En ole vuosiin nähnyt näin hyvin! Syynä ovat uudet moniteholasit. Valitsin tarjolla olleista linsseistä toiseksi kalleimmat eli yksilölliset, muttei räätälöidyt. Olin luullut, että aiemmatkin linssini olivat olleet laatutavaraa, mutta nyt ymmärsin, miten isoja eroja monitehoissa voi olla. Näillä laseilla näen nimittäin!

Optikko mittaili huolellisesti monta asiaa linssejä tilattaessa. En tiedä, johtuuko uusien lasieni ällistyttävä käyttömukavuus 1) siitä eli tarkasta näköalueiden kohdentamisesta, 2) siitä, että  linssit ovat melko isot, joten niihin mahtuu isohkot näköalueet, vai 3) Hoyan linssien yleisestä hyvästä laadusta. Joka tapauksessa ne ovat ensimmäiset monitehot, joita käytän mielelläni.

Joskus jopa unohdan vaihtaa lasit televisionkatselun jälkeen tai kun tulen ulkoa sisään. Aikaisemmin en pitänyt monitehoja hetkeäkään kauemmin kuin oli pakko. Minulla ehti olla kahdet huonot monitehot.

Täältä  ja täältä voit tutkia, millaisia eroja linsseissä on.

Olen käyttänyt prillejä parikymppisestä asti, mutta saadessani ensimmäiset monitehoni olin kauhuissani. En nähnyt enää kunnolla minnekään. Kun halusin saada selvää yksityiskohdista, oli käänneltävä päätä ja kokeiltava, mistä kohdasta lasit mahtaisivat näyttää halutun kohteen. Eivätkä ne olleet edes halpislasit, vaan perinteisestä ja arvostetusta liikkeestä hankitut ja hintahaitarin yläpäästä.

Jäin siihen käsitykseen, että sellaisia monitehot ovat. Optikolla sanottiin, että tottuminen voi kestää jonkin aikaa, mutta minä en koskaan tottunut.

Monitehojen lisäksi minulla oli ja on nytkin myös syväterävät, joita käytän lukemiseen, työntekoon tietokoneella ja kotona oleiluun. Vaihdan kotona monitehot vain televisiota ja maisemia katsellakseni. Syväteräväni olen hankkinut edullisen maineessa olevasta liikkeestä ja ne ovat maksaneet korkeintaan puolet monitehojen hinnasta. Käyttömukavuus on silti ollut moninkertaisesti parempi.

Minulla on ollut samat monitehot siitä asti, kun lakkasin kaatuilemasta lenkillä ja lasit alkoivat taas säilyä ehjinä. Muistattehan tämän mustan silmän - siinä menivät lasit samalla. Siitä taitaa olla nyt nelisen vuotta. Syväteräväni olivat vielä vanhemmat. Niistä oli maali hilseillyt, ja viimeinen niitti oli, kun kävelin työpaikan uusissa tiloissa vahingossa  lasiseinää päin - lasiovi olikin 10 senttiä sivummalla. Sen jälkeen lasit eivät enää pysyneet kunnolla päässä.

Olin pitkittänyt optikolla käyntiä rahapulan takia, mutta nyt oli ihan pakko mennä. Kesäkuussa ammattilainen kuitenkin käännytti minut jo ennen näöntarkastusta, koska silmäni olivat allergiasta turvoksissa. Sinnittelin syyskuuhun, jolloin päätin hetken mielijohteesta kokeilla liikettä, jossa en ollut ennen käynyt.

Siellä olikin töissä erinomaisen pätevä ja palvelualtis optikko. Minun on usein vaikea löytää sopivia kehyksiä, koska kasvoni ovat kapeat, mutta nenänvarteni tavallista leveämpi, joten otin avun vastaan.

Kokeilin ensin muovikehyksiä ja niistä löytyikin lupaava malli, joka leikitteli ruskean sävyillä hieman kissaeläinkuosin tapaan. Metallikehyksistä bongasin kuitenkin tumman perusmallin, joka tuntui miellyttävän tutulta. Myöhemmin selvisi, että malli oli lähes identtinen entisten, mielestäni täydellisten syväterävieni kehysten kanssa. Uudet kehykset ovat vain millin tai kaksi leveämmät kuin vanhat. Niihin siis tehtiin uudet syväterävät.

Kuvassa vasemmalla vanhat syväteräväni keväällä otetussa kuvassa ja oikealla uudet. Uusien kehykset ovat hieman viimeistellymmät kuin vanhat. Niiden sisäpuoli on kuparinvärinen ja kehysten yläosassa on röpelöä. Tämä saa valon taittumaan kehyksissä niin, että ne näyttävät usein tummanruskeilta, vaikka ne ovat oikeasti mustat, kuten entisetkin. Uusien merkki on Kuno Qvist.

Halusin kokeilla myös kehyksettömiä laseja. Minulla oli ollut parit aikaisemmin, koska pidän niiden keveydestä ja eleettömyydestä. Optikko nappasi varmalla kädellä Sihouette-valikoimasta minulle mainiosti sopivan, isohkon linssimallin, johon päätimme liittää huomaamattomat, ihonvärisiksi viimeistellyt titaaniaisat. Lasit istuivat nenällä täydellisesti. Nämä! Näihin tehtiin monitehot. 

Kuvassa vasemmalla vanhat monitehot, oikealla uudet. Luulin vanhojenkin olevan vielä melko hyvät, mutta optikon mukaan niissä oli lämpövaurio, joka oli tehnyt linsseihin suomumaisen pinnan. Ikänäköni on myös muutamassa vuodessa edennyt niin, että optikon mielestä kummatkin vanhat lasit oli korkea aika vaihtaa uusiin. Molemmat lasit yhteensä maksoivat hieman yli tuhat euroa.

Maallikon on nähdäkseni vaikeaa erottaa huonoja monitehoja hyvistä. Harvalla kuluttajalla on kunnollista käsitystä siitä, millaiset niiden pitäisi olla ja mitä minkäkin hintaisilta linsseilta voi vaatia. Ostopäätös tehdään sananmukaisesti sokkona.

Jos lasit tuntuvat hankalilta käytössä, voi olla viisasta yksinkertaisesti vaihtaa optikkoa. Hakuammuntaahan sen on, mutta minkäs teet. Antakaa ihmeessä paremmat neuvot, jos osaatte.

Minulla on tästä lähtien luotto-optikko. Muualta en enää laseja tilaa.

--

Päivän kuvat: Näin ilme kirkastui.

Kommentit (4)

Käyttäjä3853
Liittynyt6.11.2017
5/4 | 

Hei,

Voisitkohan auttaa minua asiassa nimeltä Boden.

Huomasin, että olit tilannut neuleita Bodenilta, niin minäkin tilasin äskettäin.

Voisitko kertoa, saapuko paketti postitoimipaikkaan vai yrittääkö joku kuriirifirma tuoda pakettia kotiin?

Muuten ei olisi niin tuhannen hätä mutta olemme lähdössä pitemmäksi ajaksi matkalle ja täällä kotona ei ole ketään pakettia vastaanottamassa.

Olisi tosi hyvä, jos tulisi postiin, niin voisin antaa tyttärelle valtakirjan.

Kakkulakauppaan pitäisi suoriutua itsekin, tainnut käydä minullakin muutamat lämpövauriot, kun on tullut kurkittua eräskin kerta uuninluukusta leipomuksia.  Mies jo hankki uudet monitehot ja opettelua on niiden kanssa, tahtoo mennä kurkisteluksi lasien yli lähinäössä. Vaatii vielä totuttelua, kun hän luuli, että kaksitehot ja monitehot ovat yksi ja sama asia.

Kiitokset jo etukäteen!

Maija
Liittynyt15.10.2015
6/4 | 

Hei, en nyt ole ihan 100 % varma, miten sain viime Boden-pakettini, mutta se on varmaa, että kuriirilla ne eivät tule. Aikaisemmin Boden käytti Itellaa. Jos paketti oli sen kokoinen, että se mahtui postiluukusta niin se jaettiin muun postin mukana kotiin, muussa tapauksessa se piti noutaa postista. Mutta pidän mahdollisena, että viime paketti toimitettiin Matkahuollon kautta niin, että noudin sen K-kaupasta. Nykyäänhän paketteja tulee vaikka mihin. En kuitenkaan ole ihan varma. Tilasin kesällä niin monenlaista remontinkin takia ja kun asuin myös väistöasunnossa, niin paketitkin tulivat minne sattuu. Bodenin paketti kestää aina tulla yli viikon, usein 9-10 päivää. Eli tee vaan varmuuden vuoksi valtakirja. Harmi, jos et saa uusia neuleita mukaan, Hyvää matkaa silti!

Vierailija
7/4 | 

Minulla on nyt menossa toiset lukulasit, ns. syväterävät. Toimivat ok. Hankittu eräästä "perinteisestä" optikkoliikkeestä. Vanhat lukulasit käyvät edelleen Hesarin lukemiseen aamulla. Mutta kun niitä riivattuja ei saa pysymään puhtaana kirveelläkään. Tai siis sillä en ole vielä yrittänyt... Linsseissä on todellakin eroja.

Maija
Liittynyt15.10.2015
8/4 | 

Sanos muuta! Miten se rasvainen sormi aina osuukin silmälasin linssiin, ja taas saa olla pesemässä. Tai saisi, jos viitsisi. Saisivat keksiä likastumattomat linssit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja. Olen krooninen kipupotilas ja minulla on verenpainetauti. Blogin vakioaiheita ovatkin krempat ja niiden hoidot sekä kaikenlainen kiukuttelu ja kummastelu. Erityisesti minua harmittaa, kun liikuntaa pidetään ratkaisuna vähän kaikkeen, vaikka minulle se toi elinikäiset vammat. Iloa minulle tuottavat kaunis koti ja vaatteet sekä parvekepuutahan hoito ja kukat. Kirjoitan vuorotellen näistä teemoista.

Olen Maija Rauha, 61-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Kirjoittaminen on minulle sekä ammatti että harrastus. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla