
Ihmettelin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla erikoista aitaa. Selvisihän syy, kun luin opastaulun.
Kyseessä oli Eläkeliiton Elämää käsillä- projekti. Liitto halusi Suomi 100 –juhlavuoden merkeissä tuoda esiin eläkeläisten luovuutta. Piirit ja paikallisyhdistykset olivat voineet tehdä omanlaisensa taideteoksen. Niistä oli sitten muodostettu piitkän pitkää aitaa kävelytien varrelle pääfestivaaliteltalta Kansantaiteenkeskukseen. Joku väitti aitoja olevan satoja. En kiistä, en komppaa, kun en laskenut.
Upea idea! Toteutukset olivat hyvin erilaisia, kuten tietysti tekijätkin. Musiikin olisin joutunut jättämään vähemmälle, jos kaikkiin olisin ehtinyt kunnolla perehtyä.
Etsin ensihätiin sekä lapsuuteni Alavuden että nykykuntani Tampereen tuotokset. Sen verran täytyy aina olla kotiinpäin. Alavus-lapasista en ollut koskaan kuullutkaan. Aina sitä oppii. Tampereen verkon symboliikka ei itselleni avautunut. Vika ei ole välttämättä teoksessa, vaan tässä toisessa päässä.
Kaikista ei käynyt ilmi paikkakunta. Näistä todella kauniista teoksista en sitä löytänyt.
Osassa oli hauskasti käytetty hyväksi paikkakunnan todellisia tai kuviteltuja tunnusmerkkejä. Näin oli esimerkiksi seuraavissa. Ensimmäisessä on Saarijärven Paavo Liisansa kanssa.
Nastolan poika ei huoli Lahden likkoja. Näinköhän?
Säkylässä tienviitat vievät vain Varuskuntaan ja Lännen tehtaille. Mitäpä sitä muita tarvitaan.
Mahdoton olisi tuoda kaikki työt tässä esiin. Lohilahden Elämänpuu symboloikoon kaikki muita. Elämästähän, sen eri haaroista, jokainen teos kertoi.