Tiedätte kai, kenestä nyt puhun? Adelesta tietenkin.

Tämä taidokas laulaja oli tuottajiensa mielestä liian nuori vahvoihin tulkintoihinsa, ja siksi hänelle kehitettiin vanhentava tyyli: 1960-luvun tupeeraus, huolelliset vintage-rajaukset ja -mekot. Ne tekivät hänestä noin kolmikymppisen näköisen jo vuosia sitten.

Nyt, kun hän oikeasti alkaa lähestyä 30. ikävuotta, Rolling Stone -musiikkilehti kuvaa hänet kanteensa tukka märkänä ja ilman meikkiä. Tai ilman ja ilman; eiköhän hänellä ole kestoväriä ainakin kulmissa ja ripsissä, ja posketkin ovat epäilyttävän lommolla: varjostusta kenties? Mutta pääskysen siiven kokoiset silmäripset, rajausväri ja huulipuna sekä mahdolliset hiuslisäkkeet puuttuvat.

Ja voilà, yhtäkkiä artistimme näyttää entistäkin vakavastiotettavammalta muusikolta. Aidolta jotenkin, eikö? Herkältä. Paljaalta. Melkein vereslihalla olevalta. Ja sehän lienee tarkoituskin. Onhan hän iän ja äitiyden myötä kypsynyt tulkitsijana, tai ainakin meidän halutaan ajattelevan niin.

Meikittömyys eli #nomakeup oli viime talvena muotia, jos olen ymmärtänyt oikein. Vai onko siitä jo kaksi talvea? Vaikea muistaa, kun aika kuluu niin nopeasti. No, bloggareiden ja Instagram-intoilijoiden keskuudessa joka tapauksessa kiersi haaste, jossa nuoret naiset poistivat meikkinsä ja poseerasivat kameralle nudena. Nuorelle se voikin olla yhteiskunnallinen kannanotto ulkonäköpaineita ja naisen esineellistämistä vastaan.

Mutta nainen tietyssä iässä. Näyttääkö hän meikittä syvälliseltä? Paljaalta? Rohkealta? Ihailtavalta? Kantaaottavalta? Feministiseltä? Kypsemmältä artistina? Vai tantalta, joita mahtuu 15 tusinaan?

Saisiko Paula Koivuniemi lisäpisteitä, jos hänestä leviäisi meikittömiä kuvia?

Niin. Se, mikä kohentaa nuoren staran imagoa, ei ehkä enää tee samaa 55+ staralle. Kannattaa siis tehdä se niin kauan kuin vielä voi.

Viisaasti toimittu, Adele. Viisaasti toimittu, Paula.

Tilanne muuttuu jälleen, kun ikääntyminen etenee, ja naisesta tulee vanhavanha. Dame Judi Dench ja Seela Sella näyttävät upeilta ryppyineen. Oma mummini oli kaunis ilman meikkiä ja niin on kahdeksankymppinen äitinikin. Mutta tässä välissä ovat nämä viheliäiset vuosikymmenet, jolloin vähänkin turhamaisen naisen on vaikeaa miellyttää itseään ja muita, olipa tavis tai artisti. Loikkaisin mielelläni suoraan vanhavanhuuteen!

--

Kuva: www.adele.com.

Kommentit (2)

Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia, eikä se jokin tule enää koskaan takaisin. Minä menetin terveyteni, yöuneni, juoksemisen, joogan, 7 pahvilaatikollista huolellisesti kerättyjä vaatteita ja identiteettini.

Vastalahjaksi sain krooniset kivut ja 15 kiloa läskiä sekä vakaumuksen, että ikä on kaikkea muuta kuin numero. Nukun jo paremmin enkä enää tarvitse kipulääkkeitä päivittäin, mutta toivon, että pystyn vielä joskus kävelemään yli puoli tuntia kerralla.

Blogi kertoo kaikesta, mitä tietty ikä mukanaan tuo: ainakin krempoista ja niiden hoitamisesta lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin, uuden vaatevaraston keräämisestä, kodinhoidosta ja parvekepuutarhan vaalimisesta. Vähän myös kiukusta, joka herää, kun joka puolella kehotetaan ikääntyviä liikkumaan. Ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkeen.

Tietyssä iässä -blogi jatkaa  Dementin omainen -blogini ja Parveke länteen -blogini jalanjäljillä, mutta aihepiiri on laajempi. Olen Maija Rauha, 57-vuotias brunetti. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista!

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram