Kirjoitukset avainsanalla mökkikäymälät

Laitan yllä olevan kuvan Suvantokuorolaisten WhatsApp- ryhmään. Saan yllättävän paljon vastauksia, joissa kuorolaiset kertovat, että käymälän tyhjennys on tuttua hommaa. Samassa veneessä ollaan.

Keskustelut innoittavat minua katselemaan enemmänkin kesämökkimme ”vessoja”, joita on kaikkiaan kolme.

 

1.   HUUSSI

Huussi on näistä kolmesta minulle ykkösjuttu. Noin kymmenen vuotta sitten rupesin kaipaamaan lähellä mökkiä olevaa käymälää. Sellaista, johon elokuun mustana ja sateisena myöhäisiltanakin olisi helppo mennä.

Katselemme ja mietimme sopivaa paikkaa. Sellaista ei tunnu löytyvän. Eräänä päivänä sitten sisareni tulee miehensä kanssa mökiltään naapurista käymään. Jo tullessaan hän huutelee, että nyt tuli huussin paikan katsojat. Ja siinä paikassa, lähellä talviasuttavaa Hovia Huussi nyt on seisonut yhdeksän vuotta. Yhtenä pysyvänä muistona edesmenneestä siskostani.

Kuorma-autolla Huussi tuodaan mökkitiemme varteen. Mökkitiemme, vaikka lyhyt onkin, tekee sellaisen mutkan, että iso auto ei siinä käänny. Naapurin isännän pikkutraktorin, siskon miehen ja vävyn sekä aviohenkilöni voimin pytinki saadaan raijattua pihaan, kannettua portaat ylös ja asetettua paikoilleen. Ilmassa on suurta Huussinpystytystunnelmaa!

Sisäosa kaipaa maalia. Kuopus Esikoisen lasten kanssa saa vapaat kädet. Kaunista tuli, sanonpa vain.

Täydennän tilaa vielä entisen sulhaseni kuvalla. Pikkusiskoni ja minä komeilemme toisessa kuvassa. Onneksi löydän kuvat yhtenä vuonna Killinkosken markkinoilta.

Joka kevät on laitettava tekoampiaispesä. Muuten ne mokomat luulevat että koko koppi on niitä varten. Hämäyspesiä on laitettava muihinkin paikkoihin.

Onneksi ovi on kuin hevosen pilttuussa, kaksiosainen. Siinäpä saatan asioidessani havainnoida lintujen lentoja. Jos joskus sattuisi olemaan orjatyövoimaa mökillä, niin olisipa hyvä komenteerata heitä kaikuvalla äänellä Huussistakin käsin. Sitäpä odottelen.

Keväisin on Huussin tyhjennys. Minä lapan tuotoksia saaviin. Miehen kanssa raijaamme saavilliset sadan metrin päähän kompostille lisämaatumaan. Nestemäinen aines menee putkea pitkin kanisteriin.

Käsienpesupiste on mallia Vaatimaton mökki. Ihan hyvin pelittää.

 

2.   HYYSKÄ

Alkuperäinen käymälä sijaitsee kauempana mökeistä. Siihen on toki myöhemmin tehty nestemäisen aineen erottelu kiinteästä. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin juuri tuo erottelu lisättävän kompostiaineen kanssa tuottaa käymälän hajuttomuuden. Mitään tuoksuja ei todellakaan nykykäymälöissä ole. Tyhjennyskin on siistiä hommaa. Hyyskässämme tyhjennys on helpompaa kuin Huussissa. Takaseinässä on luukku, joka avataan ja saavin voi nostaa tyhjennykseen kompostiin.

Hyyskän sisäkoristelut ovat enemmän perinteistä mallia, vaikka eivät mitään lehden tyttö/poikasivuja olekaan.

Käsien pesua varten on vettä miehen perintömaitotonkassa pesuaineen vieressä Hyyskän ulkopuolella.

 

3.   SISÄVESSA

Hovissa on kyllä sähköllä käyvä sisävessakin, talvimajoittumista varten. Vesihän meillä tulee vain pihassa olevaan pisteeseen.

Vessa on vähäisellä käytöllä. Talvellakin voi käyttää Huussia halutessaan. Minä usein haluan. Kesäisin vessassa saavat minun suosiollisella luvallani käydä vain lapset ja vanhukset. Itseäni en tietenkään tässä vanhuksiin laske.

 

Kun on monta käymälää, on apua aina lähellä. Minä suosin Huussia, jota vallan rakastan. Mies suosii Hyyskää ja vieraat sitten miten milloinkin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat