Kirjoitukset avainsanalla Grayson Perry

Brittiläisen taiteilijan Grayson Perryn isokokoisessa seinävaatteessa ,Britannian muotokuva, silmään pistää ensin kuningatar Elisabeth. Perryn mukaan taideteos on täynnä asioita, joita britit rakastavat ja vihaavat. Jaa-a, minun täytyisi olla britti, että osaisin erottaa nämä kuvassa toisistaan. Olkoon miten on, mutta täpötäynnä tutkittavia kohteita teos on.

Olen ihan myyty heti, kun tulen Kiasman viidenteen kerrokseen Perryn näyttelyyn. Värejä rakastavana en voi kuin huokaista ihastuksesta, kun katselen ympärilleni.

Seinävaatteet ovat lähes järjestään isoja tai vieläkin isompia. Yksi kauneimmista on Battle of Britain, jonka taiteilija kertoo muistuttavan Essexiä, jossa asui lapsena.

Totuuksien ja uskomuksien kartta sekoittelee sulassa sovussa hengellisiä ja maallisia symboleja mystiikkaa unohtamatta. Kiekko kuvaa taivaan karttaa, joka itse asiassa on British Museumin pohjapiirros. Taustalla on pyhiinvaelluskohteita ja mitä kaikkea siellä lieneekään.

Kuusi isoa seinävaatetta ovat yhteisnimellä Pienten erojen ylellisyys. Ne kuvaavat eri yhteiskuntaluokkien elämää briteissä arkisten asioiden ja valintojen kautta, joita Perry pitää pitkälti alitajuisina. Ylläolevat kolme olen valinnut sarjasta sattumanvaraisesti. Ei, mitä hölisenkään. En tietenkään sattumanvaraisesti, vaan omien mieltymyksieni mukaan mielenkiintoisimmat. Että avautuvatko nämä minulle? Tuskinpa! Englannin yhteiskuntaluokista en tiedä juurikaan tuon taivaallista, tämänkään jälkeen. Kiehtovia taideteokset kyllä ovat. Näissä, kuten monissa muissakin töissä, Perryn pikkutarkkuus ja oivaltavuus ei voi muuta kuin ällistyttää.

Ylempi, lasitettu keramiikkateos on nimeltään Köyhyys. Alemman valurautatyön nimi on Ei mikään kuningas.

Voisin ryhtyä analysoimaan ja tulkitsemaan etenkin alemman työn symboliikkaa, veitsiä rinnassa esimerkiksi. Taidanpa kuitenkin jättää sen tekemättä, kun en ole edes mikään taidekriitikko. Sanonpa vain, että ajatuksia nämäkin työt herättävät. Kyllä Perry läksynsä on lukenut.

 

Grayson vai Claire

Ylimpänä videolla puhuu Grayson, seinällä valokuvassa, Kaikkien taisteluiden äiti, on Graysonin naispuolinen alter ego Claire.

Jo murrosiässä Perry tiesi olevansa transvestiitti. Ulos kaapista läheisilleen hän tuli juhlassa kuitenkin vasta nelikymppisenä vuonna 2000 tässä keltaisessa mekossa. Clairen mekkoja on näyttelyssä useampia, toinen toistaan koristeellisempia ja erilaisia symboleja esittäviä. Pukujen värkkäämiseen on todella täytynyt mennä aikaa.

Kansanviisaudet-nimeä kantavassa näyttelyssä on töitä 50. Taiteilija ymmärtää kansanviisaudet maalaisjärkeen perustuviksi uskomuksiksi, joissa on usein totuuden siemen. Olen ihan samaa mieltä.

Perry on kertonut rajujen aiheiden kiehtovan häntä. Totta. Silti niiden käsittelytapa taideteoksissa on humoristinen, osin vekkulimainenkin. Siksipä, vaikeista aiheistaan huolimatta, näyttely jättää minut hyvää mieltä hyrisemään. Eikö mitään uusia ajatuspolkuja synny tahi kysymyksiä, ihmettelyjä? Jo vain, niillekin  on tilaa ja tilausta.

 

Perryn näyttely Kiasmassa loppuu jo 2.9.18.

 

Kommentit (2)

Anjakaarina
Liittynyt18.10.2015
2/2 | 

Hieno oli näyttely! Itsekin olin aika viime metreillä, vaikka näyttely oli katsottavissa muistaakseni jo huhtikuusta. Onneksi on ja tulee muita upeita ja koskettavia näyttelyitä.

Anja Pohjanvirta-Hietanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Elämää on eläkkeelläkin!

Olen tamperelainen Anja Pohjanvirta-Hietanen. Sydämeltäni olen edelleen eteläpohojalaanen. Synnyin siellä suurimpana vauvabuumivuonna.

 

Ajatuksiini itsestäni, ihmisistä ja elämästä yleensä ovat vaikuttaneet paitsi psykologin koulutukseni ja työelämä, myös kaikki kokemukseni lapsuudesta tähän päivään. Erityisesti tietysti läheiset ihmiset, mies ja kaksi tytärtä, ovat vuosikymmeniä kouluttaneet  minua. Isoäitiyttä saan toteuttaa olemalla Etämummelina kahdelle nuorelle Brysselissä. 

 

Vapaana Kansalaisena, Anjakaarinana, kerron aktiivisen eläkeläisen elämästä. Tällaistakin Vapaan Kansalaisen elämä voi olla, silloin kun vielä jalat ja pää pelaavat. Päiviini kuuluu ainakin kulttuuria, kuntoilua ja kavereita. Ajankohtaiset, ihmisenä olemiseen liittyvät asiat välillä mietityttävät. Moni asia ihmetyttää, vihastuttaa, mutta enimmäkseen ihastuttaa. Marisen välillä toki sen verran, että jonkinlainen tasapaino säilyy. Mielelläni tarkastelen kuitenkin asioita ja tapahtumia humoristisin silmin. Elämää ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti! Postaukseni aihe voi siis olla moninainen. Yhtä moninainen kuin elämäni on. Olen tällainen Sekatavarablogisti.

 

 Mottoja elämälleni voisi olla

Leben und leben lassen - elää ja antaa toistenkin elää (omalla laillansa).

Tätä edelleen opettelen.

Päivä se on vielä huomennakin.

Elämä kulkee eteenpäin, tapahtuu, mitä tapahtuu.

 

Täti Kukkahattuna pitämäni blogin Kolmatta ikää olen laittanut toistaiseksi jäähylle.

Jos haluat postaukset facebookin uutisvirtaasi voit käydä myös tykkäämässä sivuistani http://www.facebook.com/Anjakaarina

 

Blogiarkisto

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Kategoriat