Kirjoitukset avainsanalla Tampereen Työväen Teatteri

Olipa menoa ja meininkiä, musiikkia ja tanssia Tampereen Työväen Teatterissa Käärmeenpääntallaajat - esityksessä! Se kertoo uskonlahkosta nimeltään vasulaiset.

Vaikka asuin elämäni ensimmäiset 18 vuotta naapurikunnassa, en ole koskaan aikaisemmin kuullut Kuortaneella 1800-luvulla vaikuttaneesta vasulaisuudesta, uskonnollisesta ja hengellisestä suuntauksesta. Selitykseksi riittänee tuo parin sadan vuoden aikaero. Vasulaisuuden nimi tulee johtajaltaan Iisakki Vasulta.

Vasulaisuudesta kerrotaan esityksessä joitakin tietoja ja ohjelmalehtisessä on vähän lisää. Uteliaisuus ajaa silti heti kotona netin tietolähteille.

Vasulaisilla oli salamyhkäiset kokoontumiset ja kulkureitit. Seremoniallinen käärmeen pään polkeminen tarkoitti syntien ja edellisten sukupolvien aatteiden polkemista. Usko oli iloista, seuroissa tanssittiin, taputettiin ja iloittiin. Tanssia kutsuttiin myös taivaan hypyksi. Seuroissa juotiin viinaa ja suhtauduttiin vapaamielisesti seksuaalisuuteen. Joidenkin lähteiden mukaan seksuaalimoraali oli löyhää, toiset lähteet taas kiistävät sen. Taivasten vaunuja odotettiin tulevaksi 25.7.1898.

Niin tai näin. Käärmeenpäätallaajat- esityksessä tanssitaan, hypellään, soitetaan niin, että heikkopäistä voisi jo hirvittää. Vaan mitä vielä! Lähes täysi päänäyttämön salillinen hoilaa, tuulettaa ja jammailee seisten penkkiriveissä Reetta-Kaisa Ileksen ja Tuomas Juntusen houkutellessa! Musiikin rytmi tempaa mukaansa niin nuoremmat kuin myös meidät vanhemmat katsojat. Sanoisinpa, että huokuttelua ei juurikaan tarvita!

Ohjelmalehtisen mukaan vasulaisuudesta kiinnostui ensin säveltäjä-muusikko Anne-Mari Kivimäki. Vasulaisten musiikista on vähän tietoa ja Kivimäki sävelsi esitykseen uutta musiikkia. Esitysdramaturgina on toiminut Marjo Kuusela, kuten myös koreografina Reetta-Kaisa Ileksen ja työryhmän kanssa. Esteettistä silmääni hivelevät puvut on suunnitellut Mirkka Nyrhinen. Lavastus-, valo- ja videosuunnittelu on Janne Teivaisen, äänisuunnittelu Antti Puumalaisen.

Lisäväriä esitykseen tuo se, että Tampereen yhteiskoulun lukion oppilaat esiintyvät yleisölämpiössä ennen esitystä ja väliajalla. Lavalla oppilaiden suurkuoro täydentää Suistamon sähkön, Anne-Mari Kivimäen ja Palomylly-trion musiikkia.

Olin ennakkoluuloinen esityksen suhteen. Arvelin sen olevan ihan jotain pähkähullua. Ei ollut ei. Oli kaunista, taitavaa, silmää ja korvaa hivelevää, jopa välillä sitä rummuttavaa, energistä ja energisoivaa menoa! Tuskin olisin esitykseen arvannut mennä, ellei Kontti-kuntosalikaverini Marita, Reetta-Kaisa Ileksen, äiti olisi kertonut asiasta. Suurkiitos Marita! Oli iso ilo!

 

Seuraavat esitykset ovat huhtikuussa Espoon Kaupunginteatterissa

Esityksen kuvat Kari Sunnari/ Tampereen Työväen Teatteri

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin toteaa siis Jonna Järnefelt Katrinana. Samoin sanoo hänen poikaansa Gustavia esittävä Saska Pulkkinen menetyksen jälkeen teatterikappaleessa Katrina.

Sally Salmisen Katrina- kirjan pohjalta Seija Holma on sovittanut näytelmän Tampereen Työväen teatteriin.  Kun kirja ilmestyi vuonna 1936 se sai suurta julkisuutta ja se käännettiin monille kielille. Kirjailijaa povattiin jopa Nobel-voittajaksi. Kirja sai uutta nostetta, kun Juha Hurme teki  siitä uuden suomennoksen 2020.

Näytelmä kertoo, miten Katrina, suuren talon tytär Pohjanmaalta, rakastuu suuripuheiseen merimieheen, Jyrki Mänttärin esittämään Johaniin. Vastoin vanhempiensa tahtoa hän menee tämän kanssa naimisiin ja päätyy Ahvenanmaalle köyhiin oloihin. Johanin maalailemat yltäkylläiset olot ovat suurta bluffia.

Menetyksiä Katrinalla riittää. Johan lähtee heti merille ja Katrinalla ei ole rahaa, ei toimeentuloa tönössä, jossa rotat pitävät seuraa. Kylän vallasväki kyllä vaatii häntä heti töihin pellolle, mutta palkan saaminen on vähän niin ja näin.

 

"Niitä, joita rakastan, niitä en saa pitää."

Kova isku on koko perheelle nuorimman lapsen Pikku Sannan hukkuminen. Kolme vanhempaa lasta, pojat, hakeutuvat kaikki merille. Aviomiehen ja poikien jokainen lähtö on suru vaimolle ja äidille. Pojista yksi hukkuu laivansa mukana.

Johan sairastelee ja tekee kuolemaa. Juuri ennen Johanin kuolemaa aviopari keskustelee elämästään ja tapaamisesta  toisella puolella. Se on yksi kauneimmista ja koskettavimmista kohtauksista, joita olen teatterissa nähnyt. Rakkaus on säilynyt. En voi olla kuunelehtimättä. Täydellisen hiljainen sali kertonee, että muut jakavat tuntemuksen kanssani.

Katrinan poika Gustav kokee rakkauden menettämisen tuskan, kun kaupan kaunis Saga (Anna Kuusamo) hylkää hänet. Hänen keinonsa on ryypätä suruunsa ja ryypätä lopulta itsensä hengiltä.

 

”Elämä on joskus liian kovaa – elettäväksi. Mutta eteenpäin on mentävä.”

Jotensakin näin toteaa jossain tiukassa paikassa Katrina. Hän ei ole niitä naisia, joka luovuttavat. Hän taistelee itsensä ja etenkin perheensä puolesta. Kun ainut lehmä kuolee, kyläläiset tarjoavat avustuksia uuden ostoon. Mitä tekee Katrina? Kieltäytyy ylpeänä. Minä jo mielessäni huudan, että ota nyt hyvä ihminen! Millä meinaat pienet lapsesi ruokkia? Ymmärrän jälkeenpäin Katrinan tavoin, että lahjojen vastaanottaminen olisi merkinnyt sellaisessa sääty-yhteiskunnassa samalla toisten armoille joutumista. Katrina hakee jostain lehmän. Mistä ja miten, se jää minulle epäselväksi.

Voi että! Olisinpa itse yhtä topakka, rohkea ja aikaansaapa kuin Katrina. Kun Johan on köpelö käytännön töissä, sahaa ja naulaa Katrina hänenkin edestään. Ja samalla varoittelee poikia kertomasta sitä kylällä, että Johanille ei naurettaisi.

 

”Ei ole ollut aikaa olla ihminen”

Eniten itseäni jää näytelmästä kuitenkin mietityttämään tämä Katrinan ystävän kuolinvuoteellaan sanoma lause. Mitä on olla ihminen? Mitä tarkoittaa, että on ihminen? Millaista aikaa se tarvitsee? Viekö suuren köyhyyden keskellä raataminen tunteen ihmisenä olemisesta? Sitäpä mietin.

Ohjaaja Freundlichilta on mainio ja toimiva oivallus tuoda Teija Auvinen kirjailija Sally Salmisena kommentoimaan välillä tapahtumia. Mark Väisäsen lavastus on karuudessaan kaunis.

Näytelmää katsoessa mieleeni tulee monesti Anni Blomqvistin Myrsyluodon Maija. Ihmekö tuo. Kirjailijat ovat pikkuserkkuja ja molemmat kotoisin Ahvenanmaalta.

Väliajalla kysäisen samassa pöydässä kahvia juovilta nuorehkoilta naisilta, mitä he ovat mieltä näytelmästä. He vähän ihmettelevät, miten tätä näytelmää on niin hirveästi kehuttu. Olin heidän kanssaan siinä vaiheessa aika lailla samaa mieltä, vaan en ole enää. Aivan syystä näytelmä on saanut kehuvat arvostelunsa! Uskonpa, että hekin ovat tässä vaiheessa kanssani samaa mieltä.

Esitys jätti minuun sekä vahvan tunnemuiston että antoi runsaasti ajattelemisen aihetta. Se on paljon yhdeltä näytelmältä!

 

Näytelmän kuvat Kari Sunnari/Tampereen työväen teatteri

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat