Minulla on taipumusta yrittää pärjätä ilman apua - omavoimaisuudestakin jotkut puhuvat, eivätkä aina niin ystävälliseen sävyyn. No mutta, flunssahan paranee hoitamatta viikossa ja hoitaen seitsemässä päivässä, joten lääkäriin ei ole minun mielestäni mitään kiirettä, ellei työnantaja vaadi. (Huomaa ironia.)

Ei ammattilainenkaan välttämättä osaa pelkästään potilaan kertomuksen perusteella sanoa, onko kyseessä nuha, flunssa, influenssa vai jotakin muuta. Räkätautien erottaminen toisistaan voi oikeasti olla aika vaikeaa. Mutta juuri siksihän minua kiinnostaa sitä yrittää.

Tosin amatöörin diagnoosi voi mennä pahasti pieleen, mikä viivästyttää tarpeellisen hoidon aloittamista. Niinhän minulle juuri kävi jouluviikolla Espanjassa. Ei hyvä. Ei yhtään suositeltavaa.

Jos olet yhtä tyhmänrohkea kuin minä, seuraa ihmeessä näitä täysin asiantuntemattomia ja pelkästään omaan kokemukseen (ja vähän Terveyskirjastoon) perustuvia neuvoja - omalla vastuulla kuitenkin.

Kun seuraavan kerran oloni on hutera, tarkkailen näitä oireita:

1. Kurkkukipu. Kaktus kurkussa ei vielä kerro, mitä on tulossa. Se on kuitenkin hälytysmerkki, joka neuvoo hiljentämään tahtia. Jos mahdollista, lepään päivän tai pari. Juon inkivääri-hunajateetä ja imeskelen Vicks Sinisiä. Hyvällä onnella kurkkukivusta ei koskaan kehity flunssaa.

2. Yskä. Jos yskään liittyy kurkun kutinaa, kyseessä on todennäköisesti kurkkutulehdus. Keuhkoputkentulehdukseen liittyvä yskä on kuivempaa ja saa alkunsa alempaa. Mitä alemmas keuhkoihin yskä laskeutuu, sitä vaarallisempi se on. Huolestuttavinta on kuiva yskä, joka ei lohkea lainkaan. Tällainen yskä ja kuume olivat minulla keuhkokuumeen ainoat oireet. Yskä voi kestää tavallisessakin flunssassa viikkoja. Siihen ei auta välttämättä mikään, mutta kurkkupastilleja, suklaata ja lämpimiä juomia voi kokeilla.

3. Nuha. Jos yskän jälkeen alkaa nenän kutitus ja räkävaihe, kaikki on ihan hyvin, sillä oireet viittaavat tavalliseen flunssaan. Sitten vain niistetään. Apteekin nenäsumutteet auttavat, jos olo on oikein tukkoinen. Räkävaihe kestää yleensä korkeintaan kaksi päivää. Myös influenssaan liittyy usein nuhaa, mutta keuhkokuumeessa nenäliinoja ei välttämättä kulu kuin muutama.

4. Kuume. Lämpöä kannattaa alkaa mitata heti, kun olo alkaa tuntua huteralta, koska sillä on merkitystä jatkon kannalta. Tavallinen flunssa ei välttämättä nosta kuumetta minulla juurikaan yli 37,5 asteen, ja joka tapauksessa kuume laskee parin kolmen päivän kuluessa. Jos mittari kohoaa heti kärkeen lähelle 39:ää, on syytä epäillä influenssaa tai angiinaa. Keuhkokuumeessa kuume ei ehkä ole hirveän korkea, itselläni iltaisin 38,1-38,5 ja päivällä tuskin mitään, mutta se ei hellitä ilman lääkärin hoitoa.

5. Jaksu. Flunssassa jaksan usein tehdä töitäkin, kun lepään välillä. Influenssa pakottaa vähintään pariksi päiväksi sängyn pohjalle, mutta voimat alkavat palata viimeistään viikon jälkeen. Keuhkokuume vie voimat niin totaalisesti, että sekä yöt että päivät kuluvat nukkuen. Keuhkokuumeeseen voi liittyä myös hourailua ja sekavuutta, ja se voi vaatia sairaalahoitoakin. Toipuminen työkuntoon vei minulla kolme viikkoa, ja terve tunsin olevani neljän viikon kuluttua. Silloin oli vielä yskää.

6. Vaikeus niellä. Jos nieleminen vaikeutuu, on syytä epäillä nielurisatulehdusta eli angiinaa. Se voi olla lievempi viruksen aiheuttama tai bakteerin tekosia ja lääkärin hoitoa vaativa. Jos kuume on korkea, kurkussa näkyy selvä vaalea kerrostuma ja kaulan imusolmukkeet ovat turvonneet ja kipeät, on parasta lähteä lääkäriin. Luvassa on antibioottikuuri angiinaan. Näitäkin tauteja minulla on ollut nuorena aikuisena pari kertaa, mutten enää muista, miten sinnikkäitä ne olivat. Oli inhottavaa kurkata kurkkuun, joka oli täynnä möhnää.

7. Korvakipu. Räkätaudit voivat aiheuttaa tuntemuksia myös korvissa ilman, että niissä on tulehdusta. Kipeät korvat kannattaa kuitenkin käydä näyttämässä lääkärille, koska korvatulehdus voi vaatia antibiootin parantuakseen. Minulla on aikuisena ollut kahdesti niin vähäoireinen korvatulehdus, etten olisi pelkästään sen takia mennyt lääkäriin. Korvat on katsottu, kun olen valittanut lievähköä, mutta sinnikästä flunssaa. Tauti on sitten mennyt nopeasti ohi hoitamalla korvat.

8. Kipu poskionteloissa. Räkätauti voi kehittyä myös bakteerin aiheuttamaksi poskiontelotulehdukseksi. Minulla sellainen on ollut vain kerran. Sain hoidoksi antibioottikuurin. Luulin tukehtuvani, kun onteloihin kertynyt erite lähti yllättäen liikkeelle ja vyöryi nenän ja suun kautta pois. En osaa sanoa, olisiko punkteeraus ollut helpompi tapa. Monethan kammoavat sitä. Joka tapauksessa lääkäriin kannattaa lähteä, jos poskissa tuntuu painetta, joka pahenee kumartuessa.

9. Särky. Lihassärkyä ja päänsärkyä voi olla missä tahansa räkätaudissa, mutta erityisesti lihassäryt liitetään influenssaan. Kipulääke auttaa.

Loppujen lopuksi sillä ei ole juurikaan merkitystä, mikä tauti on kyseessä. Tärkeintä on levätä, syödä jäätelöä ja ottaa vastaan hoivaa, kunnes tuntee itsensä taas terveeksi.

Lääkäriin on oikeasti syytä mennä, jos kuume on korkea, oireet jatkuvat yli kolme päivää, jos nielussa näkyy peitteitä, korvat ovat sietämättömän kipeät tai jos kuume tulee uudestaan oltuaan välillä poissa. Sekä tietysti työnantajan niin vaatiessa. Usein tämä viimeinen kohta toteutuu ensimmäisenä.

--

Päivän kuvat: Kukkakuvia Benalmadenasta: Maljaköynnös, villi oleanteri ja polygala myrtifolia eli myrttilinnunruoho. Kaikki kasvoivat parin kävelyminuutin säteellä hotellista.

Kommentit (2)

Maija
Liittynyt15.10.2015
4/2 | 

Minäkin pysyin terveenä niin kauan kuin pystyin liikkumaan. Mutta kun edes käveleminen ei  jänne- ja hermo-ongelmien takia oikein onnistu, peruskunto on päässyt heikkenemään niin paljon, että olen jälleen hyvää riistaa myös tartuntataudeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 60-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla