Kirjoitukset avainsanalla Juha Hurme

Tämän päätöksen teatterintekijä Juha Hurme kertoo tehneensä jo lapsena katsellessaan vanhempiensa työnteko. ”Se on paras tekemäni päätös.”

Tämän ja paljon muuta Hurme kertoo netissä, Eevan heinäkuun kirjaklubissa. Haastattelijana on Eevan toimituspäällikkö Anna-Leena Jalava.

”Opiskelin, mitä halusin. En koskaan valmistunut, mutta sain tietoa. Nyt olen unelma-ammatissa. Oon leikkimässä.”

Kyllä minäkin haahuilijoita olen tuntenut, joille se ei kuitenkaan ole muuttunut toimeentuloksi. Jotakin Hurme on siis tehnyt toisin, koska hän on näyttelijä, näytelmäkäsikirjoittaja, ohjaaja ynnä muuta ja sanoo saavansa näistä töistä hyvän toimeentulon. Kirjoja hän kirjoittaa vain intohimosta. Niiden saama suosio tai tulot eivät ole hänelle tärkeitä.

” En oo ikinä halunnut saavuttaa mitään. Oon halunnut tehdä kivoja juttuja. Ihminen, joka jahtaa Finlandiapalkintoa, sehän on kipeä.” Hän on kuitenkin ollut kiitollinen kaikista huomionosoituksista. Kaunokirjallisuuden Finlandian Hurme sai vuonna 2017 teoksellaan Niemi. ”Oon tieteen suuri ystävä, kirjoitan kuitenkin fiktiota.”

Jalavan kysyessä suurinta saavutusta Hurme kertoo maratonin juoksemisen aikaan 2t 40 min. Hän juokseekin joka päivä.

Syyskuussa ilmestyy Hurmeen uusin teos Tiu tau tilhi. Lähtökohtana on monien tuntema lastenlaulu, jota Hurmeen Toukopoika lauleli pari vuotta sitten kaksivuotiaana. Teos lähtee laulusta liikkeelle, mutta kertoo Suomen kulttuurihistoriasta.  ”Kirjoitin kirjan maailmanrauhan tähden – ja se on vain puoliksi vitsi”.

Hurme toivoo, että kirjan luettuaan lukija ymmärtää, mitä on olla ihminen ja miten kulttuurinen työ on aina rauhantyötä.  ”Nyt on rauhantyön ja suvaitsevaisuuden aika. Hyvikset ovat sukupuuttoon kuolemassa”. Toivottavasti ei sentään. Sitten olemme täysin hukassa, pelkään.

”Oon humoristi. Viisas nauru on elämän tärkein asia, myös tässä kirjassa. Kirja sisältää kepeää hauskuutta. On iso lahja elää. Hauskuus ei saa unohtua”. Kyllä. Elämä on iso lahja. Näin varttuneemmalla iällä sen vasta rupeaa oikein oivaltamaan. Hauskuuden ja naurun tärkeydestä olen ehdottomasti myös samaa mieltä. Ihan varma en tosin ole siitä, millainen on viisas nauru. Ehkäpä kirjan luettuani ymmärrän senkin.

Hurme lukee teoksen äänikirjaksi ja laulaa myös. Ahaa. Nyt saan sitten tutustua laulaja Juha Hurmeeseen. Runoilija Hurmeen tapasin jo viime syksyn kirjamessuilla, josta tapaamisesta voit lukea klikkaamalla tästä.

Kynä ja vihko on Hurmeella usein käytössä. ”Niillä pääsee pitkälle”. Kirjoittaa voi silloin melkein missä vain. Painettuja lähteitä hän käyttää paljon. Esimerkiksi Niemi-kirjaa kirjoittaessaan hän ei käyttänyt lainkaan nettitietoja. Tehkäämmepä moinen juttu perässä!

Hurme lukee koko ajan, huvin vuoksi. Nyt etenkin Ilmari Kiantoa, joka on sanoittanut Tiu tau tilhi-laulun. Hänestä kaikkien pitäisi lukea Minna Canthin Kauppalopon. Sitä Hurme pitää yhtä hyvänä kuin Tsehovin parhaimpia novelleja. Voi voi! Olen lukenut Kauppalopon, mutta osasinko arvostaa sitä tarpeeksi korkealle? Tuskin. Pidin siitä kyllä. Canthin ja Aleksis Kiven teoksia yleensäkin hän suosittelee. Satua Kultakutri ja kolme karhua lukee hän myös. ”Lapsi on siitä liekeissä!” Se on minustakin hauska satu, vaikka en ole tainnut siitä lapsenakaan liekehtiä.

Kaksikin työtä on Hurmeella nyt työn alla: näytelmä Helsingin kaupunginteatteriin ja tietokirja Sammosta. Viime mainittu on tilaustyö, mutta toteuttaa Hurmeen lapsuuden unelman. Jo lapsena hän halusi selvittää Sammon arvoituksen. Vaikka hän tekee paljon töitä, hän ei myönnä koskaan kokevansa stressiä. Ihme mies!

Haastattelija kysyy Hurmeelta myös tämän arvokkainta omaisuutta. Ei. Se ei ole mikään tavara, ei edes hänen älynsä, tietonsa tai huumorinsa. Hurmeelle arvokkain omaisuus on hänen vasen kätensä, josta syntymästä asti on ollut sormet poikki. ”Se on opettanut funtsaan asioita”.

Nyt 63-vuotias Hurme vakuuttaa jäävänsä eläkkeelle vuoden 2024 alusta. Silloin hän aikoo tehdä sitä, mikä huvittaa. Mitä mitä? Minä kun olen ymmärtänyt, tässäkin haastattelussa, että näin Hurme on tehnyt koko ikänsä. Ehkäpä hän löytää kuitenkin eläkkeellä vielä jotain, mikä häntä vielä enemmän huvittaa.

Et varmaan osaa arvata, mitä Hurme toivoo ihmisten hänestä muistavan hänen kuolemansa jälkeen? ”Olipa se hyvännäköinen”, sanoo Hurme pokkana. Tuon sitten voi uskoa taikka olla uskomatta. Minä keksin kyllä paljon parempia syitä Hurmeen muistamiseen.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juha ja Teemu. Juha Hurme ja Teemu Keskisarja.

Kaksi terävää ja sanavalmista miestä samalla lavalla. Polttopiste on tällä kertaa Hurmeessa, jota Keskisarja haastattelee Helsingin Kirjamessuilla.

Hurmeelta on ilmestynyt Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ”suomennettuna”. Itse Hurme puhuu kääntämisestä. Hän on poistanut sieltä vanhanaikaisia, vaikeita sanontoja, joiden merkitys ei aukene nykyihmiselle. Tarkoitus on, että uusi versio tavoittaisi paremmin lukijoita, nuoriakin.

Hurme väittää kirjoittavansa kirjojaan itselleen. Hän ohjaa Jyväskylään Seitsemän veljestä näytelmän ja tarvitsi kuulemma tätä kirjaa itselleen. Tämä uusi versio on se, miten itse kirjaa lukee. ” Itte oon lukenu sitä innoissani. Se on tosi hyvä”. Kyllä totuuren aina sanua saa, sanois pohojalaanen. Enpä ota tuohon hyvyyteen mitään kantaa, kun en ole kirjaa vielä lukenut.

Keskisarja kysyy, mikä oli työssä haastavinta. ”Ei ollut mitään vaikeeta. Oli riemullinen tehtävä.”

Tehtävän riemullisuus pohjaa ehkä siihenkin, että Hurme on varsinainen Seitsemän veljestä- kirjan fani. ” Tää on ikuinen nuorisoromaani, aivan universaali. Voiko hipinpää olla kuin muuttaa metsään.”  Hän on lukenut kirjan 40 kertaa. ”Luin 11-vuotiaana ensi kerran. Nyt 62 vuotiaana ilahdun yhtä paljon. Kirjassa on mahtavat naisroolit. Nainen on ihminen siinä kuin mieskin. Se oli 1800-luvulla epätavallista.”

Itse olen tainnut lukea kirjan kaksi kertaa. Ensin koulussa (josta en juuri mitään muista) ja toisen kerran lukupiiri Käpysissä ehkä pari vuotta sitten. Yllätyin silloin, että jopa tykkäsin näistä veijareista ja kirjasta. Noin keskinkertaisesti. Pari näytelmää olen myös nähnyt. Olenko tällä kokemuksella jo puolifani?

Keskisarja tiedustelee, onko Hurme muuttanut tekstiä korrektiimpaan suuntaan. ”Olen kääntäjä,” vastaa Hurme. ”Kääntäjän etiikka vaatii, että mitään sävyä ei saa muuttaa.”

Välimerkkejä Hurme poisti ihan urakalla. Puolipisteet ”lensi helvettiin”. Kahden sivun verran putosi turhia muttia. ” Ne ovat käynnistyksiä, että saa kynän suihkimaan.” Alkuperäisessä teoksessa oli kolmen sivun verran pilkkuja. ” Äijä pani pilkun joka paikkaan.” Siis poistoon.

Voiko suomen kieli selvitä englannin paineessa, haluaa Keskisarja tietää. Hurme näkee suomen suurena, viiden miljoonan ihmisen hyvinvoivana kielenä. "Suomen kieli kestää mitä vaan. Sä Teemu voit rauhottua." Huolta hänellä on sen sijaan saamen ja suomen ruotsin säilymisestä. Mieleeni tulee Hurmeen laittamaton sanonta Finlandiapalkinnon kiitospuheessa vuonna 2017: Opetelkaa ruotsia juntit!  

Tätä intomielistä, poikamaista Hurmetta olisin kuunnellut kauemminkin kuin sen noin 20 minuuttia, jonka esitykset Kirjamessuilla kestivät.

Kohtaan Hurmeen vielä kustantajan osastolla, jossa häntä vielä lyhyesti haastatellaan. Sen jälkeen hän signeeraa teoksiaan. Hurme lupaa kirjoittaa runon jokaiselle, joka ostaa tämän uuden kirjan lisäksi hänen viime vuonna ilmestyneen Suomi-kirjansa.

Kysyn, olisiko mahdollista, että hän kirjoittaisi minulle puoli runoa, vaikka en Suomi-kirjaa ostakaan. Kerron kuitenkin ostaneeni aikoinaan Finlandiapalkitun Niemi-kirjan ja olenhan sentään Tampereelta (kuten Hurmekin). Iloisesti virnistäen hän kirjoittaa puolikkaan runon: Kun vettä sato, niin kaivoimme matoja. Ja vieläpä lukee sen minulle ääneen. Selvää Nobelrunoilija-ainesta.

Ai että. Mä sitten tykkään tästä Hurmeen Juhasta! Etten suorastansa rakastaisi! Tykkäänkö myös hänen käännöksestään Seitsemästä veljeksestä? Se jää nähtäväksi.

 

Kommentit (0)

Veljekset kuin ilvekset.

Tämä vanha sanonta tulee mieleeni näitä miehiä kuunnellessani. Ei haittaa, vaikka he eivät olekaan veljeksiä ja ilveksistä ei itselläni ole paljonkaan hajua.

Reippaasta elämästä puhuu teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme. Hänhän sai viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandiapalkinnon teoksellaan Niemi. Kiitelty teos, joka itselläni vielä odottelee hyllyssä lukemista.

Toimittaja, kirjailija Kimmo Oksanen kokee eläneensä itselleen sopivaa elämää.

Nämä viisaat miehet ovat puhumassa Poliisiammattikorkeakoululla Johtamisaamussa aiheesta Elämän kiroukset, siunaukset ja käännekohdat. Heidän sekä pään että sydämen viisaudestaan vakuutun paikan päällä olevana. Sitä olen kyllä uskaltanut luulotella heidän teoksiaan lukiessanikin.

Molempia on kohtalon koura kuopaissut kylmällä kädellä.

Vuonna 2008 Oksanen sairastui herpesvirusinfektioon. Tilanteen teki kohtalokkaaksi aukko immuunijärjestelmässä, joka johti bakteeritulehdukseen. Hänen uskottiin kuolevan muutamassa päivässä.

Toisin kävi.

Kasvoihin tehtyjen kolmentoista plastiikkakirurgisen leikkauksen jälkeen Oksanen kokee olevansa terve mies. Ulkomuodon tuhoutuminen sai aikaan huonon itsetunnon. Tämän paransi rakkaussuhde, vaikkakin jo ohieletty. Psyyken terapiana toimi kirjan kirjoittaminen nimeltään Kasvonsa menettänyt mies. Vuoden hän eli yksin mummonsa mökissä ja kirjoitti.

Juha Hurmeen julma kohtalo otti kouriinsa vuotta myöhemmin, 2009. Hän sairastui rajuun psykoosiin harhoineen. Kuukauden hoitojakson jälkeen suljetulla osastolla hänet uloskirjoitettiin totaalisen masennuksen ja lääkityksen kera. Tilan sanottiin olevan parantumaton.

Toisin kävi.

Hurme näkee uteliaisuuden pelastaneen hänet kahdeksan kuukauden lamaavasta masennuksesta. Uteliaisuuden avulla hän rupesi ryömimään masennuksen alta elämään takaisin. Siis samanlainen uteliaisuus, joka on pienellä lapsella maailmaa kohtaan. Samanlainen uteliaisuus, joka tutkimuksissa on liitetty myös pitkään ikään. ”Ei ole mitään syytä lopettaa opiskelua”, kertoo Hurme. Eipä ei. Tai ainakin ne ovat huonoja syitä tahi tekosyitä.

Sairauden kokemuksista syntyi Hurmeen teos Hullu, josta tehtyä suosittua näytelmää esitetään edelleen.

Jälkeenpäin mietin, mikä antoi Hurmeelle kipinän uteliaisuuden heräämiseen. Oliko hänen sisällään jo valmiiksi niin vahva uteliaisuus, että se hiukan happea saatuaan virkosi lopulta henkiin masennuksen alta? Olen taipuvainen tähän suuntaan, mitä nyt olen miehen touhuja kauempaa seurannut.

Katkeria? Kyynisiä? No, eivät pätkääkään! ”Katkeruus on pahinta myrkkyä”, sanoo Oksanen. Viisas mies kun on, hän kolme vuotta sitten lopetti viinan juomisen. Syynä oli se, että alkoholin kanssa hän muuttui ilkeäksi tuntemattomia ihmisiäkin kohtaan. Jostain sisäkaluista nousi katkeruus viinapäissä.

Miehet ovat hauskoja, itseironisia, elämää syvemmin pohtimaan joutuneita ja sitä hymynkare suupielessä tarkastelevia. Hurmeen määritelmä lanseeraamalleen Reippaudelle on: ” Tietty, huvittunut ajatus siitä, että kaikki on ihan hirveetä, mutta mennään vaan.”

” Me ollaan sankareita kaikki, me ollaan reppanoita kaikki. Jokainen voi kompastua.” Näinhän elämä on nähtävä, jos sen oikein oivaltaa, kuten Hurme. Kaikilla on hetkensä.

Molemmat profeetat liputtavat ihmisten yhteyden ja yhteispelin puolesta. Oksasen sanoin:

·     Ollaan tähtipölyä kaikki.

·     Kukaan ei oo yksin mitään.

·     Arvokkain, mitä voi toiselle antaa, on läsnäolo.

·     Antakaa, siitä tulee onnellinen elämä.

·     Mitä annatte toiselle, sitä ei kukaan ota teiltä pois.

Oksasella sairaus herätti empatian. Jokainen tarvitsee sitä antaakseen toisille jotain. Hän on tullut jopa yliherkäksi kaikelle roskalle. Oksanen kokee sairautensa olleen lopulta siunaus. ”Menetin kasvot. Sain uudet kasvot. Oon muuttunut ja se on siunaus.” Nykyään hän on luuserin paras ystävä. Mieleeni tulee jostakin lukemani: Jos ihminen on onnettomuuden jälkeen enemmän kuin ennen sitä, eihän se ollutkaan onnettomuus. Mahtaisiko Oksanen, nykytermiä käyttääkseni, ostaa tämän ajatuksen? Ehkä ei, koska Nietzschen ajatusta: Kaikki mikä ei tapa, vahvistaa, hän ei ainakaan allekirjoita.

Hurmeelle elämä on kompleksinen raunioitumisprosessi, johon voi suhtautua reippaasti. Hän selittää Reippauden rakentumista lohtusarjalla:

·     Jokainen on tasavertainen, ei voi muuta kuin kunnioittaa muita ihmisiä

·     Kaikesta huolimatta on riemu elää, elämä on suunnattoman suuri etuoikeus. Etuoikeutetuilla on velvollisuus ajatella niitä, joilla ei etuoikeutta elää.

·     Jokaisen ympärillä on ihmisiä, joita voi auttaa.

·     Vastoinkäymiset ovat täysin väistämättömiä. Niiden avulla ymmärtää, milloin on hyvä olla. Vastoinkäymisistä  ei pidä pillastua.

·     Elämä, jos mikä, on loputon oppimistapahtuma.

·     Tieto on lohtu.

Sekä Hurme että Oksanen korostavat: jos ei muista, ei voi unohtaa. Mielenkiintoinen, oivaltava ja pureskeluakin vaativa näkökohta. Ja tosi.

Kun olen harmailla aivosoluillani kuulemiani asioita pohdiskellut, mieleeni on tullut, että olen kuunnellut, en leipäpappien, vaan sydämestään asiaan vihkiytyneiden pappien saarnaa. Saarnamiehinä he eivät kuitenkaan esiintyneet. He jakoivat meille ajatuksia, joita ovat itse kokemusten kautta oivaltaneet. Hetkeäkään en epäile, etteivätkö nämä profeetat eläisi kuten opettavat. Siis noin pääsääntöisesti, yksikään pyhimyskehä kun ei salissa säteillyt.  

Kaiken, ihan kaiken, pystyn allekirjoittamaan. No jaa. Ehkä Oksasen hyvän elämän määrittelystä jättäisin omalla kohdallani loppukaneetin pois. Miesten esiintuomat asiat tuovat mieleeni elämän loppuvaiheen. Kuolinvuoteellaan ihminen ei kadu sitä, että ei tehnyt enemmän töitä tai hankkinut enemmän rahaa. Jos hän jotain katuu, se on se, että hän ei antanut läheisille enemmän aikaa.

Oksasen ja Hurmeen kuuntelu ja katselu toimii  kokovartalosuihkun tavoin. Se huuhtelee pois arkipölyt ja kuonat. Se nostaa sisimmästä päivänvaloon oikeat, arvokkaat asiat elämässä. Hetken koen itsekin olevani hieman parempi ihminen. Jonkin aikaa tunnen minäkin eläväni Reippaasti.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat