vettä ja viemäriä? Päivän? Kolme päivää? Korkeintaan viikon. Kolme kuukautta on aivan liikaa mukavuudenhaluiselle ihmiselle, ja monelle askeettisellekin. Siksipä olen jo hankkinut väistöasunnon keväällä alkavaa taloyhtiön putkiremonttia varten. Näin se käy:

 

1. Tunnusta tosiasiat. Putkiremontti ei mene pois toivomalla. Jos urakoitsija sanoo, että sähköt katkaistaan huoneistoista heti remontin alkaessa ja asumiskelvoton aika kestää kolme kuukautta, se on viisasta uskoa, vaikka naapuritalossa selviydyttiin kahdella viikolla. Talot ovat yksilöitä ja niin ovat remontitkin.

2. Aloita heti. Kun olet liikkeellä hyvissä ajoin, pääset valitsemaan parhaat väistöasunnot päältä. Samalla remonttipaniikki helpottuu, kun edes yksi asia on järjestyksessä.

3. Muuta mökille. Monelle oma tai perheen mökki on itsestään selvä väistöasunto. Jos et itse voi muuttaa mökille, ehkä joku muu voi tehdä niin ja vapauttaa vakituisen asuntonsa remonttievakoille. En kyllä edes muista, milloin olisin viimeksi käynyt jonkun  mökillä, joten meille tämä ei ole luontevin vaihtoehto.

4. Sukuun voi luottaa. Joillakin onnekkailla on väljästi asuvia sukulaisia tai ystäviä, joiden vieraanvaraisuuteen voi luottaa. Mitä lyhyempi evakkoaika, sitä helpommin tämä onnistuu. Myös sukulaiskierros voi olla aivan varteenotettava ratkaisu etenkin, ellei työssäkäynti pakota pysymään samalla paikkakunnalla. Viikko siellä, toinen täällä. Kolmessa kuukaudessa on kuitenkin noin 12 viikkoa. Aika paljon.

5. Käytä sosiaalista mediaa. Facebookissa sana kantautuu kauemmas. Ehkä jonkun tytär tai poika on lähdössä opiskelijavaihtoon ja häneltä vapautuu asunto? Sijoitusasunnosta voivat vuokralaiset olla juuri lähdössä. Mahdollisuuksia on monia. Silti aina ei tärppää - ei minullakaan.

6. Lähde lomalle. Jos vaihtoehtona on asuminen räntä-Suomessa kiskurihintaisessa väistöyksiössä, pitkä loma lämpimämmässä ja valoisammassa maassa tulee halvemmaksi ja on varmasti myös hauskempaa. Vahinko vain, että kesälomani on vain neliviikkoinen. Harkitsen kuitenkin vakavasti lomaa ystävien luona eräässä sateisessa Brexit-maassa osana väistöratkaisuamme.

7. Harkitse hotellia. Hotellihuoneen voi ottaa myös kotipaikkakunnalta ja saada pitkäaikaiseen käyttöön varsin edullisestikin. Kannattaa pyytää tarjous. Itse en sitä lopulta tehnyt, koska haluan asua paikassa, jossa on keittiö.

8. Vuokraa kalustettu asunto. Kotikaupungissani on varmuudella ainakin neljä yritystä, jotka vuokraavat kalustettuja asuntoja nimenomaan väistöasunnoiksi ja muihin väliaikaisiin asumistarpeisiin. Lähetin tarjouspyynnön kolmelle, joista kaksi vastasi. Toisen asunnot olivat liian kaukana ja toisen liian kalliita. Sain kuitenkin tätä kautta selville sekä käyvän hintatason että oman kipurajani.

9. Kokeile Airbnb:tä. Nettipalvelussa yksityiset ihmiset tarjoavat kotejaan yösijaksi pääasiassa matkailijoille, mutta osa ottaa pidempiaikaisiakin vieraita. Sain palvelun kautta yhteyden Liisaan, joka asuu talvet pääasiassa etelässä ja kesät mökillä. Kävin katsomassa asuntoa ja löimme kättä päälle. Jee, se onnistui! Meillä on kohtuuhintainen väistöasunto sopivalla paikalla. Siinä on jopa sauna, parveke ja hieno näköala.

--

Päivän kuvat: Emme joudu veneeseen emmekä veneen alle, vaikka putkiremontti tekeekin kodistamme asumiskelvottoman. Nappasin kuvat matkalla katsomaan väistöasuntoamme.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla