Kirjoitukset avainsanalla ylioppilasjuhlat

Suomennoksen mukaan tämä ylioppilaiden laulu alkaa: Riemuitkaamme, vielä on suonissamme tulta. Sanat kaikkinensa muistuttavat elämän lyhyydestä.

Tätä lauloivat tämänkin kevään ylioppilaat juhlissaan. Niin mekin lauloimme 55 vuotta sitten ja monet ennen meitä ja meidän jälkeemme. Uskallan veikata, että tämä vanha, osaksi jo keskiajalta oleva latinankielinen juomalaulu ei hevillä häviä ylioppilasjuhlista. Ja hyvä niin.

Nuoren ihmisen lakkiaisia ajatellessani tuo laulu suorastaan hyppää päähäni. Sinne se kuuluu kuin aurinko suveen.

Kuopuksen kanssa lähdemme lakkijuhliin Oulusta nättimekot kassissa. Rautatieasemalle pääsemme vallan tilataksilla. Ehkä taksivälityksessä arvelevat meidän egojemme vaativan niin mahdottomasti tilaa. Niin kuin tietysti vaativatkin.(vitsi, vitsi)

Siskon tyttären ja samalla kummityttäreni poika, Teemu, pääsi ylioppilaaksi kesäkuun 5. päivä Rovaniemellä.

Gaudeamusta ei laulettu siellä minun kuulteni missään vaiheessa. Ja mikä kummallisempaa, minäkään en sitä mennyt vetäisemään. Koululle sai mennä laulua, lauluakin kuuntelemaan vain yksi omainen.

Teemu on komea, koripalloileva nuori mies. Tässä tapauksessa ei päde sanonta, että moni kakku on päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä. Älliä hänellä on sekä päässä että ylioppilastodistuksessa. Fiksu nuori mies kaikin puolin. Ensi kuussa armeija ottaa hänet hoteisiinsa.

Tämmöisissä kekkereissä on kaksi tärkeää pääasiaa: ihmisten, tässä tapauksessa sukulaisten, tapaaminen ja syöminen. Etelä-Pohjalaisia sukujuuria omaavana Petra osaa kyllä panna pöydän koreaksi. Eikä syötävä varmasti lopu kesken. On suolaista. On herkkuja enemmän kuin sen seitsemää sorttia.

Hauska on tavata useampikin sukulainen, sukuun naitu tai Teemun isän puolen sukulainen, osa jopa monen vuoden jälkeen. Juhlien vieraista en arvaa kuitenkaan tähän kuvia laittaa, kun en ole lupia kysynyt. Tässä me kolme rohkeaa, Teemu äitinsä kanssa ja minä, edustamme kaikkia mukana olleita. Minä olen tainnut jo hotaista tervetuliaismaljani. Petra ei ole tainnut ehtiä sitä vielä ottaakaan. Teemu taas, juhlakaluna, joutuu kilistämään jokaisen vieraan kanssa. Kilistäminen riittää, lasin tyhjeneminen ei ole tärkeää.

Edellisen kerran olin Rovaniemellä kolme vuotta sitten, Teemun rippijuhlissa. Voit lukea siitä reissusta mielenkiintoisine junamatkoineen tästä.

Mikä lieneekään seuraavan Rovaniemen matkani aihe ja aika? Odotan mielenkiinnolla.

Pihan juhannusruusujen, joskin jo vähän repsahtaneiden, kanssa toivottelen jokaiselle ihanaista/riemullista/kivaa/riehakasta/levollista keskikesän juhlaa. Tärkeintähän lienee, että se on jokaisen oman mallin (mukimallin?) mukaan mukiinmenevä ja sielulle sopiva. Laulakaamme kovaa ja korkeelta ”Juhannus on meillä herttainen… Tai sitten joku muu biisi. Ja jos ei laulata, saa olla laulamattakin.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kuulun ihmisiin, jotka noin pääsääntöisesti rakastavat juhlia. Erityisen mukavia ovat minusta erilaisiin siirtymäriitteihin kuuluvat kemut. Olen mielissäni kutsuista rippijuhliin, ylioppilasjuhliin ja muihin vastaaviin tahi syntymäpäiviin. Yleensä ottaen ihmiset taitavat kokea ne merkittävinä siirtyminä uuteen vaiheeseen. Miksi muuten olisi kehitetty kasteen rinnalle nimeämisjuhla tai konfirmaation rinnalle Prometheusjuhla?

Olin siis innolla ilmoittautumassa tänä keväänä oman lukioni Riemuylioppilasjuhliin yhdessä tuoreiden ylioppilaiden kanssa. On siis ehtinyt kulua 50 vuotta ensimmäisistä ylioppilasjuhlistani. En uskoisi, ellen tietäisi.

Otimme ennakkoa jo edellisiltana paikallisessa ravintolassa. Koska olemme kokoontuneet suhteellisen usein, kenenkään ei tarvinnut esitellä itseään. Kukaan meistä, ainakaan paikalla olleista, ei ollut rupsahtanut tuntemattomaksi sitten viime tapaamisen kaksi vuotta sitten. Kukaan ei ollut ehtinyt tässä välissä kuollakaan, aikaisemmin kuitenkin. Toki porukkaamme kuuluu muutama, jotka eivät ole koskaan mitenkään reagoineet tapaamiskutsuun. Se heille sallittakoon.

Voi että tuntui juhlavalta painaa päähänsä vanha ylioppilaslakki rehtorin samalla julistaessa meidät Riemuylioppilaiksi! Tuli nostalginen olo. Saamamme valkoinen ruusukin oli ihan kunnon Ruusu eikä mikään mini! Porukastamme Markku piti niin hyvän puheen, että muut juhlan puhujat jäivät kauas takamatkalle.

Perinteen mukaan keräsimme keskuudestamme rahat stipendiin uudelle ylioppilaalle. Opettajien arvioitavaksi jäi, kuka uusista täyttää parhaiten  ”positiiviset ryhmätyötaidot ja erilaisuudesta iloitsemisen.”  Tuntui hyvältä, kun hän oli niin aidosti yllättynyt ja iloinen asiasta, kun häntä juhlan jälkeen onnittelin.

Tuttua oli sekin, että tukkaani en ollut tyytyväinen en ensimmäisellä enkä toisella lakin päähän painamiskerralla. Olin silloin vuonna 1966 oikein tilannut kampaajan. Taisi olla eka kerta elämässäni, kun kampauksen otin. Ei olisi pitänyt. Sain tyypillisen 60-luvun ison pallokampauksen puolipitkiin hiuksiini. Muistan, kuinka kotona itkin ja revin kampausta auki. Ylioppilaskuvassa se minusta näyttää olevan ihan ok.  Siis se ihan itse lopulta kampaamani. Tällä toisella kerralla tukka harottaa kuvissa niin otsalta kuin toiselta sivulta. Eikä harota mitenkään suunnitellusti saati tyylikkäästi. Tukan laitossa olen siis ilmeisesti mennyt takapakkia. Jotakin elämä on minulle kuitenkin näinä vuosikymmeninä opettanut. Nyt en itkenyt. Vähän vaan otti päähän.

Meillä tytöillä oli aikoinaan jakkupuku päiväjuhliin ja juhlapuku illan menoihin. Silloisessa maaseutulukiossa ne iltajuhlatkaan eivät olleet kummoiset. Muistaakseni sain isältä auton lainaksi ja menimme parhaan ystäväni kanssa naapuripitäjään tansseihin. Ei tainnut olla järin hohdokasta, kun en siitä sen enempää muista. Saattoi siellä olla myös pari poikapuolta ryhmästämme. Tai sitten ei.

Tavallaan minulla oli riemuylioppilasjuhliinkin kaksi eri vaatetta: edellisillan etkoilla oli toki eri hame kuin juhlassa. Pukuni 50 vuotta sitten olivat mielestäni sekä silloin , että nyt myöhemmin ajateltuna, kauniit ja minulle sopivat. Olihan ne teetetty toiveideni mukaan ompelijalla. Nyt ylioppilastytöillä näytti olevan toinen toistaan heppoisempi/ lyhyempi/paljastavampi/hörhelöisempi kolttu jo päivällä.

Nuorena ylioppilaana juhlan jälkeen kaikki veimme parijonossa yhden ruusun sankarivainajien haudalle. Muu ei olisi tullut kuuloonkaan. Nyt arvioni mukaan noin kolmannes valkolakeista lähti kyseiselle marssille.

 

Varsinaisen järkytyksen koin, kun luin ”todistustani” riemuylioppilaaksi nimittämisestä! Kehtasivat kirjoittaa : ” ….puoli vuosisataa sitten ylioppilaaksi päässyt……”.

Härremajee!  Mikä Metusalem! Eikö nyt mitenkään olisi voitu laittaa, että 50-vuotta sitten? Olisi ihan eri juttu.

Mutta olkoon! Olen nyt siis siirtynyt odottamaan ” ….vuosisata sitten ylioppilaaksi päässyt…..” –paperia ja juhlaa. Sitä odotellessa aika kulunee rattoisasti.

Joissakin lukioissa juhlitaan 60 vuotta sitten ylioppilaiksi päässeitä Ratkiriemuylioppilaina. Taidan nyt laittaa ainakin sen tavoitteeksi. Tosin en tiedä, onko sitä omassa lukiossani käytössä. Ellei kutsua aikanaan tule, niin pidän juhlat vaikka itsekseni. Laulan Suvivirren ja onnittelen itseäni lakin päähän painaen. Tiedä vaikka pitäisin puheenkin. Saatanpa ostaa komean ruusunkin itselleni.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat