
Olipa menoa ja meininkiä, musiikkia ja tanssia Tampereen Työväen Teatterissa Käärmeenpääntallaajat - esityksessä! Se kertoo uskonlahkosta nimeltään vasulaiset.
Vaikka asuin elämäni ensimmäiset 18 vuotta naapurikunnassa, en ole koskaan aikaisemmin kuullut Kuortaneella 1800-luvulla vaikuttaneesta vasulaisuudesta, uskonnollisesta ja hengellisestä suuntauksesta. Selitykseksi riittänee tuo parin sadan vuoden aikaero. Vasulaisuuden nimi tulee johtajaltaan Iisakki Vasulta.
Vasulaisuudesta kerrotaan esityksessä joitakin tietoja ja ohjelmalehtisessä on vähän lisää. Uteliaisuus ajaa silti heti kotona netin tietolähteille.
Vasulaisilla oli salamyhkäiset kokoontumiset ja kulkureitit. Seremoniallinen käärmeen pään polkeminen tarkoitti syntien ja edellisten sukupolvien aatteiden polkemista. Usko oli iloista, seuroissa tanssittiin, taputettiin ja iloittiin. Tanssia kutsuttiin myös taivaan hypyksi. Seuroissa juotiin viinaa ja suhtauduttiin vapaamielisesti seksuaalisuuteen. Joidenkin lähteiden mukaan seksuaalimoraali oli löyhää, toiset lähteet taas kiistävät sen. Taivasten vaunuja odotettiin tulevaksi 25.7.1898.
Niin tai näin. Käärmeenpäätallaajat- esityksessä tanssitaan, hypellään, soitetaan niin, että heikkopäistä voisi jo hirvittää. Vaan mitä vielä! Lähes täysi päänäyttämön salillinen hoilaa, tuulettaa ja jammailee seisten penkkiriveissä Reetta-Kaisa Ileksen ja Tuomas Juntusen houkutellessa! Musiikin rytmi tempaa mukaansa niin nuoremmat kuin myös meidät vanhemmat katsojat. Sanoisinpa, että huokuttelua ei juurikaan tarvita!
Ohjelmalehtisen mukaan vasulaisuudesta kiinnostui ensin säveltäjä-muusikko Anne-Mari Kivimäki. Vasulaisten musiikista on vähän tietoa ja Kivimäki sävelsi esitykseen uutta musiikkia. Esitysdramaturgina on toiminut Marjo Kuusela, kuten myös koreografina Reetta-Kaisa Ileksen ja työryhmän kanssa. Esteettistä silmääni hivelevät puvut on suunnitellut Mirkka Nyrhinen. Lavastus-, valo- ja videosuunnittelu on Janne Teivaisen, äänisuunnittelu Antti Puumalaisen.
Lisäväriä esitykseen tuo se, että Tampereen yhteiskoulun lukion oppilaat esiintyvät yleisölämpiössä ennen esitystä ja väliajalla. Lavalla oppilaiden suurkuoro täydentää Suistamon sähkön, Anne-Mari Kivimäen ja Palomylly-trion musiikkia.
Olin ennakkoluuloinen esityksen suhteen. Arvelin sen olevan ihan jotain pähkähullua. Ei ollut ei. Oli kaunista, taitavaa, silmää ja korvaa hivelevää, jopa välillä sitä rummuttavaa, energistä ja energisoivaa menoa! Tuskin olisin esitykseen arvannut mennä, ellei Kontti-kuntosalikaverini Marita, Reetta-Kaisa Ileksen, äiti olisi kertonut asiasta. Suurkiitos Marita! Oli iso ilo!
Seuraavat esitykset ovat huhtikuussa Espoon Kaupunginteatterissa
Esityksen kuvat Kari Sunnari/ Tampereen Työväen Teatteri