
Katselen ensi-illassa suu hymyssä Pintaremontti-näytelmää. Sen on dramatisoinut Minna Leino Miika Nousiaisen samannimisestä kirjasta. Hauskoja tilanteita ja sekoiluja riittää. Nauraa saa. Suorastaan rakastun ihastuttavaan hyvinvointibloggariin (Katja Küttner), joka hattarapilvessään konkretisoi monen oikean somettajan antamaa kiillotettua kuvaa ihanasta elämästään. Ai ai, miten naurattavat hänen jotkut ohjeensa seuraajilleen. Ne kun eivät välttämättä ole ihan tuulesta temmattuja. Todellisuus on hyvinvointibloggaajalla näytelmässäkin toisenlainen. Romahdusta ei voi välttää.
Ihailen Katri Rennon lavastusta. Kaksikerroksinen talo on hauskasti toimiva. Näytelmän on ohjannut Irene Aho.
Totean seuraavana päivänä kysyjälle, että Pintaremontti oli todella hauska, mutta ei se jälkeä jättänyt.
Miten vähän tiesinkään, siinä vaiheessa.
Seuraavana iltana unta odotellessa näytelmän henkilöt tulevat mieleeni. Muistan, että näytelmällä on alaotsikko: Elämänlaatukomedia. Elämänlaatukomedia? Siinäkin on mietiskelemistä. Näytelmässä tuodaan esiin monia kipeitä, ihmiselämästä tuttuja tilanteita. Kaikilla on kaipuu läheisestä ihmisestä ja/ tai perheestä.
Kaveruksista Sami (Juha Varis) etsii epätoivon vimmalla naisystävää. Markus (Pyry Nikkilä) väsyy kolmen lapsen yksinhuoltajana vaimon lähdettyä. Pesonen (Heikki Pitkänen) hoitaa vanhempiaan ja ymmärtää, että omaa elämää hänellä ei ole ollenkaan ollut.
Henna (Annika Poijärvi) käy lapsettomuushoidoissa, mutta oikeaa yhteyttä aviomieheen tai edes yhteistä halua lapsen saamiseen ei ole. Seija (Tiina Weckström) hautaa miehensä pitkän liiton jälkeen, ja liitto, näin annetaan ymmärtää, on ollut kaikkea muuta kuin onnellinen.
Läheisiä ihmissuhteita ei ole tai jos on, ne eivät ole tyydyttäviä. Mitä silloin voi tehdä?
Pintaremontissa tilanteet ratkaistaan onnekkaasti aika lailla ihan siitä vaan. Oikeassa elämässä homma ei suju ihan niin helposti. Oikea elämä ei ole satua eikä näytelmää. Olen kuitenkin halukas ajattelemaan, ehkä vähän naivisti, että näytelmän henkilöiden antama malli voisi olla käypää tavaraa myös oikeassa elämässä. Ei kannata lannistua ja luovuttaa heti pettymyksen tultua. Valintojen tekeminen on syytä ottaa omiin käsiin.
Joudun korjaamaan siis alussa antamaani arviota Pintaremontti- näytelmästä. Näytelmä on hauska, näyttelijät todella taitavia ja näytelmä antaa ajattelemisen aihetta. Ehkäpä lopun happy end voi sekin jopa antaa toivoa jollekulle. Jos itse tässä jotakin toivoisin, niin olisin lyhentänyt ihan sitä viimeistä kohtausta.
Kiitos Kansallisteatterille lipusta
Näytelmän kuvat Kansallisteatteri/ Stefan Bremer, rooliluettelo käsiohjelmasta