Kirjoitukset avainsanalla Lapsesta aikuiseksi- tutkimus

Kun täytin 70, Kuopus kysyi, minkä ikäiseksi koen itseni. En ainakaan 70-vuotiaaksi, vastasin. Hän arveli minun olevan noin 50- vee. Viime vuonna pikkujoulussa tanssilattialla jammaillessani, nuori ihminen kysyi, kuinka vanha olen. Tuli pieni tuumaustauko, ennen kuin sain muististani, että 74. Seitsemänkymppinen aviohenkilöni sanoo kokevansa itsensä 40-vuotiaaksi. Siinä nyt saattaa olla vähän huumorilisää.

Juu, kyllä itse hyvin tiedän ikäni ja sanonkin sen, jos siitä kyse tulee. En häpeä sitä. Miksi niin tekisin? Ikääntyminen on upea juttu, kun muistaa, mikä olisi vaihtoehto: olla nurmen alla.

Toimittaja Tanja Vasama käsittelee ihmisen subjektiivista ikää jutussaan Kun mieli on kehoa nuorempi, olo paranee (HS ja AL 9.1.23).

Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret näkevät itsensä ikävuosiaan vanhemmiksi. Murrosikäiset kokevat olevansa 1,7 vuotta kronologista ikäänsä vanhempia ja todennäköisyys käyttäytyä sen mukaan kasvaa. Kukapa nuori ei haluaisi päästä aikuisten kirjoihin, ainakin käyttäytymisen osalta, mahdollisimman varhain, 

Noin 25-vuoden jälkeen ihmiset tyypillisesti kokevat itsensä ikäänsä nuoremmiksi. Jyväskylän yliopiston Lapsesta aikuiseksi tutkimuksessa kuusikymppisistä 44 prosenttia tuntee itsensä 40-55- vuotiaiksi. Toiveikä on kuitenkin oma kronologinen ikä.

Mitä merkitystä sitten on sillä, minkä ikäiseksi ihminen itsensä kokee?

Paljonkin. Se antaa käsityksen ihmisen fyysisestä ja psykologisesta ikääntymisestä, sanovat tutkijat Gerontology- tiedelehdessä moniin tutkimuksiin vedoten.

Itseään kronologista ikäänsä nuorempana pitävät yli 40-vuotiaat ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja heillä on laajempi ystävyysverkko. Riski masentua on pienempi ja he ovat fyysisesti aktiivisempia. He pärjäävät tiedonkäsittelytaitoja mittaavissa testeissä paremmin. Jopa heidän aivonsa näyttävät nuoremmilta magneettikuvissa. Oho, sanon minä. Siitäkin on näyttöä, että itseään nuorempina pitävät elävät hieman pitempään.

Lapsesta aikuiseksi- tutkimuksen johtaja Katja Kokko muistuttaa, että nämä tutkimukset eivät selvitä syy-seuraus-suhteita. ”Onko se niin päin, että jos kokee itsensä nuoremmaksi, niin mielen hyvinvointi on parempi. Vai onko niin, että jos on parempi fyysinen toimintakyky ja parempi mielen hyvinvointi, niin sitten arvioi itsensä nuoremmaksi?” Siis tämä ikuinen kysymys, kumpi onkaan ensin, muna vai kana.

”Subjektiivisen iän vaikutus terveyteen on huomattavasti vahvempi kuin päinvastoin”, kirjoittaa kuitenkin tutkijakaksikko Pinquart ja Wahlin.

Saksalainen tutkimus 30-80-vuotiaista kertoo, että stressi ja itsensä kielteisessä valossa näkeminen tuo taipumuksen kokea itsensä vanhemmaksi. Kivut, leikkaukset, lääkitykset ja apuvälineiden käyttö antavat ihmiselle helposti vanhemman ihmisen ikäidentiteetin, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus. Näitä tuloksia pidän arkikokemuksenikin valossa hyvin uskottavina ja ymmärrettävinä. Niin kauan kuin on terve ja toimintakykyinen, on helpompi mieltää itsensä ikävuosiaan nuoremmaksi. Toisaalta muistutan itseänikin välillä tunnetulla sanonnalla. Jos ihminen on terve, häntä ei ole vielä tutkittu tarpeeksi.

Lienee syytä muistuttaa, että itsensä nuoremmaksi kokeminen ei ole sama asia kuin ikäänsä nuoremmalta näyttäminen. Kyse on nimenomaan sisäisestä kokemuksesta, ei ryppyjen määrästä. Kauneusleikkauksien avulla moni taitaa uskoa voivansa palautua fyysisesti ja kronologisesti nuoremmaksi ihmiseksi. Harhaa, pelkkää harhaa, sanon minä.

Tutkija Katja Kokko kokee, että yhteiskunnassa puhutaan meillä hyvin kielteisesti vanhenemisesta. Itsensä nuoremmaksi tunteminen voi olla silloin etäännyttämiskeino. Vanhenemiseen liittyvät fyysisen kunnon heikkeneminen ja tiedonkäsittelyn hidastuminen ei silloin koske itseä. Hän muistuttaa kuitenkin, että 60-100 vuotiailla on hyvin erilaisia tilanteita. No, totta mooses! Neljänkymmenen vuoden haitarin sisään mahtuu vaikka millaisia eroja. Monet kuusikymppiset paahtavat täysillä työelämässä. Niinpä paahdoin minäkin siinä iässä ja vuosia vanhempanakin. Erilaiset sairaudet ja krempat huonontavat toimintakykyä usein vasta 85-vuoden jälkeen. Jos sinne asti elää.

”Meillä olisi yhteiskuntana parannettavaa siinä, miten ikääntymisestä puhutaan”, sanoo Kokko. ”Vaikka ikääntyminen toki tuo haasteita ja kunto voi lopulta heikentyä, se tarkoittaa myös uusia elämäntapahtumia, iloja ja mahdollisuuksia.” Allekirjoitan tämän, vaikka vielä en olekaan kunnon heikentymisen vaiheessa.

Tutkimukset kertovat, että viidenkympin jälkeen tyytyväisyys elämään, onnellisuus ja kokemus elämän merkityksellisyydestä pikemminkin yleensä lisääntyvät kuin vähentyvät. Siis keskimääräisesti ottaen, muistutan. Jokaisen elämä ja elämänkulku on tässäkin suhteessa omanlaisensa.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat