Kirjoitukset avainsanalla ooppera Trubaduuri

Tallinnan Estonia-teatteri on runsas sata vuotta vanha rakennus.  Jäljet johtavat Suomeen. Suomalaiset arkkitehdit Armas Lindgren ja Wivi Lönn suunnittelivat talon vuonna 1913. Toisen maailmansodan aikana rakennus kärsi huomattavia vahinkoja. Muun muassa sisätiloja, jotka aikaisemmin olivat jugend-tyyliä, korjattiin uusklassismin tyyliin.

Kaunis on talo ja kaunis se on myös sisältä. Siispä olemme ystäväni Riitan kanssa menossa sisälle.

Lämpiössä on kaksi patsasta. Virolainen kuvanveistäjä August Weizenberg ( 1837-1921) lahjoitti Estoniatalolle kaksi marmoripatsasta, Hämarik (Hämärä) ja Koit (Sarastus). Haluan kuvitella, että lämpiön patsaat ovat juuri ne. Olisivatko ne voineet säilyä ehjinä sodan talolle aiheuttamissa vaurioissa? Tuskinpa, mutta kauniita ovat nämäkin.

Mitä minä nyt sitten täällä teen? No, minä olen tietenkin täällä oopperassa, kuten muutaman kerran aikaisemminkin. Esitettävänä on Giuseppe Verdin Trubaduuri. Vanha ooppera, tämäkin. Maailman ensi-ilta oli jo 1853 Roomassa. Esityskieli on Italia ja tekstitys Tallinnassa on viroksi ja englanniksi. Tekstitykset ovat seinällä molemmin puolin näyttämöä. Kun istun aika lailla keskellä penkkiä, pääni nyökkii suunnalta toiselle kuin vieteriukolla. Jos sanoa saa, niin näyttämön yläpuolinen tekstitys olisi katsojaystävällisempi. Maskipakko on vielä tämän päivän, huomenna se jo poistuu.

Oopperatalossa on yhteensä 850 istumapaikkaa permannolla ja kahdella parvekkeella sekä muutamassa pienessä aitiossa. Katselen ilokseni kaunista salia ennen oopperan alkua. Katseeni osuu kattoon. Ja kappas vaan. Sielläkin on kaunis maalaus.

Trubaduuri kertoo, mistäpä muusta kuin rakkaudesta. Onhan siinä vähän muitakin asioita, juonitteluitakin, jotka vaikuttavat tapahtumien kulkuun. Loppu on surullinen.

Väkevä ja vaikuttava on esitys. Esiintyjissä on vierailija Kanadastakin. Mutta mitäpä minä siitä, kun kahden miehen rakastamaa Leonoraa esittää suomalainen vierailija  Charlotte- Anne Shipley. Enpä ole hänestä ennen kuullut, mutta nyt alan tarkkailla, esiintyykö hän myös Suomessa. Hyvä-ääninen laulaja kyllä on.

Väliajalla on syötävä hyvä lohileipä viiniä kyytipoikana. Siis ihan pakko. Jos ihmettelet tuota huivin roikaletta, niin se johtuu muistikuvastani, että palelin viimeksi täällä. Siksi vedin narikassa nättimekkoni päälle ulkohuivin. Mutta nättihän on huivikin, vai mitä? Tarina tietenkin jatkuu niin, että vallan lämmintä salissa on tällä kertaa.

Kun palaan väliajalta, portaissa yksi vahtimestari yrittää sanoa minulle jotakin. Kun en viroa ymmärrä, niin jatkan hetken ihmettelyn jälkeen matkaa. Salissa toinen vahtimestari kiinnittää huomionsa minuun. Nyt ymmärrän, että hän kehottaa minua laittamaan maskin, joka on unohtunut laukkuuni. Nopeasti näiden kahden kohtaamisen välissä kehityn siis viron kielen ymmärtämisessä. Loistava kielipää.

Aikamoinen ruuhka on vaatenaulakkojen luona aulassa pois lähtiessä. En tiedä, miten sen teemme, mutta pääsemme sutjakkaasti ja nopeasti takkeinemme ulos. Ainakin takkien antajat liikkuvat niin nopeaa tahtia, että sellaista en ole monesti nähnyt.

Hieno oopperakokemus!  Kiitos Estonia-teatteri! Kiitos Trubaduurin toteuttajat! Kiitos Resviaria! Kiitos Riitta! Hyvässä seurassa kaikki on rattoisampaa.

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat