Englanti on täynnä upeita puutarhoja, joissa näkyy ammattilaisten kädenjälki. Viime reissulla pääsin kuitenkin kurkistamaan myös tavalliseen englantilaiseen puutarhaan, jota hoitavat tavalliset työssäkäyvät ihmiset vapaa-aikanaan.

Tuttavamme asuvat Sussexissa isossa talossa, joka on myöhemmin jaettu useiksi huoneistoiksi. Myös talon iso puutarha on jaettu asukkaiden kesken. Lisäksi asukkailla on yhteinen, laaja nurmikenttä ja vihannesmaa hieman syrjemmällä.

Tässä puutarhassa näkyvät lähes kaikki englantilaisen kotipuutarhan tyypilliset piirteet. Jos haluat tuoda puutarhaasi britti-ilmettä, harkitse sinäkin näitä:

1. Ruusuja ja kärhöjä

Ei puutarhaa ilman ruusua. Jos puutarhaan mahtuu vain yksi ruusu, se on erityisen hieno, harvinainen tai muuten keskustelunaiheeksi sopiva. Sama pätee kärhöihin.

2. Samettinen nurmikko

Pienenkin puutarhan keskellä on usein kaunis ja tiheä nurmikko. Ilmastosyistä meillä Suomessa tuskin koskaan päästään aivan samaan. Ja kyllä sen Englannissakin erottaa, onko nurmea hoidettu satoja vuosia vai vasta pari kasvukautta. Tämä puutarha on muutaman vuoden ikäinen.

3. Paljon lajeja

En laskenut tämän pienen puutarhan kasvilajeja, mutta uskoisin niitä olleen satakunta. Istutukset on suunniteltu siten, ettei kaikki näy kerralla, vaan näkymät vaihtelevat.

4. Harkittu huolettomuus

Kasvit sekoittuvat toisiinsa luonnollisen näköisesti, mutta yhdistelmät ovat harkitun huolettomia. Tämä puutarha on sävytetty valkoiseen, pinkkiin ja lilaan.

5. Ruukkuistutuksia

Brittipuutarhoissa näkee usein kasveja erittäin isoissa ruukuissa. Ne tarjoavat näkösuojaa, toimivat tilanjakajina ja luovat puutarhaan korkeuseroja. Pienempien ruukkujen rykelmillä elävöitetään terassia tai paikataan kohtia, joissa ei juuri nyt kuki mikään.

6. Kiviaita tai -seinä

Jos brittipuutarha ei ole walled garden eli joka puolelta korkealla tiili- tai kivimuurilla ympäröity, on jykevä ja korkea aita yleensä vähintään yhdellä sivulla. Seinä piilottaa puutarhan naapurien katseilta, suojaa kasveja tuulelta ja antaa niille kauniin taustan. Usein kiviseinä peittyy täysin kasvien alle, kuten tässäkin puutarhassa.

7. Oleskelualue pihan perällä

Suomalaisessa puutarhassa terassi tai muu oleskelutila on yleensä käytännöllisesti talon jatkeena. Britit sijoittavat oleskeluryhmänsä mieluummin paikkaan, josta on kaunein näkymä puutarhaan ja/tai taloon. Usein se on pihan perällä (joskaan ei tällä kertaa).

8. Jotakin keskeneräistä

Tavallinen puutarha on harvoin täysin tip top. Siellä työskennellään kun ehditään, ja uudistushanke voi jäädä myös kesken. Tässäkin puutarhassa oli vasta istutettuja taimia ja pieni alue, joka oli selvästi työn alla.

--

Päivän kuvat: Näkymiä englantilaisesta kotipuutarhasta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 63-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla