Erikoista kyllä, Lyrica ei ole luokiteltu huumaavaksi eikä sillä ole kolmiomerkintää. Silti se ja Ketipinor ovat olleet kokeilemistani lääkkeistä eniten tietoisuutta muuntavia.

Sain Ketipinoria nukahtamista helpottamaan keväällä, kun kivut valvottivat eikä minulle jostakin syystä haluttu määrätä riittävän voimakkaita kipulääkkeitä. Luovuin siitä kuitenkin nopeasti, koska se heikensi muistiani niin paljon, että aloin unohdella myös työtehtäviä ja palavereja. Se ei minun ammatissani oikein käy.

Lyricalla oli itse asiassa aivan samat vaikutukset ja lisäksi tunsin olevani puolen promillen kännissä koko ajan. Kadulla kulkiessani suoraan käveleminen oli mahdotonta, tai ainakin tuntui siltä. Koska lääkärin lupaus kuitenkin oli pitkäaikainen kivun lieventyminen, halusin antaa sille mahdollisuuden. Käytin Lyricaa sitkeästi noin kolmen kuukauden ajan.

Hoito aloitetaan pienellä pitoisuudella ja sitä nostetaan, kunnes toivottu vaikutus on saavutettu.

Lyrica, kuten monet muutkin pitkäaikaista tehoa tavoittelevat kipulääkkeet, pitää itse titrata sopivaan vahvuuteen kokeilemalla. Hoito aloitetaan pienellä pitoisuudella ja sitä nostetaan, kunnes toivottu vaikutus on saavutettu. Minulta vei muistaakseni pari-kolme viikkoa päästä korkeimpaan sallittuun annostukseen, ja vetelin lopulta lääkettä kaksin käsin. Kipua poistava vaikutus jäi kuitenkin tulematta, joten laskin annostuksen noin skaalan puoliväliin.

Tuossa vaiheessa kävin jälleen työterveyslääkärillä. Hän maanitteli minut jatkamaan vielä jonkin aikaa, koska haitat saattaisivat pian lieventyä ja jäädä pois. Saisin sen jälkeen halutessani laskea annostusta edelleen, jos siltä tuntuisi. Lääkitys pitäisi lopettaa asteittain.

Känninen olo tosiaan haihtui, kun käytin lääkettä tarpeeksi pitkään. Ehkä noin 5. viikon kohdalla tunsin taas olevani oma normaali itseni. Mutta koska lääkityksellä ei edelleenkään ollut mitään vaikutusta kipuihin, ajoin sen hitaasti alas. Mitään haittoja ei tässä vaiheessa tullut. Myöskään kivut eivät pahentuneet hoidon päättyessä, mikä todistaa hoidon tehottomuuden.

Jos olisin päässyt kivuistani Lyricalla, söisin sitä varmasti vieläkin.

Lyrica sai myyntiluvan alun perin epilepsian hoitoon, mutta siitä on tullut suosittu kroonisten kipujen ja etenkin hermokipujen eli neuropaattisten kipujen hoidossa. Sen ymmärtää kyllä, koska kaikilla varsinaisilla kipulääkkeillä on pitkäaikaisessa käytössä niin paljon haittoja, ettei niitä saisi käyttää jatkuvasti.

Lyricalla ja muilla neurologisen puolen lääkkeillä on nähtävästi enimmäkseen kognitioon liittyviä haittoja, eikä niitäkään kaikilla eikä koko ajan. Haitat tunnetaan ja ne mainitaan pakkausselosteessakin: muun muassa huimausta, uneliaisuutta, tarkkaavuuden häiriöitä, sekavuutta, muistin heikkenemistä, näön häiriöitä, humalaista tunnetta.

Lyricaa käytetään myös esimerkiksi ahdistuneisuushäiriön hoitona. Voin kuvitella, että jos on muutenkin ahdistumaan taipuvainen, haitat voivat tuntua pelottavilta. Asiaa ei helpota yhtään se, että netistä löytyy googlaamalla helposti kirjoituksia, joissa Lyrica kuvaillaan vaaralliseksi myrkyksi, johon kehittyy helposti riippuvuus.

Omat kokemukseni eivät tue moisia pelkoja. En todellakaan koe olleeni mitenkään riippuvainen Lyricasta, eikä sen lopettaminen ollut yhtään vaikeaa. Koin haittoja, mutta ne eivät olleet kovin kummoisia ja menivät ohi. Jos työni ei vaatisi jatkuvaa skarppiutta tai jos olisin ollut sairaslomalla, mitään ongelmaa ei olisi ollut. Jos olisin päässyt kivuistani Lyricalla, söisin sitä varmasti vieläkin.

Lääkehoidossa, kuten muussakin hoidossa, pitää aina verrata haittoja myönteisiin vaikutuksiin. Jos myönteistä on enemmän, hoitoa kannattaa jatkaa, etenkin, jos tilanne ilman hoitoa olisi kestämätön.

En ole koskaan menestynyt pelissä yhtä hyvin kuin Lyrican vaikutuksen alaisena.

Lyricasta oli myös iloa. Olen erittäin kilpailullinen, mutta hermostun helposti suoritustilanteessa, ja minun on vaikea koota itseni uutta yritystä varten, jos epäonnistun. Siksi saan usein huonoja suorituksia esimerkiksi minigolfissa, jota pelaan noin kerran vuodessa. Viime kesän turnauksessa hermoni kestivät poikkeuksellisen hyvin: pelasin tyynesti ja harkiten. En ole koskaan menestynyt pelissä yhtä hyvin kuin Lyrican vaikutuksen alaisena. (Juu, pystyn kävelemään juuri minigolfradan verran enkä yhtään enempää.)

Hoitokokeiluna Lyrica-kuuri kuitenkin epäonnistui. Ehkä minulla ei sitten ollutkaan hermokipua. Samaan aikaan oli myös osteopaatilla käynnit lopetettu tehottomina. Ei ollutkaan faskiavaivaa. Fyysisen puolen lääkäreiden keinot oli nyt käytetty loppuun.

Ehkäpä vika oli korvien välissä?

--

Päivän kuvat: Loppiaisen kunniaksi joulukoristeluja Benalmádena Pueblosta. Espanjassa loppiainen on odotettu juhla, jolloin kolme taikurikuningasta tuo lahjoja lapsille.

Kommentit (10)

Vierailija
11/10 | 

Nyt on ihan pakko kommentoida, mitä en yleensä tee. Minulla tiputettiin Lyrica hiljalleen pois, lähinnä nesteen kertymisen vuoksi, mutta epäilin myös tehoa. Viimeiset kaksi viikkoa olen ollut kipeämpi kuin aikoihin, en pysty liikkumaan kuin minimimäärän ja kiukuttaa. Jos ainoana inhottavana jatkuvasti läsnä olevana sivuvaikutuksena oli nesteen kertyminen kroppaan, ei minua oikeastaan muutama kilo tai turvonnut keho niin haittaa. Kun pääsisi näistä kivuista!

Mökin muori
Liittynyt8.5.2014
12/10 | 

Olen syönyt Lyricaa jo vuosikaudet ilman mitään sivuvaikutuksia. Minulla se toimii hyvin ja olen ollut siihen tyytyväinen. Kaikki lääkkeethän ovat myrkkyä ja olen kuullut kauhukertomuksia siitä mitä Lyrica on aiheuttanut ihmisille joille se ei ole sopinut.

Maija
Liittynyt15.10.2015
13/10 | 

Kiitos kommenteistanne Vierailija ja Mökin muori. Kipupotilas on tosiaan valmis tekemään melkein mitä tahansa päästäkseen kivuistaan eroon. Ylimääräiset kilot eivät siinä vaa'assa paljon paina, jonka toisessa kupissa on kivuttomuus.  Ja on kerrassaan inhottavaa, kun ei pysty liikkumaan yhtään ylimääräistä.

Lyrica ei auttanut minua kivuttomaksi, mutta monia se nähtävästi auttaa. Painoa lisäsivät minulla Ketipinor ja kortisoni, ei niinkään Lyrica. Niin on yksilöllistä tämä lääkehoidon vaikuttavuus.

Hankalaa on sekin, kun kivut aaltoilevat, eikä aina voi tietää, mikä on kivun yltymisen tai leppymisen takana. Johtuuko parempi päivä siitä, että on onnistunut välttämään kipuja pahentavaa rasitusta vai siitä, että lääkitys on kohdallaan? Tätä pähkäilen usein. Ainoa lääke, joka minulla lievittää kipuja 100 % varmasti, on Panacod. Ja tiedän, ettei sekään kaikilla auta.

Kokeilija
14/10 | 

Mulle ei Lyricasta ollut muuta kuin haittaa: näköhäiriöt, kaksoiskuvat, tasapainohäiriöt.. Ne kestivät n.2-4 h. Sitä kokeiltiin epiin, mutta ei auttanut eikä auttanut kipuihinkaan. On paljon kipuja.

PP
15/10 | 

Sain Lyricaa vyöruusun aiheuttamiin hermokipuihin. Annostusta nostettiin astettain ja juuri mitään apua lääkkestä ei ollut. Haittoja taas sitä enemmän. Tuntui kuin olisi kävellyt pumpulin päällä, hirveitä painajaisia, tietoisuuden hämärtymistä ja ahdistuneisuutta. Lääkäri suostutteli jatkamaan lääkitystä, koska vyöruusu puhkesi pari viikkoa mieheni kuoleman jälkeen. Löysin hänet kuolleena kodistamme. Lääkärin mukaan kaikki kokemani sivuvaikutukset johtuivat kokemastani traumasta ja olikin varmaan osittain oikeassa. Nappailin Lyricaa 4 kuukautta ja sitten lopetin sen kuin seinään, koska olo oli aivan hirveä. Pää selkeni aika nopeasti ja tunne, että on aika tukevassa humalassa lakkasi myös. Ikinä en laittaisi enää yhtään Lyricaa suuhuni. Kuulin tuttavaltani, että tätä lääkettä käytetään viihdekäytössä. En voi ymmärtää, miten se on mahdollista. Minulla ei varmaan ole koskaan ollut niin hirveää oloa kuin Lyricaa syödessäni.

Maija
Liittynyt15.10.2015
16/10 | 

Nähtävästi todellisuus on joidenkin mielestä niin kauhea, että mikä tahansa pään sekoitus on parempi kuin se. Mutta en minäkään Lyricaa viihteekseni nappailisi.

Maija
Liittynyt15.10.2015
17/10 | 

Kiitos myös teille kommenteistanne, KK ja Kokeilija. Harmi, että ette saaneet Lyricasta apua. Kyllähän sitä aina toivoo, että kun lääkettä määrätään ja sitä alkaa ottaa, siitä olisi hyötyäkin eikä pelkästään haittoja. Lääkekehityksessäkin pyritään samaan, muttei valitettavasti aina onnistuta. Mitä hankalampi vaiva, sitä enemmän sen lääkkeelle "sallitaan" haittoja ja käyttäjiä, jotka eivät saa apua.

Lyricaa syönyt
18/10 | 

Puolitoista vuotta sitten käteni hermot vaurioituivat pahasti ja hermosärky oli jotain ihan kauheaa, välillä jopa lamaavaa. Sain käsikirurgin määräämänä Lyricaa kipuihin, jotka maximi annoksella aamuin illoin helpottivatkin. Sivuvaikutuksina tuli aivan hirveä kiertohuimaus ja pää oli välillä ihan kuin pumpulia. Kävin hitaalla ja pystyssä pysyin, jos pysyin silloinkaan, niin nojaamalla seiniin tai taluttamalla. Kävelykepit olivat myös koko ajan käytössä. Puoli vuotta jouduin syömään kyseistä lääkettä, kun muut lääkkeet eivät tehonneet kipuihin. Kun vihdoin pärjäsin buranalla, niin oli kuin olisin saanut elämäni takaisin. Minua varoiteltiin alkuun, että aiheuttaa riippuvuutta, mutta minun kohdallani siitä ei ollut kyllä pelkoa. Toivoin koko ajan pääseväni takaisin normaaliksi, liikkuvaksi äidiksi. Onneksi lapseni ovat jo isoja (teinejä), että pystyivät hoitamaan arjen pyöritystä melko itsenäisesti.

Maija
Liittynyt15.10.2015
19/10 | 

Juuri noin, Lyricaa syönyt. Kyllähän sitä syö vaikka Lyricaa, jos vaihtoehto on vielä huonompi. Hermosärky on nähtävästi jotakin niin hirveää, etten ole itse moista kokenut. Mahtavaa, että  sait elämäsi takaisin!

kipuileva
20/10 | 

Käytin  Lyricaa n.3kk hermokipuun.Tuona  aikana en juurikaan  jaksanu olla valveilla ollenkaan.No sitten päätin että  tuo lääkitys pitää lopettaa. Ei sitä todellakaan voinu noin vain lopettaa, tuli kauheat ahdistuksen tunteet. koin että tuossa ajassa tulin riippuvaiseksi .onneksi kipukin jäi sillä kertaa.Kyseistä lääkettä ei todellakaan  ota huvikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla