Facebookiin on nyt perustettu suljettu ryhmä naisille, joilla on hamstring-jänteiden vaivoja. Ryhmä löytyy nimellä Hamstring-naiset eli Hamsterit. Sen on perustanut Hanna, joka on menossa ensi viikolla kolmanteen jänneleikkaukseensa. Hanna ja minä hyväksymme jäsenyyspyynnöt. Tervetuloa ryhmään!

Takareiden hamstring-lihakset kiinnittyvät luuhun jänteillä istuinkyhmyn luona eli siinä kohdassa, joka päällä istutaan. Hamstring-syndroomassa nämä jänteet tai jokin niistä ovat tulehtuneet ja paksuuntuneet, mistä aiheutuu kipua istuessa, juostessa ja makuulla etenkin pidemmän kävelyn tai muun liikunnan jälkeen. Vaivojen syy ei aina näy selvästi magneettikuvassa, minkä takia tehokkaan hoidon saaminen voi pitkittyä.

Jänne voi myös revetä tai irrota esimerkiksi kaatuessa tai äärimmäisessä rasituksessa. Nämä vammat ovat tuttuja esimerkiksi nuorille aitajuoksijoille ja jalkapalloilijoille, ja vähän myöhemmin muillekin. Keski-iässä ei tarvitse enää olla huippu-urheilija saadakseen hamstring-vaivoja. Useimmiten repeämä liittyy kuitenkin joko liikuntaan, kaatumiseen tai molempiin.

Ryhmä on myös niille, jotka kummastelevat, miksi takapuoleen sattuu autossa istuessa.

Vertaistukiryhmä on tarkoitettu kaikille hamstring-potilaille. Uskon, että takareisijännevaivat ovat alidiagnosoituja etenkin naisilla. Siksi ryhmä on myös niille, jotka kummastelevat, miksi takapuoleen sattuu autossa istuessa tai miksi liikuntapäivien jälkeen vihloo takareisiä.

Mitä nopeammin potilas saa oikean diagnoosin ja hoidon, sitä todennäköisempää on, että hoito tehoaa. Niinpä ryhmän tavoitteena on vertaistuen ohella kokemusperäisen tiedon levittäminen vaivasta ja sen hoidosta, jotta siitä kärsivät osaisivat hakeutua hoitoon.

Me tiedämme, miten koville voi ottaa, kun tärkeä liikuntaharrastus pitää jättää tauolle.

Sen jälkeen, kun aloin kirjoittaa omista hamstring-vaivoistani tässä blogissa, minulle on ilmoittautunut toistakymmentä naista, jolla on jonkinlainen takareisijänteiden ongelma. Jokainen tapaus on ollut omanlaisensa. Uudessa ryhmässäkään ei välttämättä ole ketään täysin saman kokenutta, mutta ei anneta sen estää yhteyden syntymistä. 

Kokeneempien tarinoista voi olla hyötyä niille, jotka ovat vasta etsimässä nimeä ja hoitoa vaivalleen. Voimme vertaistukiryhmässä myös jakaa surua ja harmitusta, jos juokseminen tai muu tärkeä harrastus pitää jättää tauolle vaivojen takia. Joskus rasittavasta liikunnasta on luovuttava kokonaan. Me tiedämme, miten koville se voi ottaa.

Nähdään ryhmässä!  Meitä on siellä jo muutamia keskustelemassa. Tässä linkki: https://www.facebook.com/groups/624605204753972

--

Päivän kuva: Tulppaani Persian Pearl lopettelee kukintaansa parvekkeellani.

Kommentit (3)

M74
4/3 | 

Hyvä bolgi, mutta mielestäni varsin ikävää, että tästä on tullut sukupuolisidonnainen juttu. Itse olen menossa kolmen päivän päästä leikkaukseen Turkuun Neoon samantapaisen vaivan vuoksi. Irronnut hamstring-jänne operoitu 2018 keväällä. Nyt on tullut hamstring-syndroomaan sopivia oireita, johon ei ole auttanut mikään taikatemppu. Kortisonia laitettu jo kahdesti. Uusintaleikkaus siis tiedossa ja kuntoutuminen vähän pelottaa. Tällä hetkellä ei voi istua lainkaan, eikä kävelläkään pitkiä matkoja.

Maija
Liittynyt15.10.2015
5/3 | 

 Vaiva tuskin on sukupuolisidonnainen, vaikka onhan naisen ja miehen lantion rakenne erilainen - tiedä häntä. Voit varmasti perustaa vertaistukiryhmän , joka on kaikille avoin, arvoisa M74.  Oli suuri yllätys, että vertaistukiryhmäämme alkoi virrata jäseniä melkeinpä ovista ja ikkunoista. Jos vaiva on yhtä yleinen miehillä kuin naisilla, sinunkin ryhmäsi tulee auttamaan monia. 

M74
6/3 | 

Leikkaus takana ja kyllähän korjattavaa löytyi. Minullakaan magneettikuvassa ja ENMG:ssä ei ollut mitään poikkeavaa, mutta leikkauksessa selvisi seuraaavia asioita: Cutaneus-hermo (PFC-hermo) oli juuri istuinkyhmyn reunalta arven ympäröimä. Lisäksi arpikudosta poistettiin iskiashermon ympäriltä ja sitten vielä leikkauskertomuksen mukaan "SM on juuri istuinkyhmyn alapuolelta fuusioitunut BF-jänteen alapintaan. Nämä vapautetaan toisistaan ja tehdään paksuun ja osittain kovettuneeseen SM jänteeeseen vielä vapautus". Nyt köpöttelen kyynärsauvojen kanssa kolme viikkoa ja sama määrä on istumiskieltoa.

Pitää tässä kerätä voimia ja miettiä, että millaisen blogin tuosta voisi tehdä ja minne sen voisi pystyttää. FB ei ole kovin hyvässä maineessa tietovuotojensa kanssa. Sairaslomalla olen joutunut olemaan jo toista kuukautta ja leikkauksesta tuli 30 päivää lisää. Tämä on vaiva, jota ehdottomasti haluaisin jakaa eteenpäin, koska apua tuntuu olevan vaikea saada. Minulla lisäksi tuo PFC-hermo aiheutti välillä todella kovat kivut lyhyenkin istumisen jälkeen. Takareisi oli koko alalta kuin tulessa. Toivottavasti tämä vaiva helpottaa. Vielä tuota ei pysty toteamaan, koska on istumiskieltoa päällä ja hermojen käsittelyn jäljeltä alaosastaan myös tunnoton, minkä lääkäri lupaili ajan myötä korjautuvan.

Minun onni on ollut tässä se, että jostain syystä kivut ovat aina lakanneet yön ajaksi. Huonoimmillaan ovat kuitenkin heti herättyäni alkaneet uudelleen. Joskus pahasti suuttuneena on hermosärky saattanut valvottaa illalla tunnin pari, mutta sitten olen kuitenkin nukahtanut. Toivon mukaan kipu ei ole siis kroonistunut vielä pahasti.

Lopuksi kiitos Maija tästä blgistasi! Se on ollut mielenkiintoista luettavaa ja auttanut myös minua etsimään apua oikeasta paikasta. Paljon on samanlaista oiretta ollut itsellänikin ja nyt toivottavasti tästä suunta parempaan päin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla