Mikä järkytys!

Mökin lähin kauppa Virtain Liedenpohjassa on lopettanut! Mökkikylämme vakiasukkaalta kuulen myöhemmin, että kauppa on lopetettu jo vuodenvaihteessa.

Välitän tiedon tyttärille, siskolle, siskon lapsille. Ällistys leviää nyt Suomessa, Saksassa ja Belgiassa. Eikä!

Siihen aikaan, kun olin lapsi, parin kilometrin päässä mökistämme oli kaksikin kauppaa vastakkain tien eri puolilla. Lisäksi oli vähän eri suunnassa kolmas kauppa. Ei sillä, että niissä meidän perhe olisi juurikaan asioinut. Asuimmehan vain vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä mökistä keskustassa. Maailman aikoihin ei näitä kauppoja enää ole ollut.

Tästä Virtain puolella olevasta K-kaupasta en silloin mitään tiennyt. Mökkiseudun vakiasukas, jokseenkin minun ikäiseni, muisteli kuitenkin paikalla olleen kaupan jo hänen lapsuudessaan.

Itselleni nyt lopetettu kauppa tuli tutuksi aikana, jolloin viimeisen kauppiaan isä sitä piti.  Kaupan pito periytyi näin isältä pojalle. Pojan aloitettua kauppiaana olemme puhuneet vain Pasin kaupasta. Kauppias Pasi istui aina kassapäätteen takana lähellä ulko-ovea. Jos poikkesimme kaupassa mökille mennessämme, saimme Pasilta heti tietää, oliko karhuja nähty ja jos oli, niin missä päin.

Pasin kauppa oli vanhan ajan sekatavarakauppa, jossa oli ruokatarvikkeiden lisäksi paljon muuta. Tapasinkin sanoa, että mitä Pasilta ei saa, se tilataan. Mies osti sieltä kerran kumisaappaat, minä kevyet pihakengät. Pihalla oli kasassa monenlaista muovisäkkiä. Huussin kuiviketta me sieltä usein ostimme. Taisinpa ostaa joskus kesäkukankin kotiin asti vietäväksi. Vessapaperit, nenäliinat, kynttilätkin tarvittaessa kaupasta löytyivät, kynttilälyhdyistä puhumattakaan. Erilaiset pesuaineet ja saippuat totta kai. Vesimittarinkin taisin hankkia rikki menneen tilalle. Monesti etukäteen ajattelin jostakin tavarasta, että sitä ei varmaankaan Pasilla ole. Usein iloiseksi yllätyksekseni oli.

Viimeisin heräteostokseni syksyllä olivat nämä hanskat. Maksoivatkin vain 4,90 euroa. Jos olisin tiennyt, että kauppa lopetetaan, olisin ostanut varoille jo toisetkin. Hanskat ovat osoittautuneet olevan heräteostosten A-luokkaa.

Pasi hommasi kerran hirvenlihaa, kun mies sitä häneltä kyseli. Ei tässä vielä mitään, mutta Pasi oli järjestänyt jonkun Tampereelle tullessaan tuomaan lihan. Tulijan auto meni kuitenkin rikki, niin että hirvi odotteli meitä kaupan pakkasessa.

Kesäisin pihassa on ollut pihakalusteet, jossa istuskella ja vaikkapa syödä jäätelöä. Saattoipa siinä havaintojeni mukaan kaljatölkinkin tyhjentää. Juhannus ei tullut koskaan ilman perinteisiä koivuja kaupan oven vieressä.

Viime vuosina pihassa on toisinaan viikonloppuisin ollut mies lohea savustamassa. Se on ollut tosi kiva juttu. Kysyntää tuntui olevan. Saattoi olla, että jos ei ollut etukäteen tilannut, lohi olikin lopussa.

Ellei Pasin avuliaisuus ole vielä tullut selväksi, niin kerronpa vielä yhden jutun. Ostimme kaupasta ison levyn saunan padan ja kiukaan päälle kattoon laitettavaksi. Pasi lupasi tuoda sen samaan hintaan pakettiautollaan mökkitiemme päähän. Ihmettelimme, missä levy mahtaa olla, kun sitä ei sovittuna aikana siellä näkynyt. Etsiskeltyämme löysimme sen eräästä toisesta tienhaarasta. Mikäpä siinä. Naisissa siskoni kanssa sen kannoimme mökille.

Kaupan lopettamisen syytä en tiedä. Toki joskus keskenämme mietimme, miten kauppiasperhe mahtaa pärjätä talviaikaan, kun kesäasukkaat puuttuvat. Vakavasti ei mieleemme koskaan tullut, että kauppa meidän aikanamme loppuisi. Joku tiesi kertoa, että bensan myynnin loppuminen olisi ollut iso tappio tuloissa. Siitä en tiedä mitään.

Sen kuitenkin tiedän, että Pasi viime kesänä pelasti minut isosta pulasta. Juttu oli nimittäin niin, että kauniina kesäaamuna lähdin mökiltä kyläkauppaan kuuden kilometrin päähän. Matkalla huomasin, että bensatankki ammotti tyhjyyttään. Kerroin pulmastani Pasille ja kyselin, olisiko missään bensatankkia lähempänä kuin parinkymmenen kilometrin päässä. Ei ollut. Mutta mitä teki tämä avulias kauppias? Hän antoi omaa bensaansa minulle sen verran, että pääsin ajamaan mittarille. Pasista sukeutui viimeistään silloin siipiä vaille enkeli.

Tässä sitä nyt sitten ollaan. Kuka nyt kertoo minulle, missä karhut liikkuvat? Kuka kertoo, onko mökiltä poissa ollessani paikkaseudulla satanut vai paistanut? Kuka antaa ensi tiedon, jos jotain järisyttävää seudulla on tapahtunut?

Kauppias Pasi. Me kaipaamme sinua.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla