Yleisön pyynnöstä kerron, miten olen kokenut vaihdevuodet. Postauksesta saattaa tulla lyhyt, koska minulla ei ole ollut juuri ollenkaan vaihdevuosioireita. Tosin sekin on mahdollista, että en vain ole tunnistanut niitä vaihdevuosien aiheuttamiksi. Katsotaanpa tarkemmin:

1. Kuukautisten epäsäännöllisyys ja päättyminen

Käytin hormonaalista ehkäisyä noin 30 vuoden ajan lähes ilman taukoja. Hieman yli nelikymppisenä vaihdoin matalahormoniseen valmisteeseen, joka lopetti muutenkin niukat kuukautiseni kokonaan. Näin ollen minulla ei ole kokemusta kuukautisten epäsäännöllisyydestä tai hiipumisesta vaihdevuosi-iässä. Viisikymppisenä oli jo todella vaikea muistaa, milloin minulla olisi edellisen kerran ollut kuukautiset. Papa-koetta otettaessa sitä aina kysyttiin, ja heitin jonkin päivämäärän hatusta. Pelkkä vuosi ei kuulemma riittänyt.

2. Kuumat aallot

Kun olin 52-vuotias, gynekologini ultrasi munasarjani ja totesi, ettei siellä ole enää munarakkuloita kypsymässä, joten ehkäisyn voisi huoletta lopettaa. ”Tule sitten vastaanotolle, jos alkaa tulla sietämättömiä oireita”, hän sanoi. Sen jälkeen en ole tätä gynekologia tavannut, sillä sietämättömiä oireita ei koskaan tullut. Oli minulla kuumia aaltoja, mutta vain öisin eikä kovin kummoisia. Olen kuullut tarinoita märistä lakanoista ja t-paidoista, joista saa vääntää hikeä. Minulle riitti, että vaihdoin t-paitamalliset yöpaidat narutoppimalliin. Otsalle ja dekolteelle kohosi kosteutta ja sydän ehkä hiukan tykytteli, siinä kaikki. Eikä tätä edes kestänyt pitkään, ehkä noin vuoden.

3. Unihäiriöt

Sanotaan, että vaihdevuosiin liittyy unen katkonaisuutta ja muita unihäiriöitä. Tähän en osaa sanoa juuta enkä jaata, koska olen aina ollut huono nukkuja. Minulla on usein nukahtamisvaikeuksia, etenkin nuorempana havahduin pienimpäänkin rasahdukseen ja stressaavina aikoina heräilen liian aikaisin aamuyöllä. Taipumukseni myöhästyneeseen unirytmiin on vahvistunut iän myötä, mutta en osaa sanoa, liittyykö se vaihdevuosiin vai ei. Ainakaan se ei lieventynyt kuumien aaltojen laantuessa, vaan päinvastoin on pahentunut lineaarisesti. Minulle on normaalia valvoa silloin tällöin lähes aamuun asti, vaikka ottaisin illalla melatoniiniakin. Auttaisiko hormonikorvaushoito tähän? Kenpä tietäis sen, mutta hiukan vaikea uskoa.

4. Ärtyneisyys

Tämän tunnistan, mutta vasta jälkeenpäin. Oli parin vuoden ajanjakso, jolloin kiihdyin tavallista pienemmästä ärsykkeestä nollasta sataan, enkä aina pystynyt pysäyttämään ärähdysrefleksiä. En saanut millään kaikkia työyhteisön jäseniä oppimaan, että jos työhuoneeni ovi on kiinni, se tarkoittaa, että tarvitsen työrauhaa, joten kannattaa lähestyä sähköpostilla eikä tulla kurkkimaan ovesta kuin käkikello. Tästä aiheutui ristiriitoja, joihin tietenkin omasta mielestäni olin syytön. Minähän olin kertonut, miten kannattaa toimia. Pakkoko oli tehdä toisin? En kuitenkaan tuolloin yhtään ajatellut, että vaihdevuosilla olisi asian kanssa mitään tekemistä, vaan mielsin vain perineeni isäni kiivaan temperamentin. Nykyään pystyn taas hillitsemään kiihtyvyyttäni hivenen paremmin. Eikä ole enää työhuonettakaan, jonka oven saisi kiinni.

5. Masennus

Masennuskaan ei minulla ole asemoitunut vaihdevuosioireeksi, koska olen kokenut masennuskausia koko aikuiselämäni ajan, paitsi silloin, kun juoksin. En omasta mielestäni tarvitse masennuksen hoidoksi estrogeeniä, vaan Cipralexiä. Se toimii.

6. Nivelvaivat

En pitkään aikaan osannut yhdistää nivelvaivojakaan vaihdevuosiin, koska olkapään jäätyessä kuumat aallot olivat jo ohi. Jännekipujen syytä etsittiin kaikkialta muualta paitsi hormonitoiminnasta. Kävin kyllä lantion alueen kipujen takia gynekologillakin, mutta hän näytti hyvin epäuskoiselta, kun otin esiin mahdollisuuden, että oireeni saattaisivat liittyä vaihdevuosiin. Hän ei kannustanut tutkimaan asiaa enempää, joten annoin sen olla.

7. Ihon kuivuminen ja hiusten harveneminen

Ihoni on rasvoittuva, eivätkä vaihdevuodet muuttaneet sitä. Kiiltoa riittää omiksi tarpeiksi edelleen. Hiukseni ovat ohentuneet, mutta sulkasato tapahtui heti jänneleikkauksen jälkeen eikä ole sen jälkeen mielestäni jatkunut. Tietysti kasvoni ja koko kehoni ovat veltostuneet ja lihat ovat irtaantuneet luista, mutta ajattelen, että se on normaalia ikääntymistä eikä mitään, mitä pitäisi hoitaa.

8. Vartalon muutokset

Aloin lihoa vasta, kun jouduin lopettamaan hikiliikunnan jännevaivojen takia. Lopputuloksen kannalta sillä tuskin on eroa, ovatko syynä vaihdevuodet vai liikunnan väheneminen. Minulle kasvoi kunnon pömppövatsa, ja alaselkään ja alavatsalle on ilmaantunut rasvatyynyt kuin tyhjästä. Noloa, mutta nähtävästi lähes väistämätöntä. Jos tämä liittyy siihen, että vaihdevuodet ovat takana, olkoon niin. Pehmusteet voivat vielä tulla tarpeeseen.

Yhteenveto

Jos olisin kuumien aaltojen iskiessä tiennyt enemmän vaihdevuosien oireista, olisin saattanut hakeutua gynekologille. Jos hän olisi suositellut hormonikorvaushoitoa, olisin todennäköisesti kokeillut sitä. Juuri silloin juokseminen kuitenkin piti oireet niin hyvin kurissa, etten tunnistanut ongelmaa. Ja kun jännevaivat sitten alkoivat, alettiin tutkia ja hoitaa niitä eikä vaihdevuosia. Siksi en tiedä vaihdevuosista paljonkaan.

--

Päivän kuvat: Lumipalloheisi Viburnum opulus ”Roseum”.

Kommentit (5)

Vierailija
6/5 | 

Kiitos paljon tekstistäsi. Poden vaihdevuosia par'aikaa, mutta tuntuu, että tietoa hakiessani on ollut  vain kaksi vaihtoehtoa: joko karmeat oireet tai sitten ei olekaan yhtään mitään ja elämä on niin mahtavaa.. Kirjoitit sellaisesta välimuodosta, johon taidan samastua. Itsellä on vähän tuota ja pikkasen tätä, vaikka liikaa niitä ja vaivaa näistä, ja eteenpäin vain on porskuteltava. Ainoa, mikä mietityttää vielä kovasti, on hormonikorvaushoidot, mutta kun pelkään s-kirjaimella alkavaa niin paljon, etten ole tehnyt päätöksiä. Epätyypillistä on nimittäin se, että ikäsarjassani ei pitäisi vielä vaihdevuosia ole, mutta näin on nyt käynyt. Mulla ei ole lähisukulaisia, joilta asiasta keskustella, eivätkä ystävieni äidit ole niin läheisiä jututettavaksi. Mukava oli  siis lukea postauksesi, koska kirjoitat jotenkin rauhallisella tavalla.

Maija
Liittynyt15.10.2015
7/5 | 

Kiitos itsellesi kommentista :)  Vaihdevuosista tosiaan puhutaan aika vähän, enkä itsekään ole ollut virittämässä keskustelua. Vaihdevuosia kai hävetään samoin kuin kuukautisia. Kuukautisaktivisteja on jo, milloin tulevat vaihdevuosiaktivistit? Myös rauhallisella puheella on toki paikkansa.

JattaM
8/5 | 

Viidenkympin vaiheilla olin töissä naisvaltaisella työpaikalla ja pyöräilin työmatkani. Suihkuhuoneessa keskusteltiin reippaasti myös vaihdevuosista, eli siellä sain tietoni kaikista mahdollisista oireista ja hoidoista, eikä tullut mieleenkään että asiassa olisi jotakin hävettävää. Itse käytin hormonikorvaushoitoa eläkkeelle siirtymiseen asti, sitten lopetin. Palanneita oireita oli lähinnä yöhikoilu ja siihen oli käypä ratkaisu vanha ohueksi kulunut pellavapyyhe kaulan/niskan alle. Saattaa olla tarpeen joskus vieläkin :)

Maija
Liittynyt15.10.2015
9/5 | 

Niinpä. Omalla työpaikallani on käytännössä aina miehiä kuulemassa, ja valtaosalla naisista on vielä pitkä matka vaihdevuosiin, joten oireet ja hoidot eivät tosiaan kuulu arkipäivän puheenaiheisiin. Pukuhuonettakaan ei ole. Hyvä, että  muualla vertaistukea löytyy helpommin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla