Kun lääkäri kysyi, onko minulla ollut koskaan ennen saman tyyppistä ongelmaa, vastasin silmää räpäyttämättä kielteisesti. Ei, pakarani eivät olleet koskaan ennen olleet kipeät.

Se ei pitänyt paikkaansa. En vain muistanut sitä silloin, eikä kipu sitä paitsi ollut samanlaista eikä samassa kohdassa. Minulla oli epämääräisiä lantion alueen tuntemuksia noin vuoden kuluttua siitä, kun olin aloittanut juoksuharrastuksen. Menin jopa niiden takia ortopedille. Ortopedi päätteli, että piriformikseni on liian heikko. Hän määräsi kaksi kuukautta juoksukieltoa ja rankkaa pakaratreeniä sekä Arcoxiaa, jotta pystyisin kivuiltani tekemään sen treenin.

Arcoxia eli etorikoksibi vaikuttaa olevan monien ortopedien lemmikkilääke. Se on kalliimpaa kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni, ketoprofeeni), mutta ärsyttää vatsaa vähemmän. Ehkä sitä suositaan myös sen takia, että se on pitkävaikutteista: tabletti päivässä riittää.

Kaikkien tulehduskipulääkkeiden teho perustuu siihen, että ne estävät kipua, tulehdusta ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden syntyä elimistössä. Samalla kuitenkin estyy myös hyödyllisten, mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotanto. Koksibit, joihin etorikoksibikin kuuluu, kohdistavat tehonsa muita tarkemmin COX-2-entsyymiin, mikä tekee niistä mahan kannalta turvallisempia.

Koksibit voivat kuitenkin lisätä verisuonitukosten riskiä, minkä takia niitä ei määrätä potilaille, joilla on sydän- tai verisuonisairaus. Arcoxiaa ei saisi käyttää, jos verenpaine on koholla. Sydänriskin takia Arcoxiaa määrätään usein vain lyhyinä kuureina, etenkin järeintä eli 120 mg:n tablettia.

Verkon keskustelupalstoilta löytyy helposti hurjia tarinoita Arcoxiasta(kin)

Kun viime keväänä ensimmäisten magneettikuvien jälkeen minusta yritettiin kivutonta, fysiatrini määräsi Arcoxiaa ensin viikon ajan 120 mg ja sen jälkeen kaksi viikkoa 90 mg päivässä. Ja halleluja, minusta tosiaan tuli kivuton - kuitenkin ainoastaan tuon viikon ajaksi. 90 mg poisti myös jonkin verran kipua, mutta ei vienyt niitä kokonaan mennessään.

Työterveyslääkäri oli haluton määräämään lisää järeää Arcoxiaa, joten sinnittelin jonkin aikaa 90 mg:llä täydentäen sitä kipugeelillä ja/tai kylmähoidolla. Aika pian tämän jälkeen sitten jo sainkin Panacodia ja sen jälkeen kortisonipistoksia. Arcoxia oli kuitenkin pitkään perustulehduskipulääkkeeni.

Verkon keskustelupalstoilta löytyy helposti hurjia tarinoita Arcoxiasta(kin). En sano, etteivätkö ne voisi olla totta. Minun kohdallani lääke vain on toiminut niin kuin sen pitäisikin enkä ole kokenut minkäänlaisia haittoja. Ei haittoja tietysti pidäkään useimmille tulla.

Tabletin koko ja ulkonäkö vaikuttavat vahvasti hoitomyöntyvyyteeni.

Kun sitten marraskuussa siirryin professori O:n potilaaksi, myös hän määräsi heti kärkeen kipuihin Arcoxiaa. Jälleen sain ensin kuurin 120 ja sitten 90 milligramman tabletteja.

Tykkään  Arcoxian visuaalisesta ilmeestä: sen väri ja muoto ovat poikkeuksellisen miellyttävät. Eri vahvuiset lääkkeet ovat eri värisiä ja myös niiden koko vaihtelee pitoisuuden mukaan. Ainakin minulla tabletin koko ja ulkonäkö vaikuttavat aika vahvasti hoitomyöntyvyyteen eli haluun ottaa lääke ohjeen mukaan. Kiva tabletti on kiva ottaa. Tietysti on tärkeää myös, ettei tabletti tartu kurkkuun. Parasetamoli (Panadol) on tässä suhteessa täysi kammotus: iso tabletti, huokoinen pinta ja hirveä maku.

Mutta takaisin Arcoxiaan: syksyllä se ei tehonnutkaan, ei edes korkeimmalla pitoisuudella. Olin ymmälläni. Professori O:lla oli kuitenkin selitys: hän arveli, että keväällä kipuni johtuivat suurelta osin jännekudosten tulehduksesta, jonka Arcoxia tulehduskipulääkkeenä poisti ja siten paransi kivut. Syksyyn mennessä tulehdukset olivat kuitenkin parantuneet, joten Arcoxia ei enää ollut tehokkaimmillaan.

Tulkinnassa saattaa olla perää. Kevään magneettikuvissahan löydettiin nimenomaan muutama jännetupen tulehdus pakaroiden pikkulihaksissa. Lisäksi minulla oli trokanterbursiitti, joka on niin ikään tulehdus. Tulehdusten hoito kuitenkin viimeisteltiin kesällä kortisonipiikeillä, enkä usko, että minulla O:n luokse mennessäni enää oli tulehduksia.

Professori O. vaihtoikin kipulääkkeeni toiseen ja antoi luvan täydentää sitä tarvittaessa Panacodilla. Palaan tämän hoidon toimivuuteen myöhemmin.

Entä se aiempi piriformiskuuri? Se tuntui toimivan, vaikka jälkeenpäin ajatellen minua vaivasivat silloinkin todennäköisemmin hamstring-jänteet kuin piriformikset. Hamstring-vaivat ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia keski-ikäisillä naisilla, joten on ymmärrettävää, etteivät ne tulleet ensimmäisinä ortopedin mieleen.

--

Päivän kuvat: Tulppaaninnuppuja parvekkeeltani.

Kommentit (2)

JattaM

Värillä ei minulle niinkään ole väriä mutta koolla, muodolla ja pintamateriaalilla on. Pieni, liukaspintainen, mieluummin soikeahko kuin pyöreä - ah sellainen lääke on kelvollinen niellä!

Maija
Liittynyt15.10.2015

Totta! Kokeilemistani kipulääkkeistä Voltaren Rapid on ollut tuossa mielessä ehdottomasti paras.

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram