Kirjoitukset avainsanalla Helsingin kaupunginteatteri

Porinaa on kuin papupadassa, kun noin 900 ihmistä hakee paikkojaan Helsingin kaupunginteatterin isolla näyttämöllä. On alkamassa näytelmän Fanny ja Alexander esitys.

Valot sammuvat. Valokiila tavoittaa kaksi etupenkkien tuntumassa käsi kädessä hiiviskelevää ihmistä. Fanny (Elena Leeve) hihittelee juuri kuin pikkusiskot toisinaan tekevät. Hän luo jo ensi hetkistä alkaen elävän kuvan Fannysta. Alexander (Olavi Uusivirta) hämmentää minua aluksi siksi, että hän on pitkä, iso mies. Vähitellen teatterin taika iskee ja näen hänet nuorena poikana.

Lasten isä Oscar Ekdahl (Pekka Huotari), perheen teatterin omistaja ja ohjaaja, tulee esiripun eteen kertomaan teatteristaan.

Sitten alkaakin hurlumlei! Ekdahlien suvun joulun vietossa heikkopäistä jo hirvittäisi. Menoa on enemmän kuin sambakarnevaaleilla. Lapsetkin, etenkin Alexander, riekkuvat välillä mukana. Koko lailla vapaata, mutta rakkaudellista, näyttäisi lasten kasvatus tässä teatterisuvussa olevan. Seksivalistusta he saavat seurailemalla Gustaf Adolf Ekdahlin ( Santeri Kinnunen) vehtaamista lastenhoitaja Maj:n (Veera Anttila) kanssa. Gustavin vaimo Alma Ekdahl (Raili Raitala) suvaitsevaisena ei puutu asiaan.

Pelkkää auvoa juhlien ulkopuolella ei kaikkien elämä ole. Karl Ekendahlilla (Jari Pehkonen) ja hänen vaimollaan Lydia Ekdahlilla (Sanna-June Hyde) on omat vaikeutensa.

Perheen, ja etenkin Fannyn ja Alexanderin, tilanne muuttuu, kun Oscar-isä kuolee. Yksinäisyydessään leski Emilie (Anna-Maija Tuokko) rakastuu piispa Edward Vergerukseen (Esko Aho). Hääthän siitä seuraavat. Piispa vaatii, että äiti ja lapset eivät saa ottaa muutossa mitään mukaansa piispankartanoon. Nyt unohdetaan teatterin maailma. Emilie iloitsee, että voi aloittaa aivan uuden elämän.

Ingmar Bergmanin noin 50 vuotta sitten kirjoittama unelma uuteen elämään astumisesta houkuttelee mielestäni tänä päivänä hyvin vahvana. Saamme ainakin lukea muiden tekemistä täydellisistä elämän suunnan muutoksista, ellemme niitä itse tee. Suunnan muutokset onnistuvat tai sitten eivät. Sanoisinpa, että aika ajankohtaista tekstiä, ainakin tässä mielessä.

Piispan talossa asuu hänen sukulaisiaan, Blenda Vergerus (Helena Haaranen) ja  Henrietta Vergerus ( Aino Seppo) sekä  taloudenhoitaja Justina (Leena Rapola). Pian käy ilmi, että etenkin piispan sisarella on hyvin selkeät säännöt siitä, miten lasten tulee käyttäytyä.

Varsinainen helvetti alkaa, kun piispa isäpuolena rupeaa jakamaan lapsille kuria ja järjestystä. Tästä mielipuolisesta vallankäytöstä, henkisestä ja ruumiillisesta, Fanny ja Alexander näytelmä on tunnettu.

Katsoin näytelmän yli kymmenen vuotta sitten edellisen kerran. Silloin koin sen melko ahdistavana. Tässä Paavo Westerbergin ohjauksessa näen Alexanderissa sellaista sisäistä voimaa, tietynlaista yläpuolelle asettumista ehkä mielikuvituksenkin avulla, että järjettömätkään rangaistukset eivät voi häntä nujertaa, vaikka vaikuttamatta eivät voi olla. Fannylla puolestaan on isoveli turvanaan ja piispa jättää hänet vähemmälle huomiolle.

Vaikka lasten lisäksi Emilie rupeaa kokemaan tilanteen sietämättömäksi, hänellä ei ole mahdollisuutta erota. Odottaahan hän lastakin. Vaikeaa tilannettaan Emilie käy purkamassa isoäiti Helena Ekdahlille (Rea Mauranen).

Käänne tapahtuu järkyttävän onnettomuuden seurauksena.

Tässäpä käy juuri niin kuin perinteisissä saduissa. Hyvyys voittaa ja paha saa palkkansa. Loppukohtauksessa Ekdahlien suku istuu taas yhdessä ruokapöydän ääressä. Perhe on lisääntynyt Gustavin ja Veeran lapsella Emilien lapsen lisäksi. Rauha ja yksimielisyys vallitsee.

Antti Mattilan lavastus on enempi viitteellinen, kuten havaintojeni mukaan nykyään usein on. Viitteellisenäkin se antaa hyvän kuvan. Pyörivän näyttämön antamia mahdollisuuksia käytetään paljon hyväksi. Joskus se tosin viuhuu niin, että laitan silmäni hetkeksi kiinni.

Kertojana toimiva Emmi Pesonen paljastuu vasta loppupuolella vaaralliseksi luokitelluksi Ismaeliksi.

Kun esityksen kestoksi ilmoitetaan 3,5 tuntia yhdellä väliajalla, olen siinä vähän, että huhhuh! Meidän näytöksemme kesti jopa 10-15 minuuttia kauemmin. Pitkästyinkö? No, en todella! Joitakin kohtauksia olisin voinut kyllä lyhentää esityksen siitä kärsimättä. Mutta enpä ole teatterin tekijä.

Näyttämöllä on vain todella hyviä tai jopa loistavia näyttelijöitä. On vaikeaa ja tarpeetonta laittaa heitä paremmuusjärjestykseen. Teatterin lumossa on silloin ihana vain nautiskella. Ingmar Bergmanin teksti ja Paavo Westerbergin ohjaus todistavat, että näytelmässä on imuvoimaa, vaikka teksti olisi vuosikymmenten takaa.

 

Valokuvat näytelmästä Otto-Ville Väätäinen/ Helsingin kaupunginteatteri

 

 

 

Artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista julkaisija saa pienen rahallisen korvauksen kauppiaalta.

Kommentit (2)

Pauliina V
1/2 | 

Monipuolinen juttu ajatuksia herättäneestä näytelmästä! Esitys piteni hämmentävästi niin lopussa kuin väliajan lyhentyessä ilmoitetusta, mutta ei tuntunut niin ylipitkältä kuin voisi luulla. Oli ilo jutella kanssasi väliajalla :)

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
2/2 | 

Kiitos Pauliina! Juttuhetkemme todisti minullekin taas kerran, miten hyvä mieli voi tulla lyhyestäkin juttuhetkestä ennestään tuntemattoman kanssa. Kiitos sinulle! Toivotan sinulle kevättalven iloja ja nautittavia teatterikokemuksia! Anjakaarina

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se on nuorimman siskon tyttären vika, että lähdin Helsingissä käymään. Hän oli tulossa viikonlopuksi Saksasta työn takia Helsinkiin ja soitteli minulle, josko lähtisin teatterireissulle. Ensin vähän aprikoin, kun taas parin päivän päästä olin sopinut pääkaupunkiin menosta, eikä sitä merenrantatalon omistavaa rakastajaakaan ole ilmoittautunut hotellikuluja pienentämään. Vakituinen poikaystävä, tämä aviohenkilö, ilmoittautui maksamaan hotellin, jos haluan lähteä. Epäilyttävää. Haluaa siis minut pois kotoa. No, mennään.

 

1.   Hakaniemen halli

En ole useampaan vuoteen käynyt Hakaniemen hallissa. Nyt varasin oikein sinne aikaa. Ja mitä näin? Tuo kaunis talo oli huputettu remontin takia. Vieressä oli lättähattukauppahalli. No, sinne sitten.

Tietty oli juotava kahvit. Siinä sivussa meni myös yksi laskiaispulla, helmikuun ensimmäinen. Mantelimassalla. Kahvia nautiskeleva pariskunta kertoi, että myyjät tykkäävät olla täällä paljon enemmän kuin vanhassa paikassa. He kuulemma toivovat, että tämä paikka jäisi pysyväksi. Minä taas toivon, että kohta pääsen tuohon ihanaan vanhaan taloon käymään. Oikeaan Hakaniemen halliin!

Erehdyin ottamaan juustomaistiaisen. Niinhän siinä kävi, että maisteltuani useaa muutakin, ostin palan tätä Royaal-juustoa. Kolmensadan gramman pala maksoi melkein kympin. Ei siis mitään halpisjuustoa. Sanoin myyjälle maistettuani, että tässä juustossa on rasvaa varmaan ainakin 30 prossaa. Niin on, myönteli myyjä. Ei kertonut paljonko. Epäilen, että noin 50. Ei se muuten niin suussa sulavan hyvää olisi ollut. Saapa mies tuliaisiksi ehtaa tavaraa. Kun shoppailun makuun pääsin, ostin myös perunarieskan ja viljapähkinäleivän.

Illansuussa menin kauppahalliin vielä lohikeitolle, läheisessä hotellissa kun olin majoittumassa. Keitto oli poikkeuksellisen hyvänmakuista. Kysyttäessä myyjä kertoi, että he ensin paahtavat pannussa kasvikset ja sipulit, tietysti voissa. Hyvää oli ja enemmän kuin riittävästi. Keittoa lusikoidessani hiukan haittasi, kun samaan aikaan myyjä lakaisi jo lattiaa vierestäni ja toinen nosteli tuoleja päällekkäin. Aikaa kauppahallin sulkemiseen oli vielä 40 minuuttia. Kai nuorilla ihmisillä oli kiire lauantai-illan viettoon.

 

2.   Kaupunginteatterin Vihainen leski

Minna Lindgrenin Vihaista leskeä odotin vähän kahtalaisin mielin. Olen lukenut kirjan jo aikoinaan enkä ollut siihen varauksettoman ihastunut, vaikka Lindgrenin Ehtoolehtokirjat miellyttivätkin.

Ihan kelpo katsottavaa esitys oli, sekä 30+ henkilön että 70+ henkilön mielestä. Musiikkikin oli vanhaa tuttua. Vieressäni istuva nuori nainen yhtyi lavalla esitettyyn Anna mulle tähtitaivas- lauluun. Harmittelin, kun en yhtynyt siihen minäkin. Väliajalla nainen kertoi, että se on ollut hänen lempilaulunsa jo nelivuotiaasta asti ja on edelleen. Hänen lapsuuden unelmansa oli tulla katrihelenaksi. Näin sitä voi olla samanlainen laulumaku, vaikka ikäeroa olisi melkein 50 vuotta. Hänen ihastustaan laulun esittäjään en kylläkään jaa.

Riitta Havukainen päähenkilö Ulliksena veti roolin hyvin. Pia Runnakko, Eija Vilpas ja Kai Lehtinen hänen kavereinaan olivat myös hyvin uskottavia. Oli ahneita perillisiä, oli hauskuutta ja vakavaa asiaa. Ja oli happy end, jota kirjasta en muistanut. Minusta se oli vähän niin sanotusti halpa loppu. Jos saan verrata, niin samaa teemaa, vanhan naisen elämään ryhtymistä kuvaava Teräsleidit elokuva, menee kyllä minun asteikossani Vihaisen lesken ohi. Se on hulvattoman hauska, jonkun mielestä paikoitellen jopa rietas. Nauroin välillä tässä Vihaisessa leskessäkin, mutta nauroin vallan hulluna Teräsleideissä. Vihaisessa leskessä sanoitetaan ja näytetään koskettavasti myös sairastumista ja kuolemaa. Kuoleman toteutus oli yksi kauneimmista, mitä olen nähnyt. Teräsleideissä nämä teemat puuttuvat. Kuitenkin, ainakin minulla,  elokuva nosti ajatuksiini myös elämän loppumisen. No joo. Makuja on monia. Hyvin moni ystäväni jakaa tämän Teräsleidit-ihastuksen kanssani. Mutta jotkut ei tykänneet siitä yhtään.Yksi tykkäämätön sanoi sen sopivan vain tällaisille rohkeille kuin minä. Ai siis minä? Rohkea? En suinkaan. Minähän olen pelkojänis.

Ilta jatkui siskon tytön kanssa hotellihuoneessani vielä noin pari tuntia. Siinä ruodittiin teatteriesitys, puhuttiin vanhenemisesta, kirjoista, lapsista, työkuvioista ja ties mistä.

Mukava ilta. Kiitos Katinka! Kiitos vakituinen poikaystävä!

 

Mediakuva on kaupunginteatterin edustalta lahdelta.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat