KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - BELIGHTFUL DESIGN. Ripustin pari viikkoa sitten kerrostalomme puutarhaan perhosten drinkkibaarin. Ruusunpunainen Belightful-perhoskeidas keinuu puun oksassa ruusupuskan lähellä ja levittää houkuttelevaa nektarin tuoksua. Onko siellä käynyt kukaan? Enpä tiedä, kun meiltä viidennestä kerroksesta ei näe sinne. Tunnen kuitenkin tehneeni jotakin luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Ettei kaikki kaunis katoaisi.

Hyönteiset ovat nimittäin huvenneet koko Euroopasta huolestuttavaa tahtia. Helsingin Sanomien tiedesivuilla kerrottiin viikko sitten, että lentävistä hyönteisistä on kadonnut 25:n viime vuoden aikana Saksassa jopa kolme neljäsosaa. Suomalaisilla perhostutkijoilla ei ole käytettävissään samanlaista dataa, mutta näppituntumalla he arvioivat, että hyönteisten kokonaismäärä on vähentynyt täälläkin.

Hyönteiskadon syitä on useita: ilmastonmuutos, maatalouden torjunta-aineet ja lajeille sopivien elinympäristöjen katoaminen. Suot on ojitettu ja niityt otettu viljelymaiksi. Hyönteiset hyödyntävät nyt esimerkiksi voimalinjojen alusia pakopaikkoina, joissa lajien kirjo on rikas. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi olisi kuitenkin syytä ryhtyä määrätietoisemmin toimeen.

Esimerkiksi nurmikot ja ojanpientareet kannattaisi jättää ajamatta. Yksi tapa tehdä edes jotakin on hyönteishotellin ylläpito, vaikka tutkija toteaakin, että siinä on kyse enemmän eleestä kuin varsinaisesta ratkaisusta.

Perhosten katselu tuottaa puhdasta iloa, ja perhoset ovat yhtä tärkeitä pölyttäjiä kuin mehiläiset.

Mehiläishotelli eli pölyttäjien keinopesä lienee tunnetuin tapa edistää hyönteisten hyörinää kotipihassa. Minusta kuitenkin tuntuu, etteivät taloyhtiön lapsiperheet riemastuisi, jos ripustaisin yhteiseen puutarhaamme ampiaishotellin. Perhosista sen sijaan pitävät kaikki. Niiden katselu tuottaa puhdasta iloa, ja perhoset ovat yhtä tärkeitä pölyttäjiä kuin mehiläiset.

Belightfulin perhoskeidas on valmistettu luontoystävällisestä ja kierrätettävästä polylaktidista eli PLA:sta, joka on öljypohjaisen muovin ekologinen vaihtoehto. Sen sisällä on sieni, johon imeytetään nektari. Tuoksuva nektari valmistetaan vedestä ja keitaan mukana tulevasta sokeriseoksesta, jonka kehittämisessä on käytetty perhostutkijoiden asiantuntemusta. Perhoset nauttivat nektarin imemällä sen imukärsällään keitaan reiästä. Näin nektari ei ole muiden hyönteisten saavutettavissa. Esimerkiksi kärpästen imukärsät eivät ulotu nektariin asti.

Keidas houkuttelee etenkin isoja päiväperhosia, kuten neitoperhoja ja amiraaleja, sekä illan virkkuja yökkösiä. Kesäkuussa lentelevät kaali- ja sitruunaperhoset eivät siitä niinkään välitä. Siksi keidas kannattaa ripustaa paikoilleen yleensä vasta heinä-elokuussa (tänä vuonna tosin myös perhoset ovat olleet aikaisessa). Toinen hyvä aika on aikainen kevät, kun perhoset heräävät talvikoloistaan ja kaipaavat syötävää. Varhain keväällä ja myöhään syksyllä keitaan ravinnosta on perhosille eniten hyötyä.

Parvekkeellani on joka kesä käynyt mehiläisiä ja ampiaisia, joten kyllä kai perhonen voisi löytää baarini ruusupensaan vierestä.

Asun keskikaupungilla, jossa villiniittyjä ja vihreitä lehtoja on harvassa. Perhosella saa olla hyvä hajuaisti, että se osaa tulla pihallemme ruokailemaan. Elän kuitenkin toivossa. Parvekkeellani on joka kesä käynyt mehiläisiä ja ampiaisia, joten kyllä kai perhonen voisi löytää baarini ruusupensaan vierestä. Jos se sen kivierämaan keskeltä löytää, sillä on ihan varmasti jano!

Aion ottaa perhoskeitaan mukaan myös maalle, kunhan tästä kerkiän. Siellä näkee perhosia ilman erityistä houkutteluakin. Ripustamalla juomapaikan suojaisaan, aurinkoiseen paikkaan puutarhakeinun viereen pääsen varmasti seuraamaan, miten se käytännössä toimii. Tuleekohan jonoa?

Belightful Designin perustajat ovat turkulaiset Miia Liesegang ja Taina Tallala. Perhoskeitaan kaunis ja palkittu muotoilu on Miian käsialaa. Perhoskeitaiden kaikki osat valmistetaan Suomessa.

Perhoskeitaita saa monista design-kaupoista, puutarhamyymälöistä, Luonnonsuojeluliiton Luontokaupasta ja Belightfulin omasta nettikaupasta. Kauppa on englanninkielinen, koska yritys tähtää kansanvälisille markkinoille - etenkin Englantiin, jossa puutarhaharrastus on vahvaa samoin kuin perhosten suojelukin.

Perhosen siivenisku voi kaikua kauas maailmankaikkeudessa.

--

Päivän kuvat: Belightful-perhoskeidas kerrostalon takapihalla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tietyssä iässä olet, kun tiedät menettäneesi jotakin tärkeää ikääntymisen takia. Itse en enää pysty esimerkiksi kävelemään pitkiä matkoja, ja minulla on usein jännekipuja hamstring-syndrooman takia. Niinpä minusta ei tulekaan maraton- eikä joogamummoa, vaan tulee kukkamummo ja siirtolapuutarhuri. Päivitän blogia harvakseltaan, koska minulla on tällä erää vain vähän sanottavaa muusta kuin puutarhanhoidosta.

Olen Maija Rauha, 62-vuotias ja eläkkeellä perjantaisin. Tervetuloa tiettyyn ikään!

--

Oletko Facebookissa? Käy tykkäämässä Tietyssä iässä -sivusta, niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista blogikirjoituksista, mikäli algoritmien jumalat ovat suosiolliset!

--

Siirtolapuutarhapalstallani on oma kanava Instagramissa. Se löytyy nimellä villa_palanen. Kerron siellä mökin ja puutarhan kuulumisia useammin kuin täällä blogissa.

--

Tavoitat minut osoitteesta maijarauha@gmail.com

--

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla