Professori O. kehotti minua jo pari vuotta sitten lopettamaan imuroinnin heti, koska etunojainen asento ärsyttää hamstring-jänteitäni. Olin sen tietysti itsekin huomannut: vain muutama minuutti imurointia, ja kieriskelin seuraavan yön tuskissani. Listasin muutamia muitakin syitä hankkia kotisiivooja.

1. Melkein kaikilla muillakin on.

Jo 1990-luvulla olin silloisen työyhteisöni ainoa vakituinen työntekijä, jolla ei käynyt kotisiivooja. Yllätyin kovasti, kun tämä tuli puheeksi. Osalla siivooja tosin oli sukulainen, joka ei välttämättä saanut työstään palkkaa. Asuin silloin yksin Helsingissä, eikä olisi tullut mieleenkään ottaa ketään siistimään 40 neliön lähiökämppääni. Kun paljon  myöhemmin kysyin Turun seudulla suosituksia siivoojasta, yllättävän moni tiesi hyvän ehdokkaan. Nähtävästi etenkään lapsiperheitä ei enää hävetä käyttää kotisiivoojaa. Tämä taitaakin olla yksi niistä asioista, joissa kannattaa tehdä niin kuin kaikki muutkin, jos vain talous antaa myöden.

2. Kotitöiden ulkoistaminen ei ole sortamisen muoto.

Ulkoistimme siivouksen aika pian sen jälkeen, kun meistä oli tullut perhe. Jaoimme kotityöt niin, että merkitsimme ensin parin viikon ajan lehtiöön kaikki tehdyt kotityöt ja niihin kuluneen ajan. Tämän jälkeen keskustelimme tavoitetasosta eli miten usein mielestämme mikäkin työ pitäisi tehdä. Sitten jaoimme työt niin, että kummallekin tuli viikoittain suunnilleen yhtä monta tuntia tehtävää.

Koska puolisoni ei halunnut ottaa vastuuta päivittäisistä kotitöistä, viikkosiivous tuli kokonaan hänen kontolleen. Kun hän ulkoisti sen siivoojalle, mietin ensin, sorretaanko minua tässä nyt jotenkin. Totesin, ettei sorreta. Minustakin on järkevämpää, että puolisoni ehtii palvella muutamaa maksavaa asiakasta enemmän yrityksessään sen sijasta, että hän tekisi palkatonta työtä kotona. Minulla tilanne on erilainen, koska en saa sitä enemmän palkkaa, mitä enemmän teen työtä.

3. Hyvä siivooja, parempi mieli.

Kun lapsiperhevuodet olivat takana, olimme jonkin aikaa ilman siivoojaa. Ajattelimme, että selviydymme omin päinkin. Sitten terveyteni alkoi reistailla enkä enää pystynyt edes auttamaan siivouksessa ilman kipuja. Puolisoni siivoaa mielellään, mutta ei kovin helposti tee sitä oma-aloitteisesti, eikä siisteys ole hänelle yhtä tärkeää kuin minulle. Minua harmitti, kun jouduin toimimaan hänen työnjohtajanaan, ja työn laadusta tuli sanomista. Olen paljon paremmalla tuulella, kun siivouksen hoitaa ammattilainen.

4. Ammattilainen tekee sen paremmin.

Ammattilainen tietää, mitä tekee, eikä häntä tarvitse kokoa ajan ohjeistaa. Riittää, kun kerran sanoo, että myös amme pitää pyyhkiä. Toki heissäkin on eroja. Ensimmäinen siivoojamme halusi välttämättä piiskata matot. Annoin hänen tehdä niin, vaikka tein selväksi, ettei se ole välttämätöntä eikä sitä ainakaan joka kerta tarvitse tehdä. Toinen siivoojamme taas oli niin ylirasittunut, että teki vain välttämättömän.

Nyt ostan siivouksen isommasta alan yrityksestä, joka lähettää meille työparin. Nämä ammattilaiset ovat todella tehokkaita. Hinta on hieman korkeampi, mutta niin on laatukin. He käyttävät omia välineitään, ja minusta tuntuu, että lattioiden nihkeäpyyhintään käytetyt liinatkin ovat heillä valmiiksi kostutetut, tai sitten he kostuttavat ne suihkupulloista. Sekin on mainiota, että heidän sijastaan tulee automaattisesti joku muu, jos he ovat poissa töistä.

5. Kotitalousvähennystä kannattaa hyödyntää, samoin alvittomuutta aina kun mahdollista.

Urakasta sovittiin koesiivouksen avulla. Siivoojat käyvät joka kolmas viikko ja viipyvät vain reilun tunnin, mutta tekevät mielestäni vähintään kolmen tunnin työn. Kotitalousvähennyskiintiömme on luultavasti tältä vuodelta jo täynnä remontin takia, mutta ensi vuonna saamme tehdä siivouksesta normaalin kotitalousvähennyksen. Etu on tuntuva, joskaan en osaa tähän hätään sanoa tarkalleen, miten iso.

Lisäksi on hyvä muistaa, että siivouspalvelua voi ostaa ilman arvonlisäveroa, jos toimintakyky on heikentynyt iän tai sairauden takia pysyvästi tai tilapäisesti. Oikeuden alvittomaan palveluun arvioi palveluita tarjoava yritys, joka on rekisteröity kunnan yksityisten sosiaalipalveluiden antajien rekisteriin. Tuloja ei katsota eikä lääkärintodistusta kysytä. Esimerkiksi polvi- tai lonkkaleikkaus on pätevä syy. Tästä tulee 24 prosentin vähennys hintaan. Lisätietoja: www.elias.fi.

--

Päivän kuvat: Päivänhattuja.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla