Kirjoitukset avainsanalla Vallilan Kansallisteatteri

Markku Maalismaa Harpagonina on alusta loppuun hurmaava, ihana, ärsyttävä kitupiikki. Hän suorastansa ilmiselvästi elää saiturina.

Vallilan Kansallisteatterissa Molièrin Saiturin ennakkonäytöksessä jokainen näyttelijä vakuuttaa roolityöllään. Tällaisena harrastajanäyttelijänä en voi muuta kuin äärettömästi ihailla ja syvään kumartaa. Ammattilaiset ovat ammattilaisia. Ihan tässä tietysti olen jo muutenkin valmiiksi hurmiossa, kun pääsen pitkästä aikaa ihan oikeaan teatteriin!

Paula Siimes Frosinena, juonittelevana naisena, osaa imelän suostuttelun taidot. Ilmeet ovat paljon puhuvia.

Karin Pacius esittää poliisikomissaaria, välittäjää ja Harpagonin palvelijaa, kaikkia pettämättömällä ammattitaidolla. Palvelijan roolissa hänen ei tarvitse kuin katsoa lasin takaa ja naurumme on taattu. Ihanan hölmöt ilmeet. Vähän pihalla taitaa palvelija olla kaiken aikaa.

Saiturin lapsina Asta Sveholm (Élise) ja Jussi-Petteri Peräinen (Cléante) rakastettuineen esittävät sydämensä pohjasta nuoria lemmen pauloissa. Sami Laloun Valère on paitsi Elisen rakastettu, myös Harpagonin ”hovimestari”. Hän luottaa teoriaan, että jokaista kannattaa mielistellä ja olla hänen kanssaan samaa mieltä. Sehän nyt tietysti hankaluuksiin johtaa. Marketta Tikkanen Marianena, jota sekä isä että poika tavoittelevat, edustaa suloista viattomuutta.

Cléanten palvelija Heikki Pitkänen ( la Flèche) on vikkelä ja ketterä ja aina valmis konnuuksiin isäntänsä hyväksi.

Koska kyseessä on komedia, kaiken aikaa sattuu ja tapahtuu. Pohjana tapahtumille on Saiturin pohjaton pihyys. Ensimmäisen näytöksen jälkeen olen syvästi huvittunut ja vaikuttunut. Mietiskelen, että Vesa Vierikko ohjaajana on saanut esitykseen ja esittäjiin jotain sellaista keveyttä ja hilpeyttä, jota ei mielestäni yksin selitä se, että kyseessä on komedia. Erilaiset musiikkipätkät täydentävät sanomaa.

Väliajan jälkeen jonkinlainen vireen lasku tapahtuu minussa tai näytelmässä. Veikkaan ensin mainittua. Jopa hieman pitkästyn rahalippaan kohtalon pitkähkössä selvittelyssä. Juu juu. Myönnän. Asia on toki olennainen Harpagonin ja siten koko näytelmän kannalta.

Näytelmän loppu on kuin saduissa. Kaikki on mahdollista.

Kokonaisuutena Saituri saa minulta arvion kymmenen plus ja papukaijamerkki.

Mikä on näytelmän sanoma? Jo 1600-luvulla kirjoitettu näytelmä elää ja hengittää yhä edelleen. Jotakin siinä silloin on oltava. Onko rehellisyys kannatettavampaa kuin valehtelu? Vaiko toisinpäin? Äärimmilleen viedyllä saituudella ei näytä ainakaan saavan rakkautta ja ystäviä. Rahat vai rakkaus? Näytelmän Harpagon taitaa jatkaa kitupiikkielämäänsä. Nauramme näytelmän ihmisten heikkouksille ja omituisuuksille. Itsessähän niitä ei onneksi ole.

 

Sydämellinen kiitos Kansallisteatterille bloggariklubista ja lipusta.

Kiitokset tekninen tuottaja Jukka Vuokolle, joka esitteli meille Vallilan tiloja ja niiden syntyhistoriaa. Kansallisteatterin remontin aikana näitä tiloja tarvitaan.

Näytelmän valokuvat Kansallisteatteri/ Stefan Bremer

 

Kommentit (2)

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
2/2 | 

Kiitos kuuluu Kansallisteatterille! Voin oikein lämpimästi tätä suositella! Samalla pääsee näkemään teatterin Vallilan väistötilat!

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat