Valittelin syksyllä, että taloyhtiön remonttisuunnitelman joka hana oli saman valmistajan eri tuotesarjasta. En silloin tajunnut, että tuo on hanaongelmien pienimmästä päästä.

Lähden hanojen valinnassa siitä, että kaikki hanat ovat teknisesti riittävän hyviä. Arvioin hanaa kolmella perusteella: visuaalisella, haptisella ja käytännöllisellä. Hanan pitää näyttää hyvältä ja tuntua hyvältä käteen. Lisäksi siitä pitää saada vettä niihin tarkoituksiin, joihin tarvitsen sitä. En halua esimerkiksi täyttää vesiämpäriä suihkun avulla.

Neljäs kriteeri olisi se, että hanasta tulee runsaasti vettä, mutta sitä en osaa arvioida. Kaupassa ei koskaan saa kokeilla hanaa niin, että siitä tulisi vettä - epäkohta sekin. Vähän kuin vaatteiden ostaminen sovittamatta.

Allashanat olivat pahinta tikku- ja laattalinjaa. Ei tätä ainakaan!

Sisustussuunnittelijani vei minut melkein ensi töikseen lvi-myymälään, jossa oli laaja valikoima hanoja ja suihkuja. Esimerkiksi laadukkaina pidetyt saksalaiset Grohet olivat näyttävästi esillä. En kuitenkaan täysin vaikuttunut. Suihkusetit olivat kovin kookkaita ja kolhoja, vaikkakin viimeistellymmän näköisiä kuin monen muun valmistajan. Ja allashanat pahinta tikku- ja laattalinjaa. Ei tätä ainakaan, tuumin.

Valtaosa hanoista oli ylipäätään karun näköisiä ja haptisesti epämiellyttäviä. Käyttäjän oletetaan säätävän veden lämpötilaa ja voimakkuutta joko kulmikkaasta metallilaatasta tai, mikä vielä pahempaa, ohuesta tikusta. Aika kaameita ovat nekin hanat, jotka näyttävät vahingossa katkaistuilta putken pätkiltä, jotka on liitetty sattumanvaraisesti yhteen.

Missä ovat suihkusetit, joissa on sadevesisuihkun ja käsisuihkun lisäksi myös kunnollinen hana?

Tarvitsen suihkusysteemin, jossa on sekä sadesuihku, käsisuihku että hana, koska haluan ottaa hanasta kasteluvettä parvekkeelle. Pelkästään tämä vaatimus karsi useita suihkusettejä listalta, mukaan lukien Orakset. Minä kun haluan pyöreän sadesuihkun enkä nelikulmaista laattaa.Lisäksi haluan, että käsisuihku on kevyt, koska pesen sillä hiukseni. Siinähän saa jännetupen tulehduksen ranteeseen, jos joutuu suihkuttelemaan lapion kokoisella välineellä.

Oraksella on pyöreäkin sadesuihku, mutta siinä setissä ei ole hanaa, tai siis putkimiesten kielellä juoksuputkea. Oraksen suihkusettien hanat, kun sellainen on, ovat sitä paitsi aika mitättömiä töpöjä. 

Parhaasta päästä oli suhkusetti, jossa oli lyhyehkö, kääntyvä hana. Valitettavasti en muista sen merkkiä. Saattoi olla ruotsalainen Mora, koska mieleeni jäi, että kaikki suosikkini olivat eri sarjoista. Juuri, kun olin moittinut taloyhtiötä linjattomista valinnoista!

Allashanoista paras oli tanskalaista muotoilua: Damixa Space, jonka käsituntuma on todella hyvä. Muotoilu on lähellä Oraksen klassista Vegaa, mutta kurvikkaampi. Oikein kaunis ollakseen hana.

Jos haluaisin jotakin muuta kuin Orasta, valinta pitäisi hyväksyttää taloyhtiöllä.

Pian selvisi, että taloyhtiö edellyttää kaikkien hanojen olevan Orakselta. Jos haluaisin jotakin muuta, valinta olisi hyväksytettävä taloyhtiön hallituksessa ja joutuisin jatkossa huolehtimaan hanan huollosta itse. Asennuksesta pitäisi luultavasti maksaa ekstraa. Työnjohtaja sai tämän kuulostamaan vaikealta, vaikkei se tietenkään ihan niin hankalaa olisi.

Ymmärrän kyllä taloyhtiön yskän. He haluavat vaihtaa koko yhtiön kaikki hanat kerralla samanlaisiin, jotta he pysyvät helpommin kartalla esimerkiksi huoltotarpeesta. Väitetään, että Oraksen varaosia on helpointa saada. Ja olisiko myös niin, että suomalaiset putkimiehet koulutetaan alusta alkaen asentamaan ja huoltamaan nimenomaan Oraksen hanoja? Olisihan se kamalaa, jos kesken työpäivän pitäisi tulkata tuontihanan vieraskielisiä asennusohjeita. 

Jos kerran vain Oras kelpaa niin kyllä kiitos, otan mielelläni Oras Viendat.

Olin jo ilmoittanut haluavani Damixat, kun eräänä yönä selailin jälleen rautakauppojen valikoimia verkossa. Silmiini osui tuttu, sopusuhtainen hahmo: Oras Vienda -allashana! En ollut nähnyt sitä missään esillä eikä sitä enää ole Oraksen omilla nettisivuilla. Mutta sitä siis sai yhä. Jee, ongelma ratkaistu!

Vienda on pyöreämuotoinen hanamalli, jonka valitsimme kymmenen vuotta sitten keittiöömme huolellisen harkinnan jälkeen. Silloin hanasta oli vielä saatavana mattapintainen versio, joka on erityisen kaunis.

Kerroin mestarille, että jos kerran vain Oras kelpaa niin kyllä kiitos, otan mielelläni Oras Viendat keittiöön ja molempien pesualtaiden päälle. Palvelualttiuden puutteesta häntä ei voi syyttää, sillä hän ilmoitti käyvänsä itse noutamassa hanat kaupasta, jotta varmasti saa ne. Väistyvää tuotetta ei ilmeisesti saa Orakselta enää edes tilaamalla.

Valitettavasti sarjaan ei kuulu suihkusettiä. Nähtävästi putkifirman ukot joutuvat kokoamaan suihkuni Oraksen erillisistä komponenteista. Sanokaa minun sanoneen, ettei sekään halvaksi tule. Mutta jos Oras, niin Oras, koska Oras.

Anteeksi kielteisyyteni, mutta koko episodi oli uskomattoman turhauttava. Luullaankohan hanafirmoissa, että heidän asiakkaansa ovat kaikki putkimiehiä?

--

Päivän kuva: Oras Cubista. Varmasti oikein hyvä ja laadukas hana, mutta muotoilultaan liian kulmikas ja suoraviivainen meille.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla