
Suomennoksen mukaan tämä ylioppilaiden laulu alkaa: Riemuitkaamme, vielä on suonissamme tulta. Sanat kaikkinensa muistuttavat elämän lyhyydestä.
Tätä lauloivat tämänkin kevään ylioppilaat juhlissaan. Niin mekin lauloimme 55 vuotta sitten ja monet ennen meitä ja meidän jälkeemme. Uskallan veikata, että tämä vanha, osaksi jo keskiajalta oleva latinankielinen juomalaulu ei hevillä häviä ylioppilasjuhlista. Ja hyvä niin.
Nuoren ihmisen lakkiaisia ajatellessani tuo laulu suorastaan hyppää päähäni. Sinne se kuuluu kuin aurinko suveen.
Kuopuksen kanssa lähdemme lakkijuhliin Oulusta nättimekot kassissa. Rautatieasemalle pääsemme vallan tilataksilla. Ehkä taksivälityksessä arvelevat meidän egojemme vaativan niin mahdottomasti tilaa. Niin kuin tietysti vaativatkin.(vitsi, vitsi)
Siskon tyttären ja samalla kummityttäreni poika, Teemu, pääsi ylioppilaaksi kesäkuun 5. päivä Rovaniemellä.
Gaudeamusta ei laulettu siellä minun kuulteni missään vaiheessa. Ja mikä kummallisempaa, minäkään en sitä mennyt vetäisemään. Koululle sai mennä laulua, lauluakin kuuntelemaan vain yksi omainen.
Teemu on komea, koripalloileva nuori mies. Tässä tapauksessa ei päde sanonta, että moni kakku on päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä. Älliä hänellä on sekä päässä että ylioppilastodistuksessa. Fiksu nuori mies kaikin puolin. Ensi kuussa armeija ottaa hänet hoteisiinsa.
Tämmöisissä kekkereissä on kaksi tärkeää pääasiaa: ihmisten, tässä tapauksessa sukulaisten, tapaaminen ja syöminen. Etelä-Pohjalaisia sukujuuria omaavana Petra osaa kyllä panna pöydän koreaksi. Eikä syötävä varmasti lopu kesken. On suolaista. On herkkuja enemmän kuin sen seitsemää sorttia.
Hauska on tavata useampikin sukulainen, sukuun naitu tai Teemun isän puolen sukulainen, osa jopa monen vuoden jälkeen. Juhlien vieraista en arvaa kuitenkaan tähän kuvia laittaa, kun en ole lupia kysynyt. Tässä me kolme rohkeaa, Teemu äitinsä kanssa ja minä, edustamme kaikkia mukana olleita. Minä olen tainnut jo hotaista tervetuliaismaljani. Petra ei ole tainnut ehtiä sitä vielä ottaakaan. Teemu taas, juhlakaluna, joutuu kilistämään jokaisen vieraan kanssa. Kilistäminen riittää, lasin tyhjeneminen ei ole tärkeää.
Edellisen kerran olin Rovaniemellä kolme vuotta sitten, Teemun rippijuhlissa. Voit lukea siitä reissusta mielenkiintoisine junamatkoineen tästä.
Mikä lieneekään seuraavan Rovaniemen matkani aihe ja aika? Odotan mielenkiinnolla.
Pihan juhannusruusujen, joskin jo vähän repsahtaneiden, kanssa toivottelen jokaiselle ihanaista/riemullista/kivaa/riehakasta/levollista keskikesän juhlaa. Tärkeintähän lienee, että se on jokaisen oman mallin (mukimallin?) mukaan mukiinmenevä ja sielulle sopiva. Laulakaamme kovaa ja korkeelta ”Juhannus on meillä herttainen… Tai sitten joku muu biisi. Ja jos ei laulata, saa olla laulamattakin.