Kirjoitukset avainsanalla juhannus

Jotenkin tähän tapaan vanha kansa menneiden muisteluista sanoo. Otanpa riskin ja kerron omasta viehkosta, nautittavasta juhannuksestani vajaa viikko sitten. Lähes kaikki juhannusmeininkini ovat päteneet muinakin mökkipäivinä. Etenkin helteellä.

Kuulun niihin suomalaisiin, joiden mielestä oikea paikka viettää juhannusta on mökki. Vaikka yritän muistella, en muista yhtään kaupunkijuhannusta. Voi tietty olla, että muisti pettää. Sitä muistaa mitä haluaa.

 

Tässäpä pääasialliset touhuni juhannuksena

 

1.   JUHANNUSSAUNA 

Saunaan kuuluu, etenkin juhannussellaiseen, miehen tekemä vihta ja koivunoksa tuoksuja tuomaan. Lapsuudessani omakotitalon oven pieleen tuotiin aina koivut. Olemmepa monena juhannuksena tehneet saman mökillä. Tänä vuonna ei. Ehkä aika turhaakin se on, kun koivuja heiluu ympäristössä siellä ja täällä. Juhannustaiatkin ovat taaksejäänyttä elämää. Ehkä vielä joskus menen alastomana jonkun ruispeltoon keskiyöllä kieriskelemään, jahka sen pellon löydän. Saattaa se sulhanenkin siinä löytyä. Saattaa mies tulla etsimään, minne hävisin.

 

2.   JUHANNUSKOKKO

Kokko kuuluu asiaan. Tällä kertaa se on saunan jälkeen. Onneksi metsäpalovaroitus ei koske vielä aattona Etelä- Pohjanmaata. Istuskelemme juhannuspäivän puolelle nuotiolla aviohenkilön ja edesmenneen siskon miehen kanssa. Kuumassa tuhkassa kypsyy aamuksi rosvopaisti ja vanhat perunat.

 

3.   JÄRVI, JÄRVI JA JÄRVI

Mikä olisi ihanampaa kuin uiminen kesäisessä järvessä! Helteillä meidän mökkirantamme vesi on ollut jopa 27. Ihan pakkohan siellä on tämän tästä käydä, etenkin, jos ilman lämpö on 30.

Uin mielelläni puolesta tunnista tuntiin yhteen menoon, sellaista mummouintia hitaasti kiiruhtaen. Kilometrejä kyllä päivän mittaan kertyy. Kun olen kova tyttö laskemaan ja mittaamaan, minulla on järvessä mitattuna matkat, että pystyn laskemaan kilometrit.  Älyranneko ranteessa mittaa ajan ja kalorit.

Uimataitoisen määritelmää en silti kaiketi täytä. Uin kyllä kepeästi vaaditut 200 metriä. Mutta. Siitä 50 metriä pitäisi uida selkää. Joo. Uin selkää niin maan perusteellisen kovalla melskeellä. Eteenpäin meno on sitten vähän niin ja näin.

Nyt ehkä luulet, että uimisen nautinto jää mittausten alle. Ehei. Voin vetoja vedellessä katsella perhosten iloittelua ja sudenkorentojen leikkejä veden pinnalla. Välillä ne istahtavat lumpeen lehdelle. Vesimittarit menevät ihan hirmuista vauhtia minua pakoon. Katselen niitä hieman karsastaen sen jälkeen, kun luen, että ne ovat luteiden heimoon kuuluvia. Hyi! Ihan rantavedessä uiskentelee pieniä ahvenen poikasia. Tänä kesänä sorsapoikuetta ei ole näkynyt. Kuikka toki alkukesästä.

Käki kukkuu, olen vedessä tai maalla. Juhannusaattona ensimmäisestä kukinnasta lasken itselleni 40 jäljellä olevaa vuotta. Siihen lopetan laskun, vaikka käki vielä vuosia lisää kukkuu. En kai nyt sentään ihan hirveän paljon yli satavuotiaaksi halua elää.

 

4.   AAMUKAHVI

Aamu-uinnin jälkeen juon vasta aamukahvit. Ulkoterassilla tietenkin.

 

5.   RIIPPUMATTO

Helteellä paras paikka oleilla on riippumatto. Tämän nimenomaisen maton olen tuonut 20 vuotta sitten Ecuadorista. Sitä vaan ihmettelen, miten minulla on ollut matkalaukussa tilaa sille. Näköjään.

Kirjat kuuluvat mökkeilyyn(kin) ja mielellään juuri riippumatossa löhöen. Varjoa toki helteellä riippumatossakin tarvitsen, ei suoraa aurinkoa.

 

6.   TYÖNTEKO

Mies innostuu viikatoimaan rantaa ja perunapellon reunamia. Mikäs minun auttaa kuin mennä perässä haravoimaan. Kun aurinko rupeaa räköttämään suoraan työmaalleni, vetäydyn odottamaan varjon lankeamista. Tuntuu, että muuten pyörryn.

 

7.   PUUN KAATO

Satun mainitsemaan aviohenkilölle, että tuo hontelo, pitkä mänty pitäisi tuosta tuvan nurkalta joskus kaataa pois. Siis joskus. Mitä tekee mies? Rupeaa kaatohommiin,(siis juhannuspäivänä), johon tarvitsee minua. Hän kiipeää sitomaan köyden puuhun ylemmäksi. Minun tehtäväni on sitten kiskoa narusta kuin mielipuoli, kun mies sahaa. Talon päälle kaatuva puu, vaikka hoikkakin, ei ole tavoitteissa. Vastustan ankarasti hommaa. Väitän, että en mitenkään jaksa vetää tarpeeksi kovaa. Mitä mies? Sen kuin naureskelee. Huh. Onnistuuhan se.

 

8.   VILJELYKSET

Perunat ovat aika hyvässä mallissa, multaamista vaille. Miehen salaatit ja muut kasvavat kohtalaisen hyvin. Kotona tosin salaatit ovat jo käytettävissä.

Järkytyn, kun menen auringonkukkaviljelmälleni. Ei yhden yhtä tainta kasvamassa!! Rikkaruohoja toki paljon. Mistä hemmetistä on kyse? Ostin ihan pakiparastani uusia kuorellisia auringonkukan siemeniä. Viime vuonna tein sen virheen, että ostin kuorittuja. Ei siis tapahtunut mitään. Eipä ole tapahtunut tänäkään vuonna. Täytyy ilmeisesti tyytyä muistelemaan mahtavia auringonkukkaviljelmiäni takavuosilta. Paha takaisku. Ensi keväänä istutan heti vain rikkaruohoja.

 

Hellepäivät ovat jatkuneet samalla kaavalla, kutakuinkin, juhannuksen jälkeenkin. Kokkoa toki en ole poltellut, puitakaan ei ole kaadettu, ei ole  viikatoitu. Helteellä saunakaan ei ole enää maistunut. Järveen vaan. Siis järvi, järvi ja järvi!

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Juhannus on meillä herttainen, tähtitaivas on sininen…”

No juu, kyllä on taivas sininen. Jos ennustuksiin on uskomista, niin sinisenä juhannuksena pysyykin. Sen verran ehkä saattaa tulla ja saisikin tulla vettä, että kokkoa pääsisi mökillä polttamaan. Se on ihan must-juttu yleensä juhannuksena. Monenlaisessa säässä, sateessakin sen äärellä on kökötetty ja kuoharilaseja kilistelty. Metsäpalovaroitus on kuitenkin ehdoton nou nou.

Kun olin lapsi, juhannuskoivut haettiin aina kotona ovenpieleen.  Toisinaan olen pikkukoivuja hakenut mökilläkin. Sitä tapaa piti yllä myös mökin läheinen kyläkauppa. Nyt kauppa on sulkenut ovensa. Taitanee pitää hakea koivut mökillä, että jotakin vanhaa säilyy. Juhannuskoivujen myötä uskottiin luonnonhenkien tuovan taloon hyvää onnea. Jotakin tekemistä hedelmällisyyden kanssakin niillä on tainnut olla.

Juhannus on taikojen aikaa. Monta kertaa, viime vuosinakin, olen kerännyt tyynyni alle seitsemän erilaista kukkaa. Sitten pitäisi nähdä unta tulevasta sulhasesta. Ai että, enkös ole naimisissa, sulhanen jo löydetty? Joo, joo, mutta ei kannata tarttua pikkuasioihin. Sulhasia voi vielä tulla pitkä liuta. Tähän mennessä eivät ole unessa ilmestyneet, tai en ainakaan muista. Voi se johtua siitäkin, että juhannusyönä kukkien keruun jälkeen oikeaoppisesti pitäisi ylittää seitsemän aitaa ennen kukkien tyynyn alle panoa. Seitsemän aitaa? Himppu, kun en keksi mökin lähimaastoista ensimmäistäkään. Kovin menee vaikeaksi.

Koskaan, siis tähän asti, en ole kuitenkaan saunasta tullessani juossut juhannusyönä ruisvainion ojia. Yhdeksännessä ojassa pitäisi tulla sulhasen vastaan. Jestas. Mikä vahinko, että mökin lähellä ei ole ruisvainiota. Olisihan tuota sukkela kokeilla.

Alastomana voisi myös kiertää kolmikulmaisen pellon kolmeen kertaan. Kolmannella kerralla vastaan taas tulee…. tiedätte kuka. Kovin on vaikeita rasteja. Mistä nyt jonkun kolmikulmaisen pellon löytää? Höpö höpö!

Onneksi on yksi helpompikin taika. Jos juhannusyönä tyttö lakaisee makuuhuoneensa lattian ilkosen alastonna punainen rihma vyötäisillä, niin sulhasen haamu tulee tervehtimään. Miksi haamu? Miksi ei itse sulhanen? Tämä taika kyllä sujuisi minulta sutjakkasti siihen asti, kunnes iltauninen, ihan elävä entinen sulhaseni herää harjani sutinaan ja epäilee minun menettäneen viimeisetkin järjen hiveneni. Luulen, että hän ei sitten kovin sulokkaasti minuun suhtaudu. Mutta onhan sulhanen saatuna makuuhuoneeseen. Väliäkö sillä, tapahtuiko se ennen vai jälkeen taian.

Jos lemmekkyyttä ei pitkäaikaiselta poikaystävältä löydy, niin minun on paras kipaista hyppäämässä poltetun juhannuskokon savun yli. Sillä lailla voi lempeä nostattaa, sanoo vanha kansa.

Kyllä vanha kansa tietää. Kannattaa kokeilla.

Juhannussauna uimisineen ja miehen tekemät vastat ovat varma nakki, luulen, vaikka uusia sulhasia ei näkyisikään. Kyllä sillä jo pääsee juhlan makuun. Meillä on aina tehty vasta eikä vihta. Varmaankin savolainen isäni, saunamies, on tuonut vasta-nimen tullessaan muuttaessaan länsi-Suomeen.

Nautinnollista, omannäköistä keskikesän juhlaa jokaiselle säädylle!

 

Kommentit (0)

Kesän kohokohta tuli, oli ja meni!

Minulla se meni parhaalla mahdollisella tavalla, jos minulta kysytään ja minultahan tässä kyselen.

Mökillä hyvää ruokaa, sauna tuoksuvin koivunoksin vihdan ja järven kanssa, kokko annetussa säässä perinteisin skumppalasein. Meikäläiselle kovin perinteistä. Näin siitä huolimatta, että aivot tykkäävät rutiinien rikkomisesta. Menköön juhannus kuitenkin totutulla kaavalla! Kävelen sitten vastapainoksi välillä vaikka takaperin.

Kun vielä on hyvää seuraa, ei juhla tästä parane! Se hyvä seura on joskus ollut vain mies, joka mökilläkin välillä majailee. Aika usein se on ollut edesmennyt sisareni miehensä kanssa.

Tylsää?

Nuorena olisin tylsistynyt pelkästä ajatuksesta. Ja kylläpä joskus tylsistyinkin, kun vanhemmat eivät antaneet lupaa mennä mihinkään muualle kuin mökille. Kohtalaisen rauhallinen mökkijuhannus on selvä ikääntymisen merkki. Kuka vielä sanoo, etteikö ikääntymisessä olisi hyviä puolia?  Ei tarvitse enää tuskaisesti miettiä, minne mennä, kenenkä kanssa, mitä päälle, kuin tukka?  Ei tarvitse etukäteen jännittää, onko kivaa ja jälkikäteen harmitella, ellei ollut kivaa. Mökkijuhannus on aina kiva, kun sen oikein oivaltaa.

Viime juhannuksena kokkoilimme sadevehkeissä. Tänä juhannuksena oli huomattavasti kevyemmin päällä. Ikävä puoli oli, että hyttysetkin näyttivät nauttivan paitsi säästä myös ihmisistä. Onnekseni nämä inisijät eivät erityisesti ole minun vereni imemiseen innostuneita. Tämän karttelun kestän oikein hyvin!

Kuopuksen ja hänen avokkinsa hakivat luonnon kukkia vaasit täyteen ja koivut saunan ja verannan oven pieliin. Lapsuuden kodissani koivut ovipielessä kuuluivat ilman muuta asiaan.

Nuorison kanssa mökille tuli myös heidän Suomessa opiskeleva, iranilainen ystäväpariskuntansa.  Tyttärieni ansiosta olen saanut enemmän tuntumaa eri kansalaisuuksia oleviin kuin mitä omatoimisesti olisin onnistunut. Olenkin välttynyt muukalaiskammolta.  Sanokaa, mitä sanotte, mutta sitä mieltä olen, että riippumatta kansalaisuudesta, olemme pohjimmiltamme enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Ihmisiä. Pintasävyt vaihtelevat niin meillä kuin muilla.

Uusia värisävyjä juhannukseemme vieraat toivatkin. Saimme maistella iranilaista toffeentapaista karkkia, nauttia iranilaisesta musiikista ja kansantanssista. Kaunista. Kyllä perinteistä suomalaistakin tanssia oli. Kuopuksen kanssa vetäisimme polkan. Nuoriso teki keskiyöllä vielä juhannustaikoja. Seitsemän kukkaakin tyynyn alle kävivät keräämässä.

Iranilainen ajanlasku noudattaa persialaista kalenteria. Kevätpäivän tasaus on samalla vuodenvaihde. Iranissa on nyt meneillään muistaakseni vuosi 1395. Ajanlasku alkoi, kun profeetta Muhammad siirtyi Mekasta Medinaan. Mikä tässä siirtymisessä oli niin merkittävää, en lainkaan tiedä, kun en ole asiaan perehtynyt. Mielenkiintoista oli kuulla, että heillä vuosi vaihtuu osaksi samantapaisin traditioin (mämmiä muistuttava ruoka, munat) kuin mitä me vietämme samoihin aikoihin pääsiäistä.

Olkoon juhla tai arki, maahommat on hoidettava, kun kerran mökillä ollaan. Hieman epätoivoisesti etsimme ryytimaalla rikkakasvien  seasta istuttamiani auringonkukkia. Niitähän löytyi! Kunhan olin saanut tyttären avustuksella perattua pottumaan vesiheinästä, perunat oli syytä mullata.  Siispä hevonen ja hänen ohjastajansa töihin.  Huolimatta kahdesta myyrien karkottamisaparaatista, mokomien koloihin upposi välillä jalka. Jos hyvin käy, niin perunoita saavat ainakin myyrät. Luonto ensin apajille, eikö vain? Paras antautua, ellei hanttiin pysty laittamaan.

Päivät olivat valoisia, kauniita, lämpimiä, välillä jopa hikisiä! Onneksi järven vesi oli sopivan lämmintä, 21- 22 astetta. Yöt olivat valoisia, kauniita, lämpimiä! Alkukesästä käki kukkui ihan hulluna, nyttemmin se on vaiennut. Kuin juhlan kunniaksi, yhtenä aamuyönä käki kuitenkin kukkui. Laskin. Kahdeksantoista kertaa. Nähtäväksi jää, tarkoittavatko nämä vuodet jäljellä olevia elinvuosiani vai uusia häitä!

Kommentit (2)

Amelie 60v
1/2 | 

Minua ei tuo mökkielämä ole koskaan kiinnostanut.Alkeellisissa oloissa, usein hyttysten ja ampiaisten ahdistelemana. Haiseva puucee monessa mökissä. Jos omistaa mökin,on siellä käytävä, huollettava ja vieraita passattava rajoitetuin mukavuuksin. Joillakin on perintömökki, jossa ei yhtään kiveä saa siirtää tai pystyyn kuivuneita puita kaataa, koska iso-iso-isäkään ei tykännyt tai sallinut. Monet vanhukset ovat teloneet itseään pahastikin mökin liukkailla,kivisilläpoluilla tai rantatiellä rinteessä sekä kiivetessä mökin kunnostuksessa, katolla tai rännejä puhdistaessaan.Sairaalan ensiavun kokemuksia.
Minulle riittää kutsuttuna traditiokyläily kaverin mökillä, kerran kesässä.

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
2/2 | 

Hei Amelle!

Näinhän se on, yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Itse olen lapsuudesta asti mökkeillyt ja pidän juuri siitä, että siinä siirtyy ihan erilaisiin oloihin kuin kotona on. Onneksi nykyiset puuceetkaan eivät enää haise.Moni muu sitä vastoin, kuten sinäkin, ei välitä tällaisesta lomailusta. Oikeassa olet siinä, että monenlaista vaivannäköä mökki tuo. Ehkä siksi moni, jos nykyään uuden mökin, tahi pikemminkin huvilan laittaa, tekee siitä kuin omakotitalon kaikilla mukavuuksilla. Katoavaa kansanperinnettä  varsinainen mökkeily lieneekin, jos lehtijuttuja on uskominen. Hyvää kesän loppupäiviä sinulle toivotellen, Anja.

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat