Tiedätte kai, kenestä nyt puhun? Adelesta tietenkin.

Tämä taidokas laulaja oli tuottajiensa mielestä liian nuori vahvoihin tulkintoihinsa, ja siksi hänelle kehitettiin vanhentava tyyli: 1960-luvun tupeeraus, huolelliset vintage-rajaukset ja -mekot. Ne tekivät hänestä noin kolmikymppisen näköisen jo vuosia sitten.

Nyt, kun hän oikeasti alkaa lähestyä 30. ikävuotta, Rolling Stone -musiikkilehti kuvaa hänet kanteensa tukka märkänä ja ilman meikkiä. Tai ilman ja ilman; eiköhän hänellä ole kestoväriä ainakin kulmissa ja ripsissä, ja posketkin ovat epäilyttävän lommolla: varjostusta kenties? Mutta pääskysen siiven kokoiset silmäripset, rajausväri ja huulipuna sekä mahdolliset hiuslisäkkeet puuttuvat.

Ja voilà, yhtäkkiä artistimme näyttää entistäkin vakavastiotettavammalta muusikolta. Aidolta jotenkin, eikö? Herkältä. Paljaalta. Melkein vereslihalla olevalta. Ja sehän lienee tarkoituskin. Onhan hän iän ja äitiyden myötä kypsynyt tulkitsijana, tai ainakin meidän halutaan ajattelevan niin.

Meikittömyys eli #nomakeup oli viime talvena muotia, jos olen ymmärtänyt oikein. Vai onko siitä jo kaksi talvea? Vaikea muistaa, kun aika kuluu niin nopeasti. No, bloggareiden ja Instagram-intoilijoiden keskuudessa joka tapauksessa kiersi haaste, jossa nuoret naiset poistivat meikkinsä ja poseerasivat kameralle nudena. Nuorelle se voikin olla yhteiskunnallinen kannanotto ulkonäköpaineita ja naisen esineellistämistä vastaan.

Mutta nainen tietyssä iässä. Näyttääkö hän meikittä syvälliseltä? Paljaalta? Rohkealta? Ihailtavalta? Kantaaottavalta? Feministiseltä? Kypsemmältä artistina? Vai tantalta, joita mahtuu 15 tusinaan?

Saisiko Paula Koivuniemi lisäpisteitä, jos hänestä leviäisi meikittömiä kuvia?

Niin. Se, mikä kohentaa nuoren staran imagoa, ei ehkä enää tee samaa 55+ staralle. Kannattaa siis tehdä se niin kauan kuin vielä voi.

Viisaasti toimittu, Adele. Viisaasti toimittu, Paula.

Tilanne muuttuu jälleen, kun ikääntyminen etenee, ja naisesta tulee vanhavanha. Dame Judi Dench ja Seela Sella näyttävät upeilta ryppyineen. Oma mummini oli kaunis ilman meikkiä ja niin on kahdeksankymppinen äitinikin. Mutta tässä välissä ovat nämä viheliäiset vuosikymmenet, jolloin vähänkin turhamaisen naisen on vaikeaa miellyttää itseään ja muita, olipa tavis tai artisti. Loikkaisin mielelläni suoraan vanhavanhuuteen!

--

Kuva: www.adele.com.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla