Ihmiset käyttävät kotejaan kukin omalla tavallaan, mutta taloyhtiöt tarjoavat yleensä putkiremontin yhteydessä vain yhdenlaisen kylpyhuone- ja vessamallin. Jos ei tarvitse tai halua samaa kuin muut, joutuu väistämättä hankalan asiakkaan asemaan. Se on se, jolle ei mikään kelpaa. Se on se, joka palkkasi sisustussuunnittelijan, vaikka kaikkihan tietävät, etteivät ne ymmärrä kaadoista mitään.

Tapamme käyttää kylpyhuonetta eroaa yleisestä (ja taloyhtiön suunnitelmasta) ainakin kolmella tavoin:

1. Meillä ei pestä pyykkiä kylpyhuoneessa. Ei mitään pyykkiä. Ei koneella eikä käsin. Kaikki pyykinpesu ja iso osa kuivauksesta tapahtuu keittiössä. Pyykkiä ei myöskään säilytetä kylpyhuoneessa.

2. Meillä ei meikata eikä laiteta tukkaa kylpyhuoneessa. Siksi kylpyhuoneessa ei tarvita kuutta pistorasiaa, superkirkasta valaistusta eikä isoja peilikaappeja meikkien ja hiustenhoitotuotteiden säilytykseen. Kauneudenhoito sujuu paljon mukavammin luonnonvalossa peilin ääressä istuen kuin peilikaapin edessä seisten.

3. Meillä kylvetään viikoittain. En ymmärrä, miksi taloyhtiö aikoo poistaa kaikki ammeet ja tarjoaa tilalle ainoastaan suihkua ja suihkuseinää. Kylpyhuoneet ovat kyllä pieniä, mutta amme mahtuu niihin aivan hyvin. Syynä ei voi olla ainakaan pelkästään pyykinpesukoneelle tarvittava tila. Kylpyhuoneissa on alun perin ollut alapesuallas, jonka paikalle pesukone tarvittaessa mahtuu. Meilläkin oli pesukone siinä ennen keittiöremonttia.

Pikkuvessasta voisi esimerkiksi tehdä saunan. Tai suihkukomeron.

En tee kylpyhuoneessa mitään muuta kuin istun pytyllä, käyn suihkussa, otan kylvyn sekä pesen kädet, kasvot ja hampaat. Puolisoni ajaa partansa ja harjaa hapsensa. Siinä kaikki.

Remontin tavoitteena on minun kannaltani se, että saan tehdä nämä tarpeelliset asiat toimivassa, visuaalisesti miellyttävässä, mahdollisimman esteettömässä ja helposti puhdistettavassa ympäristössä.

Olen alun perin harkinnut radikaalejakin vaihtoehtoja. Pikkuvessasta voisi esimerkiksi tehdä saunan. Vaihtoehtoisesti siitä voisi tehdä suihkukomeron, jolloin kylpyhuoneeseen mahtuisi iso poreamme. Tai sitten kylpyhuonetta voisi laajentaa viereisen makuuhuoneen puolelle, jolloin ammeen lisäksi mahtuisi erillinen suihku.

Oikeasti en halua poreammetta. Herkkä kehoni ei oikein kestä suuttimista tulevan veden voimaa, ja pidän poreammeita vaikeasti puhdistettavina. En myöskään halua saunaa, vaikka mielelläni saunoisinkin omassa tahdissani. En vain usko, että vanhaan kerrostaloon olisi mahdollista rakentaa jälkeenpäin hyvää huoneistosaunaa. Myös energiansäästösyistä olen päättänyt tyytyä taloyhtiön saunaan.

Puolisoni käytti veto-oikeuttaan ammeen ja toisen vessanpytyn suhteen. Molemmat tarvitaan, ja piste. Tämä pani pikkuvessan erikoiset remonttisuunnitelmat jäihin.

Toivon kaunista kylpyhuonetta, joka sopisi asuntomme tyyliin.

Kun sisustussuunnittelija tuli ensi kertaa meille katsomaan, eksoottisimmat ideat olivat jo karsiutuneet, vaikka alun perin ajattelin tarvitsevani häntä nimenomaan arvioimaan niitä. Hänen tärkeimmäksi toimeksiannokseen tuli parantaa kylpyhuoneen esteettömyyttä siirtämättä seiniä.

Luonnollisesti toivon myös kaunista kylpyhuonetta, joka sopii asuntomme tyyliin.

Kylpyhuoneemme nykyiset beiget seinäkaakelit ovat mielestäni aika kauheat, ja sinne tänne roiskitut ruskeat kukkalaatat tekevät kokonaisuudesta luvattoman levottoman. Ikävintä kylpyhuoneessa on kuitenkin jumittunut sekoittaja, josta ei saa ollenkaan kylmää vettä eikä kovin helposti kuumaakaan. Ruuvi, josta vesi väännetään auki ja kiinni, on niin tiukka, että se on omiaan aiheuttamaan jännetupen tulehdusta ranteeseen.

Niistä pääsemme eroon, se on selvää. Siihen olisi riittänyt taloyhtiön suunnitelmakin. Suunnittelijan tehtävä on varmistaa nuo muut asiat.

--

Päivän kuvat: kylpyhuoneemme ja pikkuvessamme ennen remonttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 60-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla