
Ei hätää, ellet tiedä. En minäkään tiennyt sitä vielä muutama kuukausi aikaisemmin. Sitten näin jutun asiasta jossakin lehdessä. Siinä kerrottiin, että haetaan vapaaehtoisia Vahvikelinjan puhelinpäivystykseen. Innostuin asiasta, kuten helposti innostun yhdestä ja toisesta jutusta. Alkuinnostuksen jälkeen vielä järjen kanssa funtsailin, riittääkö aikani tähän. Ja totesin,että kyllä.
Laitoin viestin kiinnostuksestani Vanhustyön keskusliiton vapaaehtoistyön koordinaattori Outi Hellstenille. Varmistelin sitä, että kelpaanko päivystäjäksi, kun voisin ikäni puolesta itsekin käyttää tätä puhelinpalvelua. Huoleni oli turha. Kaikki yli 18 vuotiaat periaatteessa kelpaavat. Edellytyksenä on perusdigitaidot, älypuhelimen toimintojen tuntemus ja sujuva suomen kieli. Vanhustyön keskusliitolta saatuun puhelimeen vastataan omasta kodista. Päivystää voi viikoittain tai harvemmin, oman tilanteensa mukaan.
Olin huhtikuussa Outi Hellstenin pitämässä verkkohaastattelussa ja kävin vapaaehtoistoiminnan verkkokurssin. Nyt olen kaksi kuukautta ollut vapaaehtoinen päivystäjä.
Mutta mikä siis tarkemmin ottaen on Vahvikelinja?
Vahvikelinja on Vanhustyön keskusliiton puhelinpalvelu. Se aloitettiin viime vuoden kesäkuussa vastauksena ikäihmisten koronan aiheuttamaan yksinäisyyteen. Monen ikääntyneen kerhot ja päivätoiminnat sulkivat ovensa. Kuka tahansa ikäihminen voi soittaa Vahvikelinjalle. Myös hänen omaisensa voi jättää soittopyynnön.
Vahvikelinja ei ole tukipuhelin elämän kriiseissä. Kriisiapua tarvitsevan ohjaa Vahvikelinjan päivystäjä ottamaan yhteyttä oikeaan tahoon.
Vahvikelinjan tarkoituksena on nimenomaan virkistää ikäihmistä, ylläpitää voimavaroja ja tarjota vaihtelua päivään. Puhelun sisältö muodostuu soittajan toiveiden mukaan. Hänen kanssaan voidaan keskustella hänen haluamistaan aiheista. Voidaan myös ratkoa aivopähkinöitä, visailla, tehdä muistiharjoituksia, muistella tai jopa yhdessä jumpata. Vahvike.fi sivuilla on Vanhustyön keskusliiton ryhmä- ja viriketoiminnan aineistopankki. Se on vapaasti muidenkin kuin Vahvikelinjan päivystäjien käytössä. Se onkin varsinainen aarreaitta!
Päivystyspuhelin on käytössä joka viikko sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina kello 13-15. Syyskuun alusta mukaan tulee keskiviikkopäivä. Tilastointia varten kysytään vain soittajan asuinpaikka, syntymävuosi ja onko aikaisemmin soittanut Vahvikelinjaan. Soittaja voi toki halutessaan jättää nämäkin kertomatta.
Mitä mieltä olen päivystäjän hommasta tällä ”vankalla” kokemuksellani?
Erityisen suuren kiitoksen annan Outi Hellstenille! Siinä on sitten ihminen paikallaan! Hän on osaava, joustava, kaiken aikaa erittäin kannustava, lämminsydäminen ihminen! Hänen mukaansa kaikista pulmista voidaan selvitä. Ei tarvitse hätäillä. Hetkeäkään en epäile, etteikö hän tarvittaessa auttaisi pulassa. Eikä hän edes antaisi ymmärtää, että tyhmästipä toimit. Hän valitsee myös joka kuukautta varten virikepankista erilaisia tehtäviä, jotka on helppo puhelun aikana tietokoneelta täpätä auki.
Erilaisten ihmisten kanssa on mielenkiintoista keskustella. Tässäkin. Ihminen kohtaa ihmisen. Keskustelut ovat itsellenikin virkistäviä. Sehän ei tietysti ole pääasia hommassa, mutta eihän siitä tietenkään haittaakaan ole. Kun itsekin olen jo tässä maailmassa vähän pitempään mukana ollut, on helppo ymmärtää, kun soittajat puhuvat eletyn elämänsä kokemuksista.
Summa summarum.
Jos olet ikäihminen ja kaipaat virkistystä tai jutteluseuraa, soita numeroon 050 328 8588 sunnuntai, maanantai tai tiistai kello 13-15.
Jos olet aikuinen ja sinulla olisi mahdollisuutta ruveta vapaaehtoiseksi päivystäjäksi, ota yhteyttä Vanhustyön keskusliittoon Outi Hellsteniin. Huonomminkin voisi aikaansa käyttää.