Tavaratalojen joulukoristeosastot vetävät minua puoleensa näin joulun alla kuin hunaja mehiläistä. Pörrään innostuneena etenkin lasisten joulupallojen ympärillä. Jos olen kotimaassa, en välttämättä osta, vaan ainoastaan tunnelmoin. Ulkomailta kuuluu kuitenkin hankkia kaunis tuliainen kotiin. Ensimmäiset lasiset joulupalloni hamstrasin muistaakseni Selfridges-tavaratalosta Lontoosta 1980-luvun alussa. Ne ovat tietysti minulla vieläkin. Turkooseissa palloissa on hopeisia hilekoristeita, vähän kuin jääpuikkoja.

En edes muistanut Berliiniin lähtiessäni, että Saksa on lasinpuhaltajien luvattu maa, mitä joulukuusenkoristeisiin tulee. Siksi manner-Euroopan suurimman tavaratalon, KaDeWen, joulukoristeosasto pääsi yllättämään. Mutta totta se on, että Lauschan kylässä Thüringenin vuoristoseudulla alettiin puhaltaa joulupalloja jo 1860-luvulla. Kuusesta, kynttilöistä ja liekkien valossa kimmeltävissä lasipalloista tuli 1900-luvun alkuun mennessä vakiintunut osa saksalaista joulunviettoa.

Yksi Lauschan ensimmäisistä lasisten joulukoristeiden valmistajista oli Inge-Glas. Toisen maailmansodan jälkeen yritys siirsi tuotantonsa Länsi-Saksan Neustadtiin, ja tällä hetkellä se on alallaan Euroopan markkinajohtaja, jonka valikoimassa on noin 3 000 lasista joulukuusenkoristetta. Inge-Glasin joulupallot tunnistaa tähden muotoisesta ripustinlenkistä.

KaDeWessa oli laajin koskaan näkemäni valikoima Inge-Glasin palloja, mutta toki kuusenkoristeita oli useilta muiltakin valmistajilta. Hallitsevat värit olivat perinteiset punainen, valkoinen, hopea ja kulta. Rohkeammille oli tarjolla vaaleanpunaista, violettia ja läpinäkyvää lasia. Tummanpunaista oli hyvin vähän, ja siniset pallot näyttivät olevan vaihteeksi poissa muodista.

Joulupallojen alkuperäinen idea, kynttilöiden valon heijastaminen, tuntui unohtuneen lähes täysin. Melkein kaikki koristeet olivat mattapintaisia. Hyvä, jos jokin raita oli kiiltävää.

Kummastelin suolakurkkuaiheisia koristeita, joita oli eri kokoisia. Mitä tekemistä niillä muka oli joulun kanssa? Sekin selvisi myöhemmin kotona. Luin netistä, että Saksassa on tapana kätkeä kurkkukoriste kuusen lehvien lomaan, ja joka sen löytää, saa lahjan. Vähän kuin manteli joulupuurossa.

Toinen saksalainen erikoisuus oli joulukuusen latvan lasikoriste, jossa on pallo ja pitkä, kapea huippu. Muoto toi mieleen  Berliinin tv-tornin, mutta en osaa sanoa, kumpi on ollut esikuva ja kumpi jäljittelee toista.

Siinä, missä Inge-Glasin koristeet ovat varsin hillittyjä, belgialaisen Goodwillin osastolla ei säästelty sokerihuurteessa. Oli heillä lasipallojakin, mutta vielä enemmän kaikkea muuta. Ballerinoja, prinsessoja, lintuja, kukkia, sudenkorentoja ja pegasoksia.

Makeiden pastellivärien joukossa erottui raikkaan vihreä nurkkaus. Tällaisia palloja en ollut ennen nähnytkään! Huomasin vasta kotona, että vihreä-valkoisen, pisaran muotoisen joulupalloni kuvioaihe oli misteli. Sen voisi ripustaa oviaukkoon ja jäädä odottelemaan suudelmaa.

KaDeWessa pisti silmään myös laajahko puisten joulukoristeiden osasto. Suomessa tunnetaan metalliset enkelikellot, mutta täällä vastaavat laitokset nikkaroidaan puusta. Härvelin lavat pyörivät palavien kynttilöiden voimalla ja liikuttavat koristeen keskiosan kuvioita. Aiheita oli monia: seimiasetelmia, itämaan tietäjiä, peuroja aterialla, hiihtäviä lapsia. Alla yksi esimerkki.

--

Päivän kuvat: Joulupalloja.

Kommentit (4)

Vierailija
5/4 | 

Lasiset kuusenkoristeet ovat ihania! Meillä on myös Sveitsin anoppilasta lasinen latvakoriste 40-luvulta. Otan sen esille joka vuosi, ihastelen hetken,  ja sitten laitatetaan tietenkin kunnon suomalainen tähti kuusen latvaan niinkuin joka joulu.

Mukavaa joulunaikaa!

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/4 | 

Kiitos kommentista, vierailija, ja mukavaa joulunaikaa sinullekin! En kyllä minäkään uskaltaisi käyttää lasista latvakoristetta. Tuntuu, että silloin joulukuusi kaatuisi väistämättä ja aarre hajoaisi säpäleiksi. Minulta on muutama lasipallo rikkunut kuusen kaatuessa, eikä sirujen keräily ole järin mieltä ylentävää puuhaa.

Sara
7/4 | 

Kylläpä onkin ihania palloja ja muita koristeita. Ensin vain ihastelin kuviasi, mutta sitten tuli mieleen Heinrich Böllin kertomus "Ois joulu ainainen" ja rupesi hieman hymyilyttämään. Onko se sinulle tuttu? Sitä lukiessa on aina hyvin vaikuttunut saksalaisesta kuusenkoristelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla