Kuulostaa paljon pahemmalta kuin miltä tuntui, mutta totta se on. Oikeasta yläluomestani vedettiin eilen pinseteillä pois kuusi sisäänpäin kasvanutta silmäripseä. Vasemmasta alaluomesta löytyi yksi hairahtunut ripsi, mutta se oli niin hentoinen, etteivät lääkäri tai hoitaja kumpikaan saaneet yrityksistä huolimatta siitä otetta. Päätin, että se saa jäädä, koska se ei ole vaivannut.

Ripset poistettiin, koska ne hankasivat sarveiskalvoa. Minulla oli jatkuvasti roskan tunne silmässä ja melkein koko ajan pieni silmätulehdus, mutta luulin sen johtuvan allergiasta. Käytin allergiasilmätippoja, jotka auttoivatkin, mutta kummastelin, kun tänä vuonna allergia-aika ei tuntunut päättyvän ollenkaan. Talvella syytin kuivasilmäisyyttä.

Saan kiittää diagnoosista Silmäaseman tarkkasilmäistä optikkoa, jolle valitin allergia-ajan pituutta näöntarkastuksen yhteydessä. Hän katsoi silmääni taskulampulla ja huomasi sisäänpäin taittuneet ripset. Hänen laskujensa mukaan niitä oli oikealla neljä ja vasemmalla yksi. Työterveyslääkäri poisti lisäksi kaksi ylimääräistä, jotka olivat juuri kääntymässä väärään suuntaan.

Silmäluomen virheasennosta käytetään nimitystä entropium, ja se liittyy ikääntymiseen.

Toimistotyöläisten kuivasilmäisyydestä puhutaan niin paljon, että oletin ilman muuta pienen hankauksen tunteen johtuvan siitä ja allergiasta. Ei tullut mieleenkään, että silmäripset aiheuttaisivat vaivan. Optikon mukaan minulla on kuitenkin ihan reilusti silmänesteitä enkä siis kärsi kuivasilmäisyydestä ollenkaan.

Terveyskirjaston mukaan vaivassa on oikeastaan kyse silmäluomen kääntymisestä sisäänpäin. Luomen virheasennosta käytetään nimitystä entropium, ja se liittyy ikääntymiseen, koska silmäluomen rakenteet heikkenevät iän myötä. Alaluomen kääntyminen on yleisempää kuin yläluomen, joten voin kehuskella olevani melkein erityistapaus - taas kerran.

Tavallaan ongelma voi kyllä liittyä allergiaan, koska minulla on usein ollut erittäin pahoja allergisia silmätulehduksia. Niistä on saattanut jäädä sidekalvolle arpimuodostumia, jotka myötävaikuttavat luomen kääntymiseen. Ripset tietenkin seuraavat kääntyvän luomen mukana ja hankaavat sitten sarveiskalvoa ja sidekalvoa. Hankaus vuorostaan altistaa tulehduksille. Ja näinpä kierre onkin valmis.

Entropiumia kuulemma hoidetaan yleensä ensin kosteuttavilla silmätipoilla, juuri niin kuin minäkin tein. Jos kääntynyt silmäluomi vaurioittaa silmän pintarakenteita, se voidaan leikata paikallispuudutuksessa. Leikkaus joudutaan kuitenkin usein toistamaan, koska silmän rakenteet löystyvät uudestaan.

Ripsiä voidaan poistaa myös polttamalla tai jäädytyshoidolla.

Oli melko inha tunne nähdä, kuinka pinsetti lähestyy silmää.

No, minulta kiusankappaleet nyt kuitenkin nipsaistiin ihan vain pinseteillä. Hoitaja piti päätäni aloillaan ja lääkäri käytteli instrumentteja. Useita erilaisia atuloita kokeiltiin, eikä toimenpide onnistunut yhdellä yrityksellä per ripsi. Oli melko inha tunne nähdä, kuinka pinsetti lähestyy silmää. Yritin kuitenkin katsoa toiseen suuntaan.

Oli yllätys, miten kivutonta ripsen poisto lopulta oli. Kulmakarvojen nyppiminenkin sattuu pahemmin, puhumattakaan juurihoidosta ilman puudutusta. Lääkäri totesi, että tuntoaisti on silmäluomissa usein heikohko. Puudutusta ei edes harkittu, koska se olisi sattunut enemmän.

Ripset saattavat kasvaa uudestaan tai olla kasvamatta. Silmäripseni ovat kyllä ylipäätään erittäin hennot ja harvat, joten elän toivossa, että sain sanoa näille karvoille ikuiset hyvästit. Ei minua tosin haittaisi, vaikka ne jouduttaisiin nyppimään uudelleenkin. Sehän oli vain hieman epämiellyttävää.

Silmäkirurgiasta kertovilla nettisivuilla sanotaan, että luomen virheasennon hoito on aina kirurginen. Ans kattoo. Osaanpa nyt ainakin pitää asiaa silmällä.

Jos olisin yhtään kiinnostunut silmäripsistä, voisin nyt ruveta harkitsemaan ripsi-implantteja, pidennyksiä, tuuhennuksia tai mitä niitä nyt onkaan. Mutta onneksi olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että silmäripset ovat paljon melua tyhjästä. En tajua ollenkaan nuorten naisten ripsivillitystä, joka nyt jo tosin taitaa olla menossa ohi. Katseen syvyys syntyy ihan muusta kuin karvoista.

Niin että sikäli tämä vaiva osui ihan oikealle henkilölle.

--

Päivän kuvat: Menin metsään, kuten viime viikolla uhkasin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla