
Tämä tapahtuma kuuluu sarjaan vuosittaisia traditioita.
Neljän ystävän kanssa kokoonnumme aina elokuun lopulla yhden omistamalle siirtolapuutarhamökille.
Ohjelma on joka vuosi sama. Tärkeimpänä siinä on syöminen. Eikä mikä tahansa ruoka, vaan porukan miespuolisen tekemä lohi. Me naiset suurin piirtein paastoamme koko päivän, että varmasti jaksamme syödä mahdollisimman paljon.
Lohiruoan ohje on seuraavanlainen:
500 grammaa lohta
2 dl rypsiöljyä
kahden sitruunan mehu
2 rkl merisuolaa
2 tl hienoa sokeria
2 tl murskattua rosepippuria
2 rkl valkoviinietikkaa
Lohi leikataan ohuiksi viipaleiksi. Ohuiden siivujen leikkaaminen onnistuu silloin, kun kala on jäinen, ei kuitenkaan umpijäässä. Lohiviipaleet laitetaan muiden aineiden kanssa kulhoon. Annetaan olla yön yli kylmässä. Jos oikein kiire on saada ruokaa, kala kypsyy lämpimässä neljässä tunnissa.
Me naiset olemme jokainen tehneet tätä kotona ”lohimiehen” reseptin mukaan. Emme ole vain onnistuneet saamaan yhtä hyvää. ”Lohimies ” on kertonut salaisuudekseen, että rupeaa hommaan käsiään pesemättä vasta, kun kädet ovat riittävän likaiset. Hahhahhaa! Oikeasti uskon, että hyvässä seurassa kaikki maistuu paremmalle.
Lohen kanssa syömme siikliperunoita, keitettyjä kananmunia, tomaattia ja Aallon ruisleipää. Leivänkin on tärkeää olla juuri Aallon leipomosta.
Tervetuliaismaljana on venäläistä samppanjaa lasi. Lohen kanssa valkoviinilasillinen ja vettä.
Että maistuu hyvälle! Yleensä kulhollinen syödäänkin loppuun, melkein nuolemme viimeiset pisarat.
Jälkiruokana on kahvi jonkun makean piirakan kanssa. Tänä vuonna oli pieni kermakakku. Siinä ei enää ole perinteillä niin tarkkaan.
Näitä kun nautiskelemme, istuskelemme terassilla, maistelemme puutarhan marjoja, juttelemme menneistä, tulevista ja nykypäivästä, niin iltapäivä hurahtaa myöhäiltaan ykskaks.
Maailma on taas sen jälkeen hetken mallillaan!