Kirjoitukset avainsanalla Frank Martela

Näin sanoo kirjailija ja filosofi Frank Martela.

”Merkityksellisyys syntyy siitä, että tekee itsestään merkityksellisen muille”, hän jatkaa.

Tässäpä on Martelan kiteytys kysymykseen, mikä on elämän tarkoitus. Kysymys, jota moni saattaa vähintäänkin mielessään pohtia.

Luin Martelan kirjan Elämän tarkoitus Suuntana merkityksellinen elämä (2020), ensimmäistä kertaa pian sen ilmestymisen jälkeen. Olin heti myyty Martelan ajatuksille. Olin niihin jo aikaisemminkin siellä täällä törmännyt, joten arvasin kirjan olevan kuin minulle tehty. Voipi olla, että ihan kaikki ei ole vielä omaan päähäni kirkkaana kiteytynyt. Siitä huolimatta haluan jakaa Martelan näkemyksiä teille muille.

Martela ei syty onnellisuuden tavoittelulle. ”Onni on pelkkä tunne”. Onnellisuus ei ole muuttumaton olotila. Onnen tunnetta ei pidä vähätellä, mutta päämääräksi ei siitä Martelan mukaan ole.

 

POLKUJA MERKITYKSELLISEMPÄÄN ELÄMÄÄN

 

1.   Panosta ihmissuhteisiin

Yhteenkuuluvuus toisiin ihmisiin on tärkeää. Elämän merkityksellisyys tulee siitä, kun itsellä on merkitystä toisille ihmisille. Kyse voi olla läheisistä, rakkaista, työtovereista tai vaikkapa kanssakäymisestä satunnaisen tuttavan kanssa. Olennaista on yhteenkuuluvuus, ei läheisyyden aste. Merkityksellisyyttä antavat hetket voivat olla hyvinkin pieniä ja arkisia. Ajattelen, että tästäkin syystä olisi tärkeää yrittää vähentää ihmisten yksinäisyyden tunnetta.

2.   Auta muita niin autat itseäsi

Tämän totuuden me vapaaehtoistyötä tekevät olemme varmasti käytännössä havainneet. Toisten ihmisten auttaminen voi toki olla hyvin monimuotoista ja pienieleistä. Vaikka Äiti Teresa eli erityisen merkityksellisen elämän auttamalla monia, auttamista on myös esimerkiksi rakkaan ihmisen ilahduttaminen jollakin teolla. Joidenkin ihmisten ammattityö jo mahdollistaa auttamisen.

Muiden auttamisella voi olla myönteisiä terveysvaikutuksia. Yli kymmenessä tutkimuksessa on todettu säännöllisen vapaaehtoistyön ennustavan pitkää ikää. Sen on todettu lisäävän myös onnellisuuden tunnetta.

3.   Tule ihmiseksi joka olet

Meidän on tärkeää tehdä asioita, joita sisimpämme kehottaa, olla yhteydessä omaan itseemme. Tämä tarkoittaa sitä, että teemme valintoja oman valintamme emmekä ulkoisten pakotteiden takia. Elämme omien arvojemme mukaista elämää. Elämä tosin antaa rajoitteita, mutta silloinkin reagointitapamme suhteen olemme vapaita valitsemaan.

4.   Ota kaikki kykysi käyttöön

Elämään merkityksellisyyden tunnetta tuo se, kun ihmisellä on aktiviteetteja, joissa hän voi kokea taituruutta ja kyvykkyyttä. Tämä ei kuitenkaan edellytä minkään alan mestaruutta, vaikka mestaruus sen saavuttaneelle merkityksellisyyttä varmasti tuottaakin.

Martela antaa arkisen esimerkin omasta taituruudestaan. Hänelle sitä on esimerkiksi pallon pelaaminen lastensa kanssa ja työmatkan jyrkkien mäkien ylös asti polkeminen. Tästä mallista minäkin löysin jotain omasta taituruudestani. Minulla on polkupyöräillessä yksi ylämäki, siis vain yksi, jota kutsun testimäekseni. Tunnen vilpitöntä pätevyyttä joka kerta, kun sen edelleen jaksan pyörältä nousematta ajaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joku saata minut siinä mäessä ohittaa. Saavutukset ja taituruudet voivat olla siis suuria tai pieniä.

Yhteenvetona edellä kerrotuista poluista Martela näkee kaksi pääpolkua merkityksellisempään elämään: yhteys itseen ja yhteys muihin. Itseensä ihminen on yhteydessä aitouden ja taituruuden kautta. Toisiin yhteys syntyy ihmissuhteiden ja hyvien tekojen kautta. Ylipäätänsä itseen ei pitäisi keskittyä liikaa, vaan siihen, miten pystyy luomaan yhteyttä toisiin ihmisiin. Olen toki jo aikapäiviä sitten oivaltanut, että elämän sisällöksi ei riitä omaan napaan tuijottaminen ja sen ympärillä pyöriminen. Olkoon napa kuinka nätti tahansa.

 

Elämä projektina versus tarinana

Projektiajattelu elää filosofin mielestä läpi länsimaisen ajattelun. Suunnitelmia ja tavoitteita sisältyy niin työhön kuin vapaa-aikaan. Ja minun nähdäkseni jo pientenkin lasten elämään. Pielessä Martelan mukaan ollaan silloin, kun elämisen arvo tulee riippuvaiseksi projektien onnistumisesta. Koko elämä voi näyttäytyä yhtenä projektina.

Projekteissa on se vika, että ne tekevät elämästä välillisen: silloin olennaista on käyttää elämä jonkin saavuttamiseen eikä eläminen itsessään. ” Älä anna merkityksellisyyden tavoittelun estää sinua kokemasta elämää merkitykselliseksi”. Elämä on tarina, kertomus, joka koostuu niistä ainutkertaisista asioista, joita kohtaat ja koet. Projektit ovat vain osa tarinaa.

” Jonain päivänä elämä loppuu. Kaikkina muina päivinä se ei lopu. Kaikkina muina päivinä voimme nauttia kauneudesta, rakentaa merkityksellisyyttä ja maistella elämän pieniä herkkuja”.

 

Martelan kuvat ovat kirjan takakannesta/Marek Sabogal

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat