Kirjoitukset avainsanalla Tallinna

 

1.   Energia Kohvik, Kaubamaja 4

 

Laivan rantauduttua satamaan aamukahdeksalta, suuntaamme joko askeleemme tai taksin pyörät aamukahville tähän menneen ajan kahvilaan. Monet kerrat olemme tavanomaisen Tallinnaporukkani kanssa käyneet täällä. Kerran päätimme mennä aamukahville muualle. Kelvollisen paikan etsimiseen jo meni paljon aikaa. Syystä tai toisesta toista kertaa emme ole tästä perinteestä poikenneet.

Kahvila sijaitsee Virukeskuksen ja Kaubamajan välittömässä läheisyydessä, siten myös lähellä Vanhaa kaupunkia, yhtä Unescon perintökohdetta.

Kahvila on 1960-luvulta. Sisustuskin on säilynyt samana, kertoi eräs kahvilatyöntekijä. Jos minulta kysytään, ja nyt kysyn, niin miljöö on kaunis, rauhallinen. Musiikki, jos sitä on, on rauhallista, ei mitään jytää eikä niin kovalla, että keskustelu estyisi. Ystäväni, joka on käynyt täällä 1980-luvulta alkaen, todistaa paikan samana pysymisen, ainakin sieltä asti. Meillä on melkein aina vakipöytä. Se on yleensä vapaana, koska käyntiemme aikana muita asiakkaita ei ole juurikaan ollut.

Leivonnaisia on pitkä rivi! Erilaisia pullia, leivoksia ja tietysti valmiita voileipiä. Pasteijoita on ainakin rahkalla, jauhelihalla, kaalilla ja kyllä niitä vielä muitakin on, jos vain muistaisi. Hyviltä maistuvat. Hinnat ovat hyvin maltilliset, vaikka nousua niissäkin on vuosien mittaan tapahtunut. Voileipä esimerkiksi 1,50 ja pulla voi olla 0,90.

Tämä annos taisi maksaa noin kolme euroa.

Kahvilan wc on kokenut muutama vuosi sitten täydellisen muodon muutoksen. Ennen se oli… no,  se oli vessa. Nyt se on kaunis kuin koru: vaaleaa puuta katto, seinät valkoista puupaneelia (?) ja pytyt ja lavuaarit asianmukaiset. Ja se on todella siisti, ainakin siellä käydessäni. Ennen kassalta sai avaimen, jossa oli iso puulätkä. Nyt vessa on auki, mutta ei-asiakkaat saavat maksaa 20 senttiä.

 

2.   Raatihuoneen joulutori

 

No, jo tokkiinsa Raatihuoneen torilla käymme aina, oli joulu tai juhannus. Mutta glögit joulutorilla ovat ihan mustjuttu. Joka vuosi. Mustaa valkoisella glögien juomisesta siellä on yhdeksältä vuodelta. Todennäköisesti ja melko varmasti kertoja on enemmän. Onneksi joulutori aukeaa jo hyvissä ajoin, tänä vuonnakin 15. marraskuuta. Ei siis tarvitse rynniä sinne ihan joulun aluspäivinä. Tämän vuoden kuusi oli meistä erikoisen kaunis.

Vaikuttaneeko ikä vai mikä, mutta kerta kerran jälkeen ostokset torilla jäävät vähäisemmiksi. Onpa aikaisemmin sellainenkin kerta ollut, että olen ostanut kaksikin huopavillahattua saman tien ja todisteeksi kuvauttanut itseni ne molemmat päässä päällekkäin. Hulluinta näissä ostoissa on se, että en kykene pitämään edes yhtä villamyssyä, olkoon miten kaunis hyvänsä. En edes pakkasella. Ovat liian kuumat. Tulee hiki.

Onpa sellainenkin reissu koettu, kun melkein tappelimme pienestä piparitalosta. Että kuka sen saa ostaa. Voi jesses sentään!

Jouluglögin valinnassa saattaa sitten mennä vähän aikaa. On niitä niin monenlaisia. Hinnat ovat kutakuinkin samat elleivät aivan samat eri kojuissa. Tänä vuonna otin omenaglögin, joka oli itselleni uusi tuttavuus siellä. Ei tule siitä mitään vakioglögiäni. Ensi joulun alla otan jotakin muuta.

Kauneimmillaan tietysti Tallinnankin joulutori on pimeällä, kun kaikki valot loistavat kauniina. 

Ei Tallinna tietysti ole vain Energia Kohvikia ja Raatihuoneen toria. Ne ovat kuitenkin tälle ystävä- ja kolleganelikollemme niitä mustpaikkoja. Niiden mukaan suunnittelemme sitten muut menot, joita on enemmän tai vähemmän riippuen visiitin pituudesta. Outoa ehkä, että jos yövymme, vakihotellia meillä ei ole.

Vaihtelu siis virkistää. Kunhan se ei vaan  koske Tallinnan aamukahvi- tai jouluglögipaikkaa.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laiva sukeltaa välillä ja taas nousee aallon päälle. Aallot lyövät ajoittain koko korkean etuikkunan yläosaan. Kuulutus kertoo, että hissit on suljettu kovan merenkäynnin takia. Matkustajia kehoitetaan välttämään kannelle menoa sekä olemaan varovaisia liikkuessaan.

Istumme Tallinnasta Helsinkiin matkaavan laivan kolmikerroksisessa keulabaarissa. Yksi meistä istuu silmät kiinni ”meditoiden”. Hän on vakuuttunut, että se on paras tapa, kun on huono olo. Toinen kertoo ystävästään, joka ei suurin surminkaan lähtisi syysmyrskyjen aikaan merille. Ei hyvä. Kolmas rupeaa muistelemaan Estoniaa. Ei vähääkään hyvä. Olen ottanut pahoinvointitabletin, tosin vasta satamassa. Yritän toppuutella tovereiden puheenaiheita. Rohkein (se en ollut minä) lähtee kaupassa käymään. Tullessa hän toteaa, että ei ollut helppo liikkua. Kaupassa tavarat olivat lennelleet hyllyiltä ja pullot oli sidottu telineisiin kiinni. Hämäräksi jää, ostiko hän mitään.

Pieni pelko yrittää hiipiä puseroon. Millaiseksi meno äityykään, kun pääsemme kunnolla vapaammille vesille? Ihme ja kumma. Jossain puolivälissä matkaa meno tasaantuu ja hissitkin alkavat kulkea.

Mikä meidät sitten saa lähtemään tähän aikaan Tallinnaan mahdollisia syysmyrskyjä uhmaten? Perinne. Vuosikausia olemme samalla porukalla tehneet lyhyempiä tai vähän pitempiä Tallinnan matkoja. Tapa sai alkunsa, kun toista vuosikymmentä teimme vuosittain yhteisen työprojektin. Loppuvuodesta matkan päätarkoitus on aina käydä juomassa jouluglögit Raatihuoneen torilla. Näin teimme tälläkin kertaa.

Muutenkin matkalla meno on aika perinteistä. Tavallisesti juomme aamukahvit Energia Kohvik kahvilassa. Se on vanhanaikainen paikka, jossa hinnatkin olivat muutama vuosi sitten todella halvat, nyt halvat. Tällä kertaa repäisimme ja kävimme aamukahvilla kuppilassa, jonka nimeä en edes muista. Seuraavalla kerralla taitaa kuitenkin tapahtua paluu Energia Kohvikiin. Jos yövymme, hotelli on useimmiten City Hotell Tallink. Valintaan vaikuttaa hyvä sijainti Vanhan kaupungin lähellä, rauhallisuus ja hyvät vuoteet. Usein löytyy myös edullisia tarjouksia. Mitä sitä vielä muuta kaipaisi? Käynti Kesktorilla ja apteekissa kuuluvat asiaan. Tuomisina on ainakin gruusialaista leipää ja juustoja. Ja kyllä. Kassiin eksyy yleensä joku pullokin.

Saattaa jostakin kuulostaa tylsältä matkailulta. On sitä joku ihmetellytkin, että ”mitä te nyt taas sinne meette?” Parasta reissussa on mukava seura. Muutama ikävuosi tuli nauramalla ikää pidennettyä tälläkin reissulla. Aina hauskemmaksi muuttunevat matkat sen myötä, kun edelleen vanhenemme ja hölmöilemme tahtomattammekin siksi entistä enemmän.

Tietyt traditiot ovat tainneet muutenkin itselleni tulla entistä tärkeämmiksi iän karttuessa. Aivojen toiminnan kannalta olisi kuitenkin hyvä välillä rikkoa rutiineja. Jos ei muuta keksi, niin voi vaikka kävellä takaperin, luin jostakin. Mahtaisiko tuo kahvilan vaihto riittää aivotoimintojen elvyttäjäksi? Sitä paitsi söimme ravintolassa, jossa emme olleet koskaan aikaisemmin käyneet. Leivoskahveillakin kävimme Maiasmokk`issa, jossa en ole käynyt ainakaan pariin vuosikymmeneen.

Maiasmokk`issa söin nyt elämäni ensimmäisen pavlova-leivoksen. Vasta tänä syksynä viisastuin niin paljon, että opin sellaisen olevan olemassa. Sanaristikkoa täyttäessäni nimi nimittäin väkisin tuli tiettyyn kohtaan.Täytyi oikein googlesta tarkistaa, mistä on kyse. Sivistin itseäni selvittämällä, että nimi viittaa 1900-luvun alun venäläiseen ballerinaan Anna Pavlovaan. Ballerinaan ihastuneen australialaisen (tahi uusiseelantilaisen) keittiömestarin kerrotaan kehitelleen tuotteen. Marenkia syödessäni kuvittelin sitä Pavlovan asun keveyttä ja olemuksen hentoutta, jota leivonnaisen kerrotaan kuvaavan. Makea ja hapero se ainakin oli.

 Eiköhän näillä radikaaleilla muutoksilla ja uusilla aistimuksilla aivosolut vilkastune kertaheitosta!

Täytynee keksiä aivojen iloksi uusia metkuja ensi kerraksi. Luulen nimittäin, että kaikesta huolimatta ensi vuoden glögimatka ei tyssää ainakaan myrskyn pelkoon.

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat