TAPAHTUNUT AIEMMIN

Se kiinnostaa ja houkuttaa minua. Mutta uskallanko? Jos vaikka lähtee henki? Tai tulee ainakin joku lievempi sydänkohtaus?

Kyse on avantoon menosta. Tai tarkemmin: avannossa käymisestä.

Kerran sitten ystäväni saa minut houkuteltua sinne saunomisen yhteydessä. Ihme ja kumma! Pysyn hengissä ja ihan hyvässä hapessa! Vesi ei edes tunnu niin kylmältä kuin luulin. Mainittakoon, että kyseinen ystäväni ei tapahtumaa muista. Johtuneeko siitä, että asiasta on vuosikymmeniä aikaa.

Vuosikymmeniä siitäkin on, kun hankimme mökille Sulasti-avantoaltaan. Sielläpä sitten pulahdamme aina talvisin saunomisen yhteydessä. Minä käyn siellä välillä ilman saunaakin, kun olen jossakin touhussa sopivasti lämmennyt.

Tampereella olen käynyt jokaisessa avantosaunassa. En usein, mutta niin, että sanoa saan. Tuntuu vaan jotenkin vaivalloiselta roudata tavaroita kassikaupalla edestakaisin. Vertaan varmaan sitä avantosaunaan mökillä, mikä luonnollisesti on huono vertailukohde.

Kuopus on avantoihminen. Hänen kanssaan ja hänen esimerkistään olen käynyt joitakin kertoja Tampereella kylmiltään avannossa. Pukukoppina on ollut kylmä koppi. Meneehän se sekin. Joka kerran jälkeen tosin takakinttuni ovat palelleet pitkään monista villasukista huolimatta.

 

TILANNE NYT

Olen vuosia kaihoten katsonut Kaukajärven rannassa lämmintä koppia talviuimareille. Olen ajatellut, että toi ois kiva, mutta se on vain kaukajärviseuralaisille. Ja siihen voi liittyä vain Kaukajärvellä asuvat, ajattelen.

Mikä lie mielenhäiriö minulla tapahtuu? Alkuvuodesta päätän soittaa Kaukajärviseuraan ja kysyä asiasta. ” Ei, kyllä se on tarkoitettu kaikille tamperelaisille. Muille vain hinta on vähän kalliimpi.”

Mitä että? Ihan totta? Pääsen avaimen onnelliseksi omistajaksi muutamalla kympillä. Kausimaksu on sitten erikseen. Maksulappua tosin ei ole vieläkään näkynyt.

Ei siis muuta kuin auto rannan parkkiin (jos tilaa löytyy) ja tassuttelua tai pikemminkin jään kanssa taiteilua kopille.

Pukukoppi on vaatimaton, mutta hyvin riittävä tarkoitukseensa. Lämpötila mittarin mukaan on siellä 21 astetta. Toisen verhon takana olemme me naisoletetut, toisen verhon takana miesoletetut. Miehiä en ole kyllä siellä montaa nähnyt.

Ensimmäisen kerran olen yksin kopilla. Mietin hetken tyttärien kieltoa mennä yksin avantoon. Menen kuitenkin. En kai nyt turhaan avantokassia mukana roikota. Vasta myöhemmin huomaan tuon kyltin. Tuli mentyä ja tuli oltua ja tuli tultua. Myöhemmillä kerroilla on ollut aina muitakin tulossa tai menossa. Yksikseen hekin ovat kuulemma tarvittaessa veteen menneet. Mukavan tuntuisia ovat avantonaiset. Ihan kaikki. Juttu luistaa.

Jos nyt kuvittelet, että olen oikea avantohai, kuvittelet väärin. Olen kerta kerralta yrittänyt vähän pitkittää vedessä oloa, mutta tosinoviisi edelleen olen. Kateellisena katselen, kun joku siellä kauhoo menemään kuin hylje ja joku toinen jököttelee melkein paikallaan vaikka miten kauan. Onneksi ei kuitenkaan liene normia, miten kauan pitää pysyä vedessä, että voisi käyttää avantoa. Jos olet sellaisesta kuullut, kerro heti.

Käyntivihossa on aina päivän ensimmäinen kuittaus kello neljän maissa. Siis aamuyöllä kello neljä! Moni tietää tämän iäkkään rouvan, vaikka ei häntä tunnekaan. Nostaisinpa hänelle ylen korkealle avantomyssyäni, jos minulla sellainen olisi. Ainakaan vielä ei ole.

Helpottunut hymy! Taas uskalsin! Taas tuli hyvä olo!

Joku varsinainen himo avantoon minulla lienee nyt iskenyt. Viikon sisällä olen käynyt viisi kertaa. No, en nyt kyllä jatkossa edes aio joka päivä käydä, enkä oikein pystykään. Muutakin elämää kun on.

Harmittelen miehelle, kun sinne rantaan on meiltä viisi kilometriä. Reissuun menee ripeästikin toimien kolme varttia, usein tunti. Mies kehottaa ostamaan siitä rannasta yksiön. Joo-o. Oishan se upeaa, kun olisi avantoyksiö. Taidan heti kaivaa lantit säästöpossusta.

 

AVANTOUINNIN HYÖDYT

Säännöllinen avantouinti laskee dosentti Pirkko Huttusen mukaan verenpainetta. Siihen minulla ei onneksi ole tarvetta, hyvät ovat paineet. Toistaiseksi. Avanto parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, mikä hidastaa solujen vanhenemista.

Oulun yliopistossa tutkimus vuodelta 2019 kertoo, että avantouinti on tehokas stressintappaja. Kehon kylmänkestävyys ja kivun sietokyky paranevat. Edellytyksenä on, että avantouintia harrastaa useita kertoja viikossa. Kylmä aktivoi ruskeaa rasvaa, mikä kiihdyttää aineenvaihduntaa, jolloin keho polttaa paremmin kaloreita. Täähän meikäläiselle passaa. Laihtumista jään siis odottamaan.

Monella on kokemus, että avannossa käynnin jälkeen on euforinen olo. Vaikutus on usein välitön, on virkeämpi ja energisempi. Yksi avantokaveri tosin kertoo nukkuvansa avannon jälkeen hyvin. Minä liputan enemmänkin tuon energisyyden nimeen.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla